AWBL 2016

Honkballers weer naar Asia Winter Baseball League

Honkballers weer naar Asia Winter Baseball League

251016_europa__awbl_team

Verschillende honkballers uit het Nederlands Koninkrijk nemen komende maand met Team Europe opnieuw deel aan de Asia Winter Baseball League. Vorig jaar eindigde het Europese All Star Team op een vijfde en laatste plaats. Eén van de nieuwkomers in de Europese selectie is international Dudley Leonora.

Voor Team Europe wordt het de tweede deelname. Vorig jaar debuteerde de selectie, onder leiding van de Italiaanse manager Gilberto Gerali, met één overwinning, twee keer een gelijkspel en elf nederlagen. Van het Japanse NPB-team werd gewonnen en gelijk werd er gespeeld tegen onder meer een nationale trainingsploeg van Chinese Taipei, dat eveneens voor het eerst deelnam. NPB werd winnaar van de reguliere competitie, waarna het team zich samen met Chinese Taipei plaatste voor de finale. In die eindstrijd scoorden de Taiwanese honkballers driemaal in de achtste inning om de winst met 2-4 naar zich toe te trekken.

Namens het Europese All Star Team maakten acht Nederlandse honkballers hun debuut in de Asia Winter Baseball League. Kevin Weijgertse sloeg de meeste honkslagen van het Europese All Star Team, terwijl Urving Kemp het seizoen afsloot met het hoogste slaggemiddelde en de meeste gescoorde punten van zijn team. De overige Nederlandse honkballers waren Rashid Gerard, Daniel Fernandes en pitchers Lars Huijer, Maickel Rietel, Matz Schütte en Robin Schel.

Profhonkballers

Volgende maand keren Kemp, Weijgertse en Schütte terug in de Europese selectie. Het team is verder aangevuld met profhonkballers Paul Brands (Pittsburgh Pirates), Taylor Clemensia (Minnesota Twins) en Eugene Helder. De twintigjarige Arubaanse tweede honkman Helder staat sinds 2013 onder contract van Seattle Mariners en speelde afgelopen twee seizoenen voor deze organisatie in de Dominicaanse zomercompetitie. Nieuw is ook de 22-jarige rechtshandige Arubaanse pitcher Francisco Taveras. Hij kwam dit jaar in de Duitse Bundesliga Süd uit voor Mannheim Tornados. In 2014 en 2015 stond hij onder contract van Texas Rangers waarvoor hij uitkwam in de Dominicaanse zomercompetitie en de Arizona Rookie League.

Kevin Weijgertse neemt komende maand opnieuw deel aan de AWBL.

Kevin Weijgertse neemt komende maand opnieuw deel aan de AWBL.
Foto: © CPBL

Ook pitchers Misja Harcksen en Ross Ismail maken deel uit van de Europese selectie. Onlangs werd het contract van de Nederlandse pitcher Harcksen door Los Angeles Dodgers verbroken. De negentienjarige Ismail uit Aruba werd in augustus na drie seizoenen aan de kant gezet door Cincinnati Reds. Kinheim-binnenvelder Dudley Leonora completeert de inbreng van het Nederlands Koninkrijk. Leonora kwam dit seizoen uit voor Oranje waarmee hij onder meer de Europese titel veroverde. Hij staat bovendien op het roster voor deelname aan de Samurai Japan warm-up wedstrijden.

Deelnemersveld

Voor de vierde editie van de Asia Winter Baseball League is het deelnemersveld uitgebreid naar een record aantal van zes teams. De Japanse Nippon Professional Baseball (NPB) vaardigt twee teams af. Het ene team wordt samengesteld uit talentvolle honkballers uit de Eastern League en het andere team uit spelers van de western League. De twee competities gelden als de Minor League in Japan. Ook uit de Zuid-Koreaanse Korea Baseball Organisation (KBO) wordt weer een team afgevaardigd. Taiwan levert met een nationaal trainingsteam met internationals tussen de 18 en 23 jaar en een selectie met spelers uit de Chinese Professional Baseball League de overige twee deelnemers aan.

De zes teams melden zich woensdag 23 november in Taiwan, waar een dag later de laatste voorbereidende trainingen kunnen worden afgewerkt. Op vrijdag 25 november opent gastheer CPBL het winterseizoen met een wedstrijd tegen titelverdediger Chinese Taipei. Team Europe gaat een dag later van start. Op zaterdag 26 oktober is het team uit de Zuid-Koreaanse KBO de eerste tegenstander. In totaal speelt elk team zeventien wedstrijden. De reguliere competitie bestaat uit 51 wedstrijden. De meesten worden gespeeld in het Intercontinental Baseball Stadium. De overige speellocaties zijn het Douliu Baseball Stadium, het Taoyuan International Baseball Stadium en het Taichung Baseball Field. Op zaterdag 17 en zondag 18 wedstrijden strijden de beste vier teams om het kampioenschap.

Wedstrijdschema Team Europe

Zaterdag 26 november: KBO – Team Europe
Zondag 27 november: Team Europe – NPB B
Maandag 28 november: Chinese Taipei – Team Europe
Dinsdag 29 november: Team Europe – CPBL
Donderdag 1 december: Team Europe – NPB A
Vrijdag 2 december: NPB B – Team Europe
Zaterdag 3 december: Team Europe – Chinese Taipei
Zondag 4 december: Team Europe – KBO
Maandag 5 december: NPB A – Team Europe
Dinsdag 6 december: KBO – Team Europe
Donderdag 8 december: Team Europe – NPB B
Vrijdag 9 december: Chinese Taipei – Team Europe
Zaterdag 10 december: NPB B – Team Europe
Zondag 11 december: Team Europe – NPB A
Maandag 12 december: Team Europe – KBO
Dinsdag 13 december: CPBL – Team Europe
Donderdag 15 december: Team Europe – CBPL
Vrijdag 16 december: Om de vijfde en zesde plaats
Zaterdag 17 december: Play-Offs
Zondag 18 december: Finale

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in AWBL 2016