Jurickson Profar keert terug in selectie Team Kingdom of the Netherlands.

Honkbal

Jurickson Profar met Koninkrijksteam naar Japan

Jurickson Profar met Koninkrijksteam naar Japan

Jurickson Profar keert terug in selectie Team Kingdom of the Netherlands.

Jurickson Profar keert terug in selectie Team Kingdom of the Netherlands.
Foto: © 2013 World Baseball Classic, Inc.

Major Leaguer Jurickson Profar wordt de grote blikvanger van het Nederlands Koninkrijksteam tijdens de twee vriendschappelijke wedstrijden tegen de nationale ploeg van Japan. De 23-jarige Profar maakte dit jaar na twee seizoenen blessureleed voor de Texas Rangers zijn rentree in de Major League.

Het Nederlands Koninkrijksteam verblijft in november op uitnodiging van de Nippon Professional Baseball (NPB) een week lang in Japan. Op zaterdag 12 en zondag 13 november speelt Oranje een serie van twee vriendschappelijke wedstrijden tegen de nationale ploeg van Japan. Deze Samurai Japan Warm-up wedstrijden zijn een opwarmer voor de World Baseball Classic.

Voor de Samurai Japan Warm-up wedstrijden in het Tokyo Dome heeft manager Hensley Meulens 28 spelers opgeroepen. Drie van hen kwamen eerder uit in de Major League. De grootste troef is Jurickson Profar. Hij maakte vier jaar geleden op negentienjarige leeftijd al zijn debuut op het hoogste niveau in de Verenigde Staten. Sindsdien speelde hij 184 wedstrijden voor Texas Rangers met twaalf homeruns. Dit seizoen plaatste de club uit Texas zich voor de American League Division Series, maar werd daarin uitgeschakeld door de Toronto Blue Jays.

Broertjes in Oranje

Profar speelde tot dusver slechts één wedstrijd voor Oranje. Nadat het Koninkrijksteam zich in 2013 voor de halve finales van de World Baseball Classic had geplaatst, werd de talentvolle binnenvelder voor het duel tegen Puerto Rico aan de selectie toegevoegd. Op maandag 18 maart 2013 kwam hij nog niet tot een honkslag. Profar komt in het Koninkrijksteam te spelen naast zijn drie jaar jongere broer Juremi Profar. De Curaçaose derde honkman staat eveneens onder contract bij Texas Rangers. Hij kwam afgelopen seizoen uit voor het Class A Advanced-team High Desert Mavericks en is de enige debutant in de selectie van bondscoach Meulens.

De andere profhonkballers zijn onder meer binnenvelder Sharlon Schoop (Double A Bowie Baysox) en pitcher Juan Carlos Sulbaran (Double A Springfield Cardinals). Ook Shawn Zarraga maakt de trip naar Japan mee. De Arubaanse catcher speelde dit seizoen negentien wedstrijden voor het Triple A-team Oklahoma City Dodgers en werd kortstondig opgeroepen voor de hoofdmacht van Los Angeles Dodgers, maar speelde nog geen wedstrijd in de Major League.

Japan

Het Nederlands Koninkrijksteam staat in Japan onder leiding van manager Hensley Meulens. De technische staf bestaat verder uit onder meer voormalig Major Leaguer Andruw Jones en Steve Janssen. Zowel Meulens als Jones kwamen eerder als speler uit in de Japanse Nippon Professional Baseball. Het worden voor de nationale ploeg van het Koninkrijk de eerste wedstrijden op Japans grondgebied sinds de succesvolle World Baseball Classic van 2013. Tijdens dat toernooi stond Oranje ook voor het laatst tegenover de nationale A-selectie van Japan.

Van de nationale selectie, die vorige maand in Hoofddorp de Europese titel prolongeerde ontbreken onder andere pitcher Shairon Martis en eerste honkman Curt Smith. Beide spelers zijn in verband met verplichtingen voor hun teams in Winter Leagues niet beschikbaar. Het Koninkrijksteam reist zondag 6 november vanaf Schiphol af naar Tokyo. Een dag eerder stappen al de spelers vanuit Aruba, Curaçao en de Verenigde Staten op het vliegtuig. Oranje verblijft van maandag 7 tot en met maandag 14 november in Tokyo voor deelname aan de Samurai Japan Warm-up wedstrijden en speelt op woensdag 9 november nog een oefenwedstrijd tegen een lokaal team van semiprofessionals. Op donderdag 10 en vrijdag 11 november speelt Japan ook twee vriendschappelijke wedstrijden tegen de nationale ploeg van Mexico.

Selectie Nederlands Koninkrijksteam

Pitchers (13):
Tom de Blok (L&D Amsterdam) Mike Bolsenbroek (Buchbinder Legionäre, Duitsland) Bayron Cornelisse (Curaçao Neptunus) Berry van Driel (Curaçao Neptunus) Wendell Floranus (geen club) Lars Huijer (Vaessen Pioniers) Jair Jurrjens (ex-Uni-President 7-Eleven Lions) Kevin Kelly (Curaçao Neptunus) Diegomar Markwell (Curaçao Neptunus) Loek van Mil (Curaçao Neptunus) Jim Ploeger (HCAW) Juan Carlos Sulbaran (St. Louis Cardinals) Orlando Yntema (Curaçao Neptunus)

Catchers (3):
Gianison Boekhoudt (Curaçao Neptunus)
Dashenko Ricardo (Curaçao Neptunus)
Shawn Zarraga (Los Angeles Dodgers)

Binnenvelders (8):
Yurendell de Caster (geen club)
Dwayne Kemp (Curaçao Neptunus)
Dudley Leonora (Kinheim)
Stijn van der Meer (Houston Astros)
Juremi Profar (Texas Rangers)
Jurickson Profar (Texas Rangers)
Sharlon Schoop (Baltimore Orioles)
Nick Urbanus (L&D Amsterdam)

Buitenvelders (4):
Christopher Garia (Vaessen Pioniers)
Gilmer Lampe (L&D Amsterdam)
Randolph Oduber (Curaçao Neptunus)
Kalian Sams (Capitales de Québec, Canada)

Technische staf:
Manager: Hensley Meulens
Field manager: Steve Janssen
Bench coach: Andruw Jones
Hitting-coach: Sidney de Jong
Derde honkcoach: Ben Thijssen
Eerste honkcoach: Wim Martinus
Fysiotherapeuten : Pepijn van Ingen en Kevin Sprengers
Strength & Conditioning trainer: Paul Venner
Equipment manager: Jaap Visser
Team manager: Greta Schouten

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal