Pitcher Shairon Martis in actie voor het Nederlands Koninkrijksteam tijdens het Europees kampioenschap.

Honkbal

Martis en Smith van start in wintercompetities

Martis en Smith van start in wintercompetities

Pitcher Shairon Martis in actie voor het Nederlands Koninkrijksteam tijdens het Europees kampioenschap.

Pitcher Shairon Martis in actie voor het Nederlands Koninkrijksteam tijdens het Europees kampioenschap.
Foto: © Alfred Cop

Internationals Curt Smith en Shairon Martis zijn van start gegaan aan hun wintercompetities. Martis keerde voor het vierde seizoen terug in de Venezolaanse wintercompetitie en heeft zijn eerste wedstrijden inmiddels achter de rug, terwijl Smith zich ondertussen weer heeft gemeld in Nicaragua. Beide spelers werden vorige maand met het Nederlands Koninkrijksteam Europees kampioen.

Martis maakte twee weken geleden voor Águilas del Zulia zijn rentree in de Liga Venezuela Beisbol Profesional. Inmiddels speelde hij drie wedstrijden, waarin hij in dertien innings acht keer drie slag gooide en zeven verdiende punten (4.85) moest toestaan.

De 29-jarige Curaçaose pitcher speelde tussen 2011 en 2013 in drie seizoenen twintig wedstrijden voor Tiburones de La Guaira in de professionele Venezolaanse wintercompetitie. Na vijftien wedstrijden en twaalf overwinningen is Águilas del Zulia de koploper in de Venezolaanse competitie.

Nicaragua

Smith heeft zich inmiddels weer gemeld in Nicaragua, waar hij zich voor een vierde seizoen heeft gevoegd bij Tigres de Chinandega, de club waarvoor hij vorig jaar 28 honkslagen (.318) en twee homeruns sloeg. Met Tigres de Chinandega bereikte Smith vorig seizoen de Play-Offs, waarin de ploeg werd uitgeschakeld door de latere kampioen Gigantes de Rivas.

De Liga de Beisbol Profesional Nacional (LBPN) in Nicaragua gaat vrijdag van start. Dat gebeurt vooralsnog zonder Yurendell de Caster. Vorig jaar veroverde hij met Gigantes de Rivas nog het kampioenschap in Nicaragua en werd hij later bovendien voor het eerst winnaar van de Serie Latinoamericana. De Caster werd in 2012-2013 de eerste winnaar van de Triple Crown en twee seizoenen later de eerste speler die twee seizoenen de slagtitel opeiste. De Caster hoopt de komende periode voor Sta. Maria Pirates om het kampioenschap van Curaçao te spelen. In de eindstrijd van de Liga Aqualectra staat Sta. Maria Pirates tegenover Wild Cats, dat in de Play-Offs Sta. Rosa Indians uitschakelde. Vandaag wordt door de betrokken clubs gesproken of De Caster speelgerechtigd is.

Kort geding

Sta. Maria Pirates verzekerde zich afgelopen donderdag in de beslissende wedstrijd tegen Royal Scorpions Mr. Baseball van de finale. Dat duel werd voorafgegaan door een kort geding, waarmee Sta. Maria Pirates een vierde wedstrijd uit de Play-Offs wist te forceren. Sta. Maria Pirates leidde de best-of-five aanvankelijk met 2-1, maar de twee overwinningen werden door de Curaçaose bond Febeko omgezet in twee nederlagen in verband met het opstellen van een ongerechtigde speler. Dat ging om Dennis Gustina, die op 20 juni tijdens een wedstrijd betrokken raakte bij een vechtpartij en om die reden een schorsing opgelegd kreeg.

Door die schorsing had Gustina volgens de Febeko niet deel mogen nemen aan de Play-Offs. Sta. Maria Pirates maakte echter met succes bezwaar tegen de gevolgde procedures, waardoor afgelopen donderdag de best-of-five alsnog mocht worden vervolgd met een 2-1 voorsprong voor de titelverdediger. Die wedstrijd werd met 9-15 gewonnen door Sta. Maria Pirates. De ploeg draaide vanaf de zevende inning een 7-1 achterstand om in de winst. Onder meer door tien runs in de achtste inning.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal