Prijswinnaar Kenley Jansen spreekt de aanwezigen toe via een videoboodschap.

Honkbal

Kenley Jansen uitgeroepen tot beste reliever

Kenley Jansen uitgeroepen tot beste reliever

Prijswinnaar Kenley Jansen spreekt de aanwezigen toe via een videoboodschap.

Prijswinnaar Kenley Jansen spreekt de aanwezigen toe via een videoboodschap.

Kenley Jansen werd vorige week met zijn Los Angeles Dodgers uitgeschakeld in de National League Championship Series, maar heeft zijn seizoen toch kunnen bekronen met een prijs. Gisteravond werd hij voor de start van de vierde wedstrijd uit de World Series in Wrigley Field onderscheiden met de Trevor Hoffman NL Reliever of the Year Award. Een ceremonie waarbij Jansen zelf overigens verstek moest laten gaan.

Een week geleden gooide Jansen in Wrigley Field nog voor het eerst in zijn carrière drie perfecte innings, maar zag hij niettemin zijn Los Angeles Dodgers in de zesde wedstrijd van de National League Championship Series verliezen van Chicago Cubs. Ondanks dat de club uit Los Angeles dit seizoen met lege handen bleef, kon Jansen zijn seizoen alsnog bekronen met een prijs.

Sinds 2005 reikt Major League Baseball een prijs uit aan de beste reliever van het seizoen. In 2014 kreeg die onderscheiding de naam Trevor Hoffman NL Reliever of the Year Award voor de beste reliever uit de National League. De beste pitcher uit de American League krijgt de Mariano Rivera AL Reliever of the Year Award toegekend. De jury voor deze prijs bestaat uit negen voormalig toppitchers, waaronder Hoffman en Rivera zelf. Zij kozen deze week als beste pitcher in de American League voor Zach Britton (Baltimore Orioles). Jansen werd uitgeroepen tot beste reliever in de National League.

Gemene cutter

De bekendmaking van de winnaar met van links naar rechts: Trevor Hoffman, Rob Manfred, Mariano Rivera en winnaar Zach Britton.

De bekendmaking van de winnaar met van links naar rechts: Trevor Hoffman, Rob Manfred, Mariano Rivera en winnaar Zach Britton.

De Curaçaose Major Leaguer kwam dit seizoen tot de meeste saves in zijn carrière. In 53 mogelijkheden kwam hij tot 47 saves. Van de 251 tegenstanders die Jansen (1.83) tegenover zich kreeg, schakelde hij er 104 uit met drie slag. In 68 2/3 inning stond hij bovendien slechts 35 honkslagen en elf keer vier wijd toe. Hij hield zijn tegenstanders daarmee op een slaggemiddelde van .150.

Eerder dit jaar verbrak de 29-jarige Jansen bovendien twee clubrecords van Los Angeles Dodgers, die voor de meeste saves én voor de meeste strikeouts door een reliever. Daarnaast werd hij geselecteerd voor zijn eerste All Star Game. “Kenley had een geweldig jaar en liet zijn veerkracht zien tijdens de Play-Offs”, aldus jurylid en naamgever Hoffman bij de bekendmaking van de winnaars. “Hij gooit een gemene cutter, eentje die me aan iemand terug doet denken”, vulde Rivera lachend aan, waarmee hij doelde op zijn eigen cutter.

Videoboodschap

Jansen, die komende maand free-agent wordt, kon gisteren door omstandigheden zelf niet bij de ceremonie zijn, maar sprak de aanwezigen vooraf toe via een videoboodschap. “Heel erg bedankt voor deze enorme eer. Ik vind het erg spijtig dat ik er niet bij kan zijn om de Trevor Hoffman Award in ontvangst te nemen van de man zelf, een pitcher die ik respecteer en altijd bewonder”, liet hij weten. “Ook dank voor de legendes en Hall of Famers, die voor mij hebben gestemd. Om dat respect te verdienen van de grootste relievers aller tijden, dat betekent heel veel.”

De eerste twee Trevor Hoffman Awards gingen naar Craig Kimbrel (Atlanta Braves) in 2014 en Mark Melancon (Pittsburgh Pirates) in 2015.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal