Kinheim is er niet in geslaagd een hoofdklassewaardig team voor het seizoen 2017 samen te stellen.

HB Hoofdklasse

Kinheim trekt zich terug uit hoofdklasse

Kinheim trekt zich terug uit hoofdklasse

Kinheim is er niet in geslaagd een hoofdklassewaardig team voor het seizoen 2017 samen te stellen.

Kinheim is er niet in geslaagd een hoofdklassewaardig team voor het seizoen 2017 samen te stellen.
Foto: © Rob Jelsma

Het Haarlemse Kinheim heeft zich teruggetrokken uit de hoofdklasse. De vijfvoudig Nederlands kampioen heeft deze keuze moeten maken na het vertrek van een groot aantal spelers uit het eerste team. Hierdoor bleek het voor Kinheim niet meer mogelijk om voor het aankomende seizoen een volwaardige selectie op de been te brengen. De hoofdklasse gaat nu in 2017 van start met zeven teams.

Twee weken geleden bracht het bestuur van Kinheim de honkbal- en softbalbond KNBSB op de hoogte van de problemen bij het samenstellen van de selectie voor het eerste team. De club zag de afgelopen periode veel spelers vertrekken. Zo kozen onder meer internationals Tom Stuifbergen (DSS), Dudley Leonora (Pioniers) en Sander Paap (Pioniers) voor een overstap naar een andere club.

Na overleg tussen Kinheim en de KNBSB heeft de vereniging zich de afgelopen dagen intensief ingezet om alsnog een selectie te vormen. Die laatste pogingen slaagden niet, waarna Kinheim gisteren de KNBSB officieel op de hoogte heeft gebracht dat de club het eerste team terugtrekt uit de hoofdklasse.

Reglementair

Het terugtrekken van het eerste team van Kinheim wordt door de KNBSB reglementair behandeld. Bij het wegvallen van het eerste team wordt het tweede team automatisch het hoogst spelende team van de vereniging. Dit wordt het Rookie League-team van de club, dat Kinheim al eerder had ingeschreven voor de overgangsklasse van 2017.

Met behulp van spelers uit het Rookie League-team en van de Baseball Academy Kennemerland hoopt Kinheim te kunnen bouwen aan een team dat zo snel mogelijk weer terug kan keren naar de hoofdklasse. De afgelopen seizoenen was Kinheim één van de bepalende clubs uit de hoofdklasse met dit jaar onder meer oud-internationals Bryan Engelhardt, Kevin Moesquit, David Bergman en Nick Veltkamp binnen de gelederen.

Landstitel

Sinds 2006 plaatste Kinheim zich onafgebroken voor de Play-Offs en wist de club in de laatste elf seizoenen bovendien vijf keer de Holland Series te bereiken. De laatste keer was vorig jaar toen Kinheim in de eindstrijd verloor van Curaçao Neptunus. In totaal nam de Haarlemse club 24 keer deel aan de Play-Offs en tien keer aan de Holland Series. Vijfmaal werd de landstitel veroverd: in 1978, 1994, 2006, 2007 en in 2012.

Met name in de periode 1992-1996 en 2006-2008 bereikte Kinheim hoogtijdagen. Tussen 1992 en 1996 werd vijf jaar op rij de Holland Series bereikt en in 1994 werd de landstitel veroverd, nog maar de tweede sinds 1978. Tussen 2006 en 2008 werd driemaal de Holland Series bereikt en werd Kinheim tweemaal kampioen.  In 2007 werd Kinheim winnaar van de Europa Cup I. In 1994, 2001 en 2002 werd bovendien de Europa Cup II veroverd.

Consequenties

Technisch directeur Gijs Selderijk (KNBSB) betreurt de situatie: “Boven alles is dit een vervelende ontwikkeling voor Kinheim. De club heeft altijd een belangrijke bijdrage geleverd aan de kwaliteit van de hoofdklasse en zal zeker worden gemist.”

De KNBSB gaat in overleg met de overgebleven zeven clubs uit de hoofdklasse. Onder meer worden de consequenties voor de competitie van 2017 besproken. “Het is al duidelijk dat geen van de teams uit de overgangsklasse de plek van Kinheim wil of kan innemen. Om die reden moeten we in ieder geval besluiten de hoofdklasse in 2017 van start te laten gaan met zeven deelnemende clubs”.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse