De Amerikaanse pitcher Jonah van Bemmelen verruilt Pioniers in voor UVV.

HB Hoofdklasse

Voormalige profs Daal en Van Bemmelen naar UVV

Voormalige profs Daal en Van Bemmelen naar UVV

De Amerikaanse pitcher Jonah van Bemmelen verruilt Pioniers in voor UVV.

De Amerikaanse pitcher Jonah van Bemmelen verruilt Pioniers voor UVV.
Foto: © Alfred Cop

De 22-jarige Rodney Daal keert na vijf jaar terug in de hoofdklasse. De catcher maakt komend seizoen voor het Utrechtse UVV zijn rentree op het hoogste niveau, nadat hij de afgelopen seizoenen onder meer als profhonkballer uitkwam voor San Diego Padres. Ook nieuwkomer Jonah van Bemmelen beschikt over ervaring in het Amerikaanse profhonkbal. Daal en Van Bemmelen zijn twee van de negen nieuwkomers bij UVV, dat voor het eerst onder leiding komt te staan van de Amerikaan Ty Eriksen.

Rodney Daal maakte in 2010 voor HCAW zijn debuut in de hoofdklasse en speelde twee seizoenen voor de Bussumse club voordat hij een profcontract tekende bij San Diego Padres. Bij deze proforganisatie speelde Daal tussen 2011 en 2014 in totaal 158 wedstrijden in de Amerikaanse Minor League, waarbij hij op zeventienjarige leeftijd zelfs één wedstrijd speelde voor het Triple A-team Tucson Padres.

In deze periode kreeg de catcher te kampen met een Tommy John-operatie en een tweetal disciplinaire straffen in verband met het gebruik van verboden middelen. Mede daardoor kwam zijn profcarrière vorig jaar vroegtijdig tot een einde. De laatste club waarvoor Daal speelde was Evansville Otters, waarvoor hij in 2015 één wedstrijd speelde in de professionele Frontier League.

Nieuwkomers

Met Daal heeft ook zijn oudere broer Randy Daal gekozen voor een overstap naar UVV. De 32-jarige binnenvelder speelde eveneens in 2011 voor het laatst in de hoofdklasse. Daal kwam onder meer uit voor Kinheim, Almere en HCAW. Andere nieuwkomers bij UVV zijn pitchers Jonah van Bemmelen (Pioniers), Roderick Hennekes (Robur ’58), Roland Laurens (RCH) en Jimmy Osinga (L&D Amsterdam), catcher Julian Goins (HCAW) en binnenvelders Jelle Blaauw (HCAW) en Bryce Cherry (Robur ’58). De Amerikaanse submarine-pitcher Van Bemmelen stond dit jaar in de Play-Offs voor Pioniers geen punten toe. Vorig jaar kwam hij voor Santa Fe Fuego kortstondig uit in de Pecos League, één van de onafhankelijke Amerikaanse profcompetities.

UVV staat aankomend seizoen onder leiding van de nieuwe hoofdcoach Ty Eriksen, die op Sportpark De Paperclip de opvolger is geworden van Ferenc Jongejan. De 32-jarige Amerikaan komt over uit de Duitse Bundesliga waar hij afgelopen seizoen als speler actief was voor München-Haar Disciples, de club waarvoor hij al in 2006 zijn debuut had gemaakt.

Nationale teams

Eerder was Eriksen onder meer de manager van nationale teams uit Israël en Oostenrijk en verschillende nationale jeugdteams uit Duitsland. Hij is bovendien coach van de International Stars, de selectie met Europese honkballers die afgelopen juli nog tegenstander was van het Nederlands Koninkrijksteam tijdens het France International Baseball Tournament.

De nieuwe manager zag verschillende vaste waarden uit het team vertrekken. Zo kozen Thijs Steenwijk en Jamie Verheylenweghen voor een overstap naar De Glaskoning Twins en komt Jordan Illis aankomend seizoen uit voor DSS. Norbert Jongerius, die met de Franse nationale ploeg deelnam aan het Europees kampioenschap, vervolgt zijn carrière bij L&D Amsterdam. Ook Sven Jongejans (HCAW), Omar Williams en Rick Heijman (gestopt) keren niet meer terug in het uniform van de Utrechtse hoofdklasser.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse