Dirk van 't Klooster beëindigde in 2015 zijn spelersloopbaan.

HB Hoofdklasse

Van ’t Klooster hitting-coach bij DSS

Van ’t Klooster hitting-coach bij DSS

Dirk van 't Klooster beëindigde in 2015 zijn spelersloopbaan.

Dirk van ’t Klooster beëindigde in 2015 zijn spelersloopbaan.
Foto: © Rob Jelsma

Voormalig hoofdklassespeler Dirk van ’t Klooster vervolgt zijn carrière als hitting-coach in de hoofdklasse bij DSS. Hij wordt bij de Haarlemse club één van de assistent-coaches van de nieuwe manager Jerry Breek. Voormalig profhonkballer Tom Stuifbergen neemt bij DSS de rol van pitching-coach op zich.

Van ’t Klooster zette na afloop van het seizoen 2015 een punt achter zijn spelersloopbaan. Dit jaar leek hij op het honkbalveld terug te keren, toen Van ’t Klooster deel uitmaakte van Team Amsterdam voor de Euro League Baseball. Maar die rentree bleef uit nadat Team Amsterdam zich op het laatste moment had terugtrokken. Zijn terugkeer is nu wel aanstaande. Met ingang van aankomend seizoen is Van ’t Klooster hitting-coach in de hoofdklasse bij het Haarlemse DSS. Het wordt voor het eerst dat de voormalig international aan de slag gaat als coach in de hoofdklasse.

Van ’t Klooster, die in de hoofdklasse speelde voor onder meer Amsterdam Pirates, Neptunus, Kinheim en Pioniers, is houder van twee uitzonderlijke records. Hij speelde in zijn 23-jarige spelerscarrière de meeste wedstrijden in de hoofdklasse (906) en sloeg bovendien de meeste honkslagen (1215) in de historie van de hoofdklasse. Driemaal werd hij uitgeroepen tot beste slagman van de hoofdklasse (2002, 2005 en 2010) en in 2005 zelfs ook tot Meest Waardevolle Speler.

Hoofdcoach

Bij de Haarlemse ploeg neemt Jerry Breek het roer over van hoofdcoach Nick Stuifbergen, die in augustus op zijn beurt de taken had overgenomen van Lennart Stut. Nadat duidelijk was geworden dat Stuifbergen niet voor het seizoen 2017 beschikbaar zou zijn, werd in Breek een opvolger gevonden. De vader van pitcher Donny Breek was vorig jaar gelijktijdig met Stuifbergen al toegetreden tot de coachingstaf.

De coachingstaf wordt gecompleteerd door international Tom Stuifbergen, die overkomt van buurman Kinheim. Behalve dat hij één van de pitchers wordt, neemt hij ook de rol van pitching-coach komend seizoen op zich. Assistent-coach Tom Geestman keert niet meer terug bij DSS.
Met voormalig profhonkballer Stuifbergen kwamen ook pitcher Reggie Bomberg en tweede honkman Thomas Bos over van Kinheim. Levine Gabriels, Sander Helmendach en Kevin Nieveld verruilden HCAW voor DSS, terwijl van UVV Jordan Illis en Omar Williams komen. De andere twee nieuwkomers zijn Djewi Appelman (Sparks) en Odion Gouverneur, die beiden eerder al in de hoofdklasse uitkwamen.

Afscheid

DSS won dit seizoen zeven wedstrijden in de reguliere competitie en drie in de Runner-up competitie. Daarmee eindigden de Haarlemse honkballers op de laatste plaats en werden zij veroordeeld tot het spelen van promotie/degradatie-wedstrijden tegen de kampioen uit de overgangsklasse. Omdat Storks af zag van deze serie en een mogelijke promotie naar het hoogste niveau, kan het Haarlemse DSS in 2017 aan zijn derde seizoen in de hoofdklasse beginnen.

DSS start met een fors gewijzigde selectie aan het nieuwe seizoen. De Haarlemse club moest van twaalf spelers afscheid nemen. Drie spelers kozen voor een overstap naar een andere club uit de hoofdklasse. Menno Lenting en Melvin Perdue vervolgen hun carrière bij De Glaskoning Twins, terwijl Seb Visser terugkeert bij het Busssumse HCAW. Ook Joffrey Heus (Onze Gezellen) en Lex Leijenaar (RCH 2) keren niet meer terug bij DSS. Kevin Geestman, Mitchel Koot en Max Ploegstra gaan komend seizoen op een lager niveau spelen, terwijl Mark van Deursen, Ryan Miner, Rik Geestman en Ruben Prins hebben besloten te stoppen, de eerste twee worden coach in de Rabbits Baseball Academy.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse