Nederland staat op de nieuwe wereldranglijst op een zestiende plaats.

EK heren 2016

Softballers stijgen op de wereldranglijst

Softballers stijgen op de wereldranglijst

Nederland staat op de nieuwe wereldranglijst op een zestiende plaats.

Nederland staat op de nieuwe wereldranglijst op een zestiende plaats.
Foto: © Lauro Bassani

Nederland is op de wereldranglijst voor het heren softbal één positie gestegen en is daarmee nu zestiende van de wereld. De World Baseball Softball Confederation (WBSC) heeft vandaag de vernieuwde ranglijst bekendgemaakt. Evenals bij het dames softbal, is ook bij het heren softbal voor het eerst gebruik gemaakt van een gewijzigde rekenmethode.

Nieuw-Zeeland blijft aanvoerder van de ranglijst. Het land bereikte vorig jaar de finale van het wereldkampioenschap in het Canadese Saskatoon. In totaal heeft Nieuw-Zeeland nu 3545 punten. Dat is aanzienlijk meer dan de 1340 van vorig jaar. Die stijging in punten heeft te maken met de nieuwe methodiek van de World Baseball Softball Confederation bij de samenstelling van de ranglijst. Ook voor de heren softballers worden nu de punten over een periode van vier jaar meegeteld. De nieuwe competities waarmee punten konden worden verdiend, waren onder meer het WK in Canada (maximaal 1150 punten) en het U19 WK (maximaal 920 punten) in de Verenigde Staten.

Ook Nederland kreeg door de nieuwe methode extra punten. Nederland is van 120 naar 380 punten gegaan. Nederland steeg zodoende van de zeventiende naar de zestiende plaats. Daarmee hebben de heren softballers Guatemala op de wereldranglijst ingehaald en zijn ze op gelijke hoogte gekomem met de Filipijnen. Op de wereldranglijst is Nederland momenteel, achter Europees kampioen Tsjechië (8), Groot-Brittannië (10) en Denemarken (13), het vierde Europese land.

Geplaatst

Tijdens het vorig jaar in Saskatoon gehouden wereldkampioenschap eindigde Nederland met acht nederlagen op een vijftiende plaats. Daarmee werden 120 punten verdiend. Het volgende WK wordt in 2017 van 7 tot en met 16 juli gehouden in Whitehorse (Canada). Op het Europees kampioenschap eindigde Nederland dit jaar op de vierde plaats. Daarmee werden onder meer de Britse softballers achter zich gehouden.

In totaal staan 21 landen genoteerd op de ranglijst. Botswana en Israël zijn voor het eerst in het overzicht opgenomen. Zij debuteerden in juli van dit jaar op het mondiale toernooi tijdens het U19 wereldkampioenschap in het Amerikaanse Midland. Dat WK werd gewonnen door Japan. Daardoor stegen de Japanse softballers op de ranglijst drie plekken en is Japan van de vijfde naar de tweede plaats gegaan. De ranglijst van het heren softbal de enige ranking waar de Japanners niet op de eerste plaats zijn. Bij de honkballers, het dames honkbal en de softbalsters zijn de Japanners wel de lijstaanvoerders.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK heren 2016