Kim Hyun-soo slaat een homerun voor Zuid-Korea in de wedstrijd op de WBC van 2013 tegen Australië.

Honkbal

Zuid-Korea op WBC met vier Major Leaguers

Zuid-Korea op WBC met vier Major Leaguers

Kim Hyun-soo slaat een homerun voor Zuid-Korea in de wedstrijd op de WBC van 2013 tegen Australië.

Kim Hyun-soo slaat een homerun voor Zuid-Korea in de wedstrijd op de WBC van 2013 tegen Australië.
Foto: © 2013 World Baseball Classic, Inc.

Met nog vier maanden te gaan voor de start van de World Baseball Classic heeft manager Kim In-sik zijn selectie voor Zuid-Korea al klaar. De tegenstander van het Nederlands Koninkrijksteam in de eerste ronde heeft tijdens de vierde editie de beschikking over maar liefst vier Major Leaguers. Als winnaar van de vorig jaar gehouden Premier 12 is Zuid-Korea één van de grote favorieten om de Dominicaanse Republiek op te volgen als wereldkampioen.

De Nederlandse honkbal- en softbalbond KNBSB heeft afgelopen oktober zijn wensenlijst met vijftig spelers ingediend bij Major League Baseball en gaat de komende maanden met spelers en clubs in gesprek over deelname aan de vierde editie van het wereldkampioenschap. Voor Baltimore Orioles-speler Jonathan Schoop kreeg manager Hensley Meulens al groen licht. De wedstrijden van aankomend weekeinde tegen Samurai Japan zijn voor Meulens een eerste belangrijke test richting de World Baseball Classic.

Bij die wedstrijden in het Tokyo Dome is de Zuid-Koreaanse manager Kim In-sik één van de aandachtige toeschouwers. Hij krijgt de kans om alvast de spelers van het Koninkrijksteam in actie te zien. Voordat hij later deze week afreist naar de Japanse hoofdstad Toyo, heeft Kim zijn selectie voor de World Baseball Classic al terug gebracht van 50 naar 28 spelers. Hij moet het straks tijdens de eerste ronde in eigen land doen zonder pitcher Oh Seung-hwan. De profhonkballer van St. Louis Cardinals zit nog altijd een schorsing uit. Die kreeg hij opgelegd van de Koreaanse proforganisatie KBO voor gokactiviteiten.

Meest ervaren

Wel krijgt Kim In-sik de beschikking over vier andere Major Leaguers. Dat zijn binnenvelders Kang Jung-ho (Pittsburgh Pirates) en Lee Dae-ho (Seattle Mariners) en buitenvelders Choo Shin-soo (Texas Rangers) en Kim Hyun-soo (Baltimore Orioles). Choo (.242) is met twaalf seizoenen in de Major League de meest ervaren profhonkballer in de Zuid-Koreaanse selectie. Het viertal kwam al eerder in actie voor Zuid-Korea tijdens de World Baseball Classic. Kim en Lee namen zelfs aan alle drie de eerdere edities deel. De twee hadden dit jaar een succesvol debuut in de Major League. Free-agent Lee sloeg voor Seattle Mariners veertien homeruns, terwijl Kim voor Baltimore Orioles tot een slaggemiddelde kwam van .302.

Minnesota Twins Byungho Park moet de World Baseball Classic aan zich voorbij laten gaan. De Zuid-Koreaanse eerste honkman onderging in augustus een operatie aan zijn pols en is niet op tijd hersteld om deel te kunnen nemen. Zuid-Korea is er in maart volgend jaar alles aan gelegen om de teleurstelling uit 2013 te doen vergeten. Toen werd de verliezend finalist van 2009, mede door een 5-0 nederlaag tegen het Nederlands Koninkrijksteam, al in de eerste ronde uitgeschakeld. De regerend Olympisch kampioen en winnaar van de Premier 12 staat momenteel op de derde plaats op de wereldranglijst.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal