Curt Smith aan slag voor het Nederlands Koninkrijksteam in de wedstrijd tegen Zuid-Korea tijdens de WBC van 2013.

Honkbal

Koninkrijksteam opent WBC tegen Zuid-Korea

Koninkrijksteam opent WBC tegen Zuid-Korea

Curt Smith aan slag voor het Nederlands Koninkrijksteam in de wedstrijd tegen Zuid-Korea tijdens de WBC van 2013.

Curt Smith aan slag voor het Nederlands Koninkrijksteam in de wedstrijd tegen Zuid-Korea tijdens de WBC van 2013.
Foto: © 2013 World Baseball Classic, Inc.

Het Nederlands Koninkrijksteam start de World Baseball Classic opnieuw tegen Zuid-Korea. De wedstrijd uit poule B tegen de gastheer in het Gecheok Sky Dome in Seoul wordt wordt gespeeld op dinsdag 7 maart. Het schema is gisteren door de Zuid-Koreaanse proforganisatie KBO bekendgemaakt. De eerste ronde gaat maandag 6 maart van start met een wedstrijd tussen Zuid-Korea en debutant Israël.

In maart 2013 begon Hensley Meulens met zijn selectie de succesreeks tijdens de derde editie van de World Baseball Classic eveneens tegen Zuid-Korea. Oranje won toen met Diegomar Markwell en Orlando Yntema op de heuvel met 5-0. De weg leidde uiteindelijk naar de historische halve finale in San Fransisco.

Aankomende maart opent het Nederlands Koninkrijksteam de campagne opnieuw tegen Zuid-Korea. De wedstrijd tegen de regerend Olympisch kampioen en winnaar van de vorig jaar gehouden Premier 12 wordt op dinsdag 7 maart gespeeld om 19.00 uur (lokale tijd). Een dag later wacht op hetzelfde tijdstip Chinese Taipei. De laatste wedstrijd uit de eerste ronde wordt donderdag 9 maart om 12.30 uur (lokale tijd) gespeeld tegen debutant Israel.

Play-Off

Zuid-Korea en Chinese Taipei zijn met hun respectievelijk derde en vierde plaats op de wereldranglijst, de hoogstgeplaatste teams in poule B. Nederland staat in diezelfde ranking tiende, terwijl Israël op een 42e plaats staat. Gisteren liet de Zuid-Koreaanse manager Kim In-sik al weten met vier Major Leaguers aan de World Baseball Classic te beginnen.

Voor het eerst wordt in de eerste twee rondes van de World Baseball Classic geen gebruik gemaakt van het dubbele eliminatiesysteem, waarbij een team na twee nederlagen uit het toernooi ligt. Ditmaal wordt de eerste ronde gespeeld door middel van een halve competitie, waarbij alle teams elkaar één keer treffen. Indien twee teams gelijk eindigen, wordt op vrijdag 10 maart om 18.00 uur een Play-Off gespeeld.

Oefenwedstrijden

De twee beste teams uit poule B plaatsen zich voor de tweede ronde en reizen daarvoor door naar Tokyo, waar de twee beste teams uit poule A (met Japan, Cuba, Australië en China) wachten. In de Japanse hoofdstad worden van 12 tot en met 16 maart de wedstrijden in het Tokyo Dome gespeeld. Ook deze ronde wordt gehouden volgens een halve competitie. De halve finalisten vervolgen hierna het toernooi in het Dodger Stadium, de thuisbasis van Los Angeles Dodgers, voor de laatste fase van het toernooi. Die wordt gehouden van 20 tot en met 22 maart.

In de aanloop naar de wedstrijden uit de eerste ronde spelen alle teams uit de Zuid-Koreaanse poule twee oefenwedstrijden tegen een team met spelers uit het Sangmu Baseball Team en het Korean Police Baseball Team, twee van de teams uit de KBO Futures League. Dit kan worden gezien als de Koreaanse Minor League. Het Nederlands Koninkrijksteam speelt deze duels op vrijdag 3 maart (14.00 uur) en zondag 5 maart (19.00 uur). Ook deze wedstrijden worden gespeeld in het in 2015 geopende overdekte Gecheok Sky Dome in Seoul.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal