Jairo Ramos Gizzi is bij Rimini in beeld als manager.

Honkbal

Rimini-voorzitter Zangheri: ‘We gaan voor de winst’

Rimini-voorzitter Zangheri: ‘We gaan voor de winst’

Jairo Ramos Gizzi is bij Rimini in beeld als manager.

Jairo Ramos Gizzi is bij Rimini in beeld als manager.
Foto: © FIBS/Duck Foto Press

In tegenstelling tot zijn uitspraken na de in regen verzopen Italy Series in Bologna, heeft clubvoorzitter Rino Zangheri deze week bekend gemaakt dat bekerwinnaar Rimini volgend jaar toch zal deelnemen aan het komend seizoen 2017 van de Italian Baseball League. “Het kan niet zo zijn dat mijn voorzitterschap eindigt in de regen bij het vroegtijdig einde van een wedstrijd in Bologna”, verklaarde de 84-jarige industrieel zijn gewende steven in de haven van Rimini aan de Adriatische Zee. “We gaan het nieuwe seizoen weer in om te winnen!”, kondigde hij aan en daarmee lijkt de club ook onderweg naar de European Champions Cup.

Rimini is officieel nog op zoek naar een nieuwe manager, maar geruchten willen dat de 45-jarige Venezolaan Jairo Ramos Gizzi de gewilde kandidaat is. De aangewezen slagman van Rimini, die onlangs nog actief was voor de Azzurri tijdens het Europees kampioenschap in Hoofddorp, kan bogen op vele jaren ervaring in de Italiaanse competitie. Momenteel is hij actief als hitting-coach voor Bravos de Margarita in de professionale Venezolaanse wintercompetitie.

Wel bevestigde voorzitter Zangheri dat de Venezolaan Juan-Carlos Infante overkomt van Bologna naar de positie van korte stop van Rimini. Verder haalt Rimini Daniele Malengo, de eerste honkman van Padova en buitenvelder Nico Garbella van Parma, waar hij tevens de beste Italiaanse slagman was. De huidige buitenlandse pitchers van Rimini komen volgend jaar allemaal terug: Riccardo Hernández, Jose Escalona, Carlos Teran en Carlos Richetti.

Verdienmodel

Het voor Italiaanse spelers door bondsvoorzitter Fraccari ontwikkelde verdienmodel, te weten het ’s winters spelen in Midden-Amerika, werd door maar één Italiaanse speler aanvaard. Na te zijn gelost door bondscoach Marco Mazzieri koos slagman Paolino Ambrosino de route naar Nicaragua. Daar ging hij naast Curt Smith spelen voor Chinandega Tigres in de Liga de Beisbol Professional Nacional.

Maar na zeven wedstrijden al werd hij ontslagen wegens een slaggemiddelde van .185 in 27 beurten, twee binnengeslagen punten, viermaal vier wijd en achtmaal drie slag. In dezelfde nacht al berichtte hij zijn Facebookvolgers dat het toch wel misschien zijn mooiste ervaring in het leven tot nu toe was. Hij kondigde meteen zijn terugkeer naar huis in Italië aan.

Nieuw honkbalplan

WBSC-voorzitter Fraccari daarentegen verlaat zijn huis in Italië en vliegt dan naar Japan om het nieuwe honkbalplan van IOC-voorzitter Thomas Bach te bespreken. Die wil dat een deel van het Olympisch honkbaltoernooi in 2020 gespeeld kan worden in Fukushima, een stad nabij de door aardbeving en tsunami getroffen regio.
Die dubbele ramp met 18.500 dodelijke slachtoffers gebeurde in 2011, toen eerst het beschadigde land overspoeld werd door oceaanwater, waarna de nucleaire installatie daar radio-actieve straling veroorzaakte en het leven lange tijd onmogelijk maakte.

De stad telt wel twee honkbalstadions voor 30.000 toeschouwers op enkele tientallen kilometers afstand. Die stadions komen in aanmerking voor wedstrijden door het pas weer door het Internationaal Olympisch Comité in genade aangenomen honkbal. Aldus Bach: “Olympisch honkbal kan in de zone van de tsunami een bijdrage leveren aan de heropleving van de regio.”  De beslissing wordt in Japan genomen in een vergadering van begin december.

Mexico

Fraccari haalt waarschijnlijk net niet de twee wedstrijden tussen Japan en Nederland morgen en overmorgen in het Tokyo Dome, maar Italiaanse fans en coaches volgen thuis met veel belangstelling alle vier de wedstrijden, die Japan achter elkaar speelt. Daarbij zijn de ogen natuurlijk gericht op Europees concurrent Nederland, maar voor de kortere termijn ook op Mexico. Want dat is in Jalisco de tegenstander van Italië bij de aanstaande World Baseball Classic 2017.

Mexico moest vorig jaar nog met kunst en vliegwerk door Fraccari naar de Premier 12 worden gehaald om de twaalf te completeren, maar gisteren verraste Mexico in Tokyo Dome met een 7-3 overwinning op Samurai Japan, die verwacht hadden alle vier de wedstrijden te zullen winnen.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal