Aangewezen slagman Shawn Zarraga aan slag voor het Nederlands Koninkrijksteam.

Honkbal

Koninkrijksteam laat Japan ontglippen

Koninkrijksteam laat Japan ontglippen

Aangewezen slagman Shawn Zarraga aan slag voor het Nederlands Koninkrijksteam.

Aangewezen slagman Shawn Zarraga aan slag voor het Nederlands Koninkrijksteam.

Met een dreun diep in het linksveld leek Kalian Sams in de negende inning het oordeel te vellen over de Japanse nummer één van de wereld. Toch ging het alsnog mis voor het Nederlands Koninkrijksteam. Nadat Oranje door een veldfout in de negende inning de winst had laten lopen, trokken de sterke profhonkballers van Japan in de tiende inning alsnog de winst met 9-8 naar zich toe.

De dertigjarige profhonkballer Kalian Sams, die maar wat graag aan de slag wil in Japan, zette zich tijdens de eerste van de twee oefenwedstrijden tegen Japan in het imposante Tokyo Dome nadrukkelijk in de etalage. Tot driemaal toe bleek de rechtsvelder van enorme waarde voor de ploeg van manager Hensley Meulens. Al in de tweede inning scoorde hij het eerste punt, nadat Japan een slagbeurt eerder de score had geopend.

Line-ups van het Nederlands Koninkrijksteam en Japan in het Tokyo Dome.

Line-ups van het Nederlands Koninkrijksteam en Japan in het Tokyo Dome.

In de vijfde inning kwam Sams opnieuw door. Maar nu ramde hij de bal diep over de omheining in het linksveld. Daarmee nam hij bovendien Yurendell de Caster mee over de thuisplaat. Doordat in de tweede inning Nick Urbanus na het punt van Sams zelf met een hit nog eens twee punten over de thuisplaat had geslagen, kreeg het Koninkrijksteam een comfortabele voorsprong in handen.

Avontuur

Lang hing er tegen de nummer één van de wereld dan ook een stunt in de lucht. De dertigjarige startend pitcher Jair Jurrjens, die ook wel interesse zou hebben in een Japans avontuur, stond vier innings lang niet meer dan één punt toe. En achter hem blonk korte stop Jurickson Profar in zijn tweede wedstrijd ooit voor Oranje uit met een spectaculair dubbelspel.

Japan had in eigen huis donderdag al met 3-7 een misstap gemaakt tegen Mexico, de nummer acht van de wereld. En wilde dat niet nog eens laten gebeuren tegen de nummer 10 van de wereldranglijst. Met behulp van honkbalsensatie Shohei Ohtani en Hayato Sakamoto trok de gastheer het duel naar zich toe. Diezelfde Sakamoto stond nog vers in het geheugen van de Koninkrijksploeg door zijn grandslam-homerun in de met 4-16 desastreus verloren wedstrijd op de World Baseball Classic in 2013.

Onverbiddelijk

Pitcher Jair Jurrjens stond vier innings lang maar één punt toe.

Pitcher Jair Jurrjens stond vier innings lang maar één punt toe.

Toen joeg hij een pitch van Berry van Driel het stadion uit. En het noodlot zorgde ervoor dat beide spelers precies twintig maanden later opnieuw tegenover elkaar kwamen te staan. Even daarvoor had Ohtani de hoop bij zijn ploeg teruggebracht toen hij een slechte pitch van Jurrjens afstrafte en de tribunes in knalde. Hierna was het de beurt aan Sakamoto. Hij was nog maar de tweede slagman die reliever Berry van Driel tegenover zich kreeg, nadat hij Jurrjens in de vijfde inning had afgelost. De Japanse korte stop was opnieuw onverbiddelijk. Met volle honken sloeg hij de bal diep het linksveld in om drie ploeggenoten binnen te halen en de stand weer in evenwicht te brengen.

Tegen de tijd dat Ohtani voor de tweede keer in deze inning in het slagperk was verschenen, had Japan de 1-5 achterstand omgedraaid in een 7-5 voorsprong. Maar nog altijd was dat niet voldoende voor de winst. In de negende inning opende Nick Urbanus met een honkslag een rally. Na een hit van Jurickson Profar brachten Yurendell de Caster en Kalian Sams met twee tweehonkslagen op rij het Nederlands Koninkrijksteam andermaal op voorsprong: 7-8.

Winnende punt

Dat had voldoende kunnten zijn voor de winst. Maar in de tweede helft van de negende inning gingen met twee man uit op rij derde honkman Stijn van der Meer en tweede honkman Nick Urbanus in de fout. Urbanus gooide de bal langs eerste honkman Yurendell de Caster en moest zo lijdzaam toezien hoe Shogo Akiyama de wedstrijd opnieuw in balans bracht. In de tiende inning, waarin Oranje zelf lopers op alle honken kreeg, wist de defensie van het Koninkrijksteam met Loek van Mil op de heuvel nog wel Ohtani uit te schakelen, maar sloeg uiteindeijk catcher Shota Ono (Nippon Ham Fighters ) even later met een walk-off honkslag alsnog het winnende punt over de thuisplaat.

Aanvallend kwam het Nederlands Koninkrijksteam tot dertien honkslagen, vier meer dan de Japanners.  Kalian Sams (3 uit 4) werd met drie binnengeslagen punten de beste slagman. Jurickson Profar, Yurendell de Caster en Shawn Zarraga sloegen elk twee hits in vijf slagbeurten. Ook Nick Urbanus (2 uit 4) kwam tot twee hits.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 R  H E
NEDERLAND  0 3 0 0 2 0 0 0 3 0  8 13 2
JAPAN      1 0 0 0 6 0 0 0 1 1  9  9 2

Pitchers Nederland
Jair Jurrjens (4 2/3+2 man): 1-3-4-0
Berry van Driel (2 man): 0-1-1-0
Lars Huijer (2 1/3): 1-2-2-0
Jim Ploeger (1/3+1 man): 1-0-1-0
Orlando Yntema (2/3): 0-0-0-0
Loek van Mil (1 1/3): 0-2-1-2

Pitchers Japan
Ayumi Ishikawa (4): 6-1-6-1
Shintaro Fujinami (3): 2-0-3-1
Yasuaki Yamasaki (1): 0-0-0-0
Daichi Ohsera (1/3+3 man): 1-0-4-0
Naoki Miyanishi (2/3): 0-0-0-0
Toshiya Okada (1): 1-1-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal