Overleg tussen manager Hensley Meulens, Major Leaguer Jurickson Profar en pitcher Kevin Kelly nadat het Nederlands Koninkrijksteam door een grandslam-homerun in de tiende inning op achterstand is gezet.

Honkbal

Honkballers maken opnieuw indruk in Tokyo Dome

Honkballers maken opnieuw indruk in Tokyo Dome

Overleg tussen manager Hensley Meulens, Major Leaguer Jurickson Profar en pitcher Kevin Kelly nadat het Nederlands Koninkrijksteam door een grandslam-homerun in de tiende inning op achterstand is gezet.

Overleg tussen manager Hensley Meulens, Major Leaguer Jurickson Profar en pitcher Kevin Kelly nadat het Nederlands Koninkrijksteam door een grandslam-homerun in de tiende inning op achterstand is gezet.

Voor de tweede dag op rij hebben de honkballers van het Nederlands Koninkrijk het de nummer één van de wereld lastig gemaakt. De ploeg van manager Hensley Meulens kreeg tegen Japan vandaag zelfs een 8-2 voorsprong, maar ging evenals gisteren opnieuw in de verlenging onderuit. Rechtsvelder Seiya Suzuki bezorgde zijn ploeg met een grandslam-homerun in de tiende inning de winst: 10-12.

Met 24 hits in twee dagen tijd hebben de honkballers van het Nederlands Koninkrijksteam enorme indruk gemaakt tijdens de Warm-up Games voor de aankomende World Baseball Classic. In het volgepakte en imposante Tokyo Dome bracht de nummer tien van de wereld tot tweemaal toe Japan aan het wankelen. Beide wedstrijden werd door de aanvoerder van de wereldranglijst pas in de tiende inning gewonnen.

Sharlon Schoop sloeg met een homerun drie punten binnen.

Sharlon Schoop sloeg met een homerun drie punten binnen.

De bullpens maakten vandaag in de Japanse hoofdstad het verschil. Waar de Japanse pitchers na de zesde inning nog zes keer drie slag gooiden en nog maar twee honkslagen toestonden, moesten zes Nederlandse pitchers samen negen hits incasseren en gooiden zij bovendien acht keer vier wijd.

Homerun

Daardoor kreeg de Japanse slagploeg vanaf de zevende inning de kans om terug te komen van een bijna onoverbrugbare ogende 8-2 achterstand. Die had de gastheer opgelopen na goed slagwerk van Yurendell de Caster en Dashenko Ricardo. Zij sloegen al in de eerste inning twee punten binnen. Een inning later sloeg de ervaren De Caster opnieuw raak. Nu ramde hij de bal tegen de omheining in het midveld voor een tweehonkslag waarop zowel Dwayne Kemp (honkslag) als Chris Garia (tweehonkslag) konden scoren.

Nadat De Caster in de vierde inning ook zijn vierde punt binnen had geslagen, leek Sharlon Schoop de wedstrijd definitief te beslissen. Na een honkslag van Shawn Zarraga en vier wijd voor Dashenko Ricardo timmerde hij in de vijfde inning de bal over de omheining. Met zijn homerun vergrootte hij de voorsprong van 2-5 tot 2-8.

Shohei Ohtani

Maar net als gisteren verspeelde het Nederlands Koninkrijksteam ook vandaag de voorsprong in één slagbeurt. Gisteren scoorde Japan zesmaal in de vijfde inning. Op het pitchen van Wendell Floranus, Bayron Cornelisse en Loek van Mil sloeg de Japanse slagploeg nu vijf hits op rij, waarvan drie goed voor twee honken. Daardoor scoorden de Japanners vandaag zesmaal in de zevende inning om de achterstand weg te poetsen.

Seiya Suzuki sloeg een grandslam-homerun in de tiende inning.

Seiya Suzuki sloeg een grandslam-homerun in de tiende inning.

Opnieuw was het supertalent Shohei Ohtani die de rally in gang zette. Gisteren deed hij dat met een solohomerun. Vandaag nam hij een pitch van Wendell Floranus vol op zijn knuppel. Die bal ging echter zo hoog, dat hij bleef steken in één van de doeken, die aan het dak van het Tokyo Dome zijn bevestigd. Ohtani rende voor de zekerheid nog wel een rondje over alle honken, maar nadat duidelijk was geworden dat de bal in het dak was blijven steken, moest hij genoegen nemen met een reglementaire tweehonkslag.

Tie-break

Dat was echter voldoende inspiratie voor zijn ploeg om de achterstand aan gort te slaan. Pas na twaalf slagmannen kon een einde aan de slagbeurt worden gemaakt. Met de verloren tie-break van een dag eerder nog vers in het geheugen, leken de honkballers van manager Hensley Meulens zich neer te hebben gelegd bij een nieuwe nederlaag. Dat werd ook de pijnlijke werkelijkheid nadat rechtsvelder Seiya Suzuki in de tiende inning met volle honken de bal de tribunes van het Tokyo Dome in had geslagen. Zijn grandslam-homerun bracht Japan in de tiende inning voor het eerst dit duel op voorsprong: 8-12.

In de gelijkmakende tiende slagbeurt konden Kalian Sams en Nick Urbanus na twee wilde worpen het verschil nog wel verkleinen tot 10-12, maar met drie slag op rij door closer Kodai Senga verzekerde Japan zich na ruim vier uur en een kwartier spelen van de tweede overwinning op het Nederlands Koninkrijksteam. Daarmee heeft de nummer één van de wereld in de vier Warm-up Games voor de World Baseball Classic in totaal drie keer gewonnen. Eerder in de week werden de wedstrijden tegen Mexico gedeeld (3-7 verlies en 4-11 winst).

Visistekaartje

Startend pitcher Diegomar Markwell gaat na afloop op de foto met Shohei Ohtani.

Startend pitcher Diegomar Markwell gaat na afloop op de foto met Shohei Ohtani.

Ondanks de nederlaag konden de honkballers van manager Hensley Meulens ook vandaag met opgeheven hoofd van het veld stappen. Vijf spelers van Oranje kwamen tot twee hits. Yurendell de Caster (2 uit 4) leidde de slagploeg. Ook Dwayne Kemp (2 uit 3), Chis Garia (2 uit 4), Dashenko Ricardo (2 uit 4) en Sharlon Schoop (2 uit 5) sloegen twee honkslagen. Aangewezen slagman Shawn Zarraga (1 uit 3) sloeg eenmaal succesvol raak.

Verdedigend waren met name pitchers Diegomar Markwell, Juan Carlos Sulbaran en Mike Bolsenbroek belangrijk. Het drietal stond in de eerste vijf innings maar twee punten toe, waaronder een solohomerun van Nobuhiro Matsuda op het pitchen van profhonkballer Sulbaran. Vooral Bolsenbroek gaf zijn visitekaartje af met drie snelle nullen op rij in de zesde inning, waarmee hij onder meer Seiya Suzuki en Nobuhiro Matsuda uitschakelde. Juist dat tweetal sloeg vandaag voor Japan homeruns.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  R  H E
JAPAN      0 1 0 1 0 0 6 0 0 4  12 13 0
NEDERLAND  2 2 0 1 3 0 0 0 0 2  10 11 0

Pitchers Japan
Kenta Ishida (3): 4-2-5-0
Kazuto Taguchi (2): 1-2-4-0
Daichi Ohsera (1): 1-0-0-0
Yasuaki Yamasaki (1): 1-0-0-0
Ryo Akiyoshi (2): 2-0-1-0
Kodai Senga (1): 3-0-1-0

Pitchers Nederland
Diegomar Markwell (3): 2-3-2-0
Juan Carlos Sulbaran (2): 1-0-2-0
Mike Bolsenbroek (1): 0-0-0-0
Wendell Floranus (1/3+2 man): 0-1-2-0
Bayron Cornelisse (3 man): 0-0-3-0
Loek van Mil (2/3): 0-2-1-0
Tom de Blok (2): 2-3-2-0
Jim Ploeger (1/3+1 man): 0-1-0-0
Kevin Kelly (2/3): 0-1-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal