Golden League

Merkx: ‘Toen de knop omging, waren we unstoppable’

Merkx: ‘Toen de knop omging, waren we unstoppable’

marjolein-pitching

Marjolein Merkx focust zich op haar volgende pitch (Foto: Rein Merkx)

Roef! maakt aankomend seizoen zijn entree op het hoogste softbalniveau. De softbalsters uit Moergestel dwongen een maand geleden op indrukwekkende wijze promotie naar de Golden League af. Een belangrijke rol daarbij was weggelegd voor de talentvolle pitcher Marjolein Merkx. “Na hard werken kwam het succes vanzelf”, blikt zij nog eenmaal terug op het succesvolle seizoen 2016.

De Brabantse vereniging Roef! uit Moergestel maakt al een paar jaar een stevige opmars richting de top van het softbal met in seizoen 2016 als beloning de promotie naar de Golden League. Marjolein Merkx maakt sinds 2014 deel uit van het team. “In mijn eerste jaar bij Roef! zijn we zevende geworden in de competitie. Als team waren we er nog niet helemaal klaar voor.” Vanaf seizoen 2015 veranderde het een en ander en kwam de nieuwe hoofdcoach Jeroen Swers in beeld. Merkx: “Door de vernieuwende, tactische en vooruitstrevende blik van de nieuwe coach is het team met stappen gegroeid.”

Onder leiding van de Belgische coach eindigde Roef! in 2015 op een tweede plaats achter Twins. “En dan 2016”, vervolgt Merkx, “We waren gewoon het beste team. Iedereen droeg bij aan de gewonnen wedstrijden. De verliespartijen hebben we als team verwerkt. En dan merk je pas hoe goed het proces de afgelopen jaren is geweest.” Eenvoudig ging het echter allerminst. Tijdens het seizoen werd een aantal wedstrijden onnodig verloren, waardoor Roef! aan het einde van het seizoen alsnog alle zeilen moest bijzetten. “Die druk en uitdaging heeft ons als team alleen maar sterker gemaakt. Toen de knop omging, toen we ons realiseerden waar we toe in staat waren, waren we unstoppable! Persoonlijk heb ik eigenlijk dezelfde ontwikkeling doorgemaakt. Na hard werken vanaf november en ontzettend veel plezier hebben met het team, kwam het succes vanzelf.”

Kriebels
In de strijd om een ticket voor de Golden League versloeg Roef! tijdens de Season Finals achtereenvolgens Twins en UVV. Merkx: “Vooral tegen Twins was het megaspannend.” In de eerste inning kwam Twins sterk uit de startblokken en nam een 1-4 voorsprong op Roef!. “Was het de druk of de focus op de uitkomst die we graag wilden halen? Ik weet het niet zo goed. Een feit is wel dat we in de eerste inning de nullen maar niet konden maken”. Vanaf de tweede inning herpakte Roef! zich en nam een 7-4 voorsprong. In de zesde inning kwam Twins tot één run genaderd en met volle honken werd Marjolein gewisseld voor Griet de Schrijvere. “De pitcherwissel heeft mij goed gedaan. Niet alleen omdat ik even mijn gedachten op 0 kon zetten, maar ook omdat Griet het SUPER goed deed! Toen de coaches mij er in de zevende inning weer in brachten ging het ineens wel weer goed”.

De ontlading volgde na de verlossende 7-0 overwinning op UVV, de kampioen uit de Silver League. “De sfeer was magisch binnen het team. We zaten echt in de winning flow.” Merkx gooide de hele wedstrijd en schakelde zeven tegenstanders met drie slag uit. Ze kreeg maar twee honkslagen tegen. “Ik krijg weer tranen in mijn ogen en kriebels in mijn buik als ik aan dat moment denk. We hebben het gewoon gedaan en wat ben ik trots op mijn team!”

De beslissende wedstrijd werd in Haarlem bijgewoond door een groot deel van de vereniging uit Moergestel. Zelfs speelster Britt Remmers, die in de Verenigde Staten verbleef, kon door middel van FaceTime de winst meevieren. “Dat kenmerkt toch echt ons team en de vereniging Roef!”, stelt Merkx. Daarmee begint de club aan een nieuw hoofdstuk. Voor het eerst in het zestigjarige bestaan speelt Roef! in 2017 op het allerhoogste softbalniveau. Merkx: “De doelstelling was om binnen drie jaar te promoveren naar de Golden League en dat is gelukt. We weten dat het een ander niveau zal zijn. Maar als we spelen zoals we kunnen, worden wij voor de teams in de Golden League een geduchte tegenstander.”

teamroef-klein

Ambassadrice
Door het groeiende zelfvertrouwen van Merkx in de cirkel was ze aan het einde van het seizoen een belangrijke speelster in de line-up. Zelf blijft ze bescheiden: “Aan het einde van het seizoen heb ik inderdaad een belangrijke bijdrage geleverd in de cirkel, maar ben zeker niet een belangrijkere schakel geweest dan de zeven meiden die achter me stonden in het veld, de catcher achter de plaat, de meiden op de bank en de coaching staf. Ik heb gewoon mijn ding gedaan en vooral veel plezier gehad in wat ik aan het doen was.”

Merkx is een ware ambassadrice geworden voor de club uit Moergestel. “Als mensen mij vragen naar mijn team, kan ik niet stoppen met vertellen hoe: leuk, grappig, hecht, raar en ontzettend geweldig mijn team is. Ik ben heel erg trots op onze prestatie en vooral de manier waarop wij als team hebben gepresteerd. Trots op hoe leuk onze groep meiden is, hoe we met elkaar omgaan en hoe dit naar het succes heeft geleid.”

Doelen
Zelf maakte Merkx ook een enorme ontwikkeling door. Eentje die niet onopgemerkt is gebleven. Dit jaar werd ze gevraagd om mee te komen trainen met de nationale selectie. Een belangrijke rol daarbij was weggelegd voor Karen Marr, voormalig pitching-coach bij de nationale ploeg en dit seizoen in die rol actief voor Roef!. “Ik had het geluk om zes keer in de week met haar te mogen trainen. Mede hierdoor heb ik enorme stappen gemaakt.” Het wereldkampioenschap van 2016 kwam voor de pitcher van Roef! nog te vroeg. “Helaas was ik nog niet klaar om mee naar het WK te gaan. Maar dat stimuleert mij om hard te blijven werken aan de doelen die ik voor ogen heb.”

Die doelen zijn heel duidelijk: “Ik zou het heel gaaf vinden als alle inspanningen resulteren in het spelen op het Europees kampioenschap van 2017 in Italië voor Team Kingdom of the Netherlands. En natuurlijk is mijn allergrootste droom om in 2020 deel te kunnen nemen aan de Olympische Spelen.”

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League