De trofee voor de winnaar van de World Baseball Classic.

Honkbal

Opnieuw prijzenpot van miljoenen tijdens WBC

Opnieuw prijzenpot van miljoenen tijdens WBC

De trofee voor de winnaar van de World Baseball Classic.

De trofee voor de winnaar van de World Baseball Classic.
Foto: © 2013 World Baseball Classic, Inc.

Vertegenwoordigers van federaties van alle zestien deelnemende landen zijn gisteren op het hoofdkantoor van Major League Baseball in New York bij elkaar gekomen om zaken te bespreken rondom de aankomende World Baseball Classic. Het toernooi wordt gehouden van maandag 6 tot en met woensdag 22 maart 2017. Onder meer werd bekend gemaakt dat onder de deelnemers een prijzenpot wordt verdeeld van zo’n veertien miljoen dollar .

In het hoofdkantoor van Major League Baseball aan Park Avenue in het hart van Manhattan (New York) heette James Pierce, verantwoordelijk voor internationale evenementen van MLB, gisteren de nieuwkomers Colombia en Israel welkom. Hij kondigde meteen de belangrijkste noviteit aan: de afschaffing van de onmiddellijke uitschakeling na de tweede nederlaag (het dubbele eliminatie-systeem). Zowel in de eerste als in de tweede ronde wordt in maart gespeeld volgens een halve competitie, waarbij indien nodig een Play-Off wordt gespeeld om de twee beste teams uit elke poule te bepalen.

Ook werd tijdens de bijeenkomst, die namens de KNBSB werd bijgewoond door technisch directeur Gijs Selderijk, gesproken over de pitchers tijdens het toernooi. Elk deelnemend land kan aan het roster met 28 spelers een pool van acht extra pitchers toevoegen, die gedurende het toernooi kunnen worden opgeroepen. Deze pitchers moeten voor 1 december zijn bepaald en mogen slechts ter vervanging worden opgeroepen van twee vooraf opgegeven pitchers.

Rosters

Tijdens de vierde editie van de World Baseball Classic zijn de pitchers opnieuw gebonden aan een pitch-count. In de eerste ronde mogen pitchers maximaal 65 ballen gooien. Dat aantal wordt verhoogd tot tachtig voor wedstrijden uit de tweede ronde. In de finalepoule is het voor pitchers toegestaan om maximaal 95 ballen te gooien. Bij het bereiken van vijftig pitches moeten vier dagen rust in acht worden genomen. Voor elke dertig ballen geldt één rustdag. Ook is minimaal één rustdag verplicht als een pitcher op twee opeenvolgende dagen in actie is gekomen.

Inmiddels hebben de deelnemers een lijst van vijftig spelers samen gesteld. De deadline voor deze lijst is 1 december. De komende weken krijgen de deelnemers de kans om dat aantal terug te brengen tot 28 spelers. De definitieve rosters moeten op 6 februari bij Major League Baseball zijn ingediend en bestaan dan uit ten minste dertien pitchers en twee catchers. De technische staf van elk team kan bestaan uit één manager en zes coaches.

Nationaliteit

De reglementen voor spelers om voor een bepaald land uit te komen zijn ook nu minder streng dan bij toernooien, die onder toezicht staan van de World Baseball Softball Confederation. Voor de World Baseball Classic krijgt Nederland hierdoor de kans om spelers op te roepen met een permanente verblijfsvergunning voor Nederland, of bijvoorbeeld een zoon van een in Nederland geboren ouder. Ook als een speler kan aantonen in aanmerking te kunnen komen voor de Nederlandse nationaliteit, is hij speelgerechtigd voor het Nederlands Koninkrijksteam.

Het Nederlands Koninkrijksteam begint de World Baseball Classic op dinsdag 7 maart met een wedstrijd tegen gastheer Zuid-Korea. Hierna volgen nog wedstrijden tegen Chinese Taipei en debutant Israel. De finale staat op het programma voor woensdag 22 maart. De thuisploeg in de eindstrijd wordt het team met het beste winpercentage over het hele toernooi. Onder alle deelnemende teams wordt prijzengeld verdeeld, waarvan de helft naar de spelers zelf gaat. De andere helft is te besteden door de nationale bonden. De exacte verdeling van de prijzenpot over de teams is nog niet vastgesteld. Wel is al bekendgemaakt dat het totale prijzengeld bestaat uit veertien miljoen Amerikaanse dollars, gelijk aan het prijzengeld tijdens de editie uit 2013.

Tie-break regel

Tijdens de World Baseball Classic wordt gespeeld met een bal van het merk Rawlings, dat ook leverancier is van de officiële speelbal voor de Major League. Gedurende de eerste twee rondes worden wedstrijden geleid door vier scheidsrechters, waarvan er twee worden geleverd door Major League Baseball en twee door de WBSC. In de finaleronde komen er zes scheidsrechters in het veld, waarvan drie van MLB en drie van de WBSC.

Bij een gelijke stand wordt er vanaf de elfde inning gespeeld met de tie-break regel, waarbij een loper op het eerste en op het tweede honk wordt geplaatst. Wedstrijden met een verschil van minimaal vijftien runs worden na de vijfde inning beëindigd. Na de zevende inning wordt een wedstrijd beëindigd als er een verschil van tien punten op het scorebord staat. Ook heeft Major League Baseball laten weten dat na elke wedstrijd van elk team twee spelers worden onderworpen aan een anti-dopingcontrole. Dit gebeurt volgens het protocol van WADA. De testen worden uitgevoerd door het agentschap CDT.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal