Het Tio Daou Ballpark op Curaçao.

Curaçao

Curaçao ontvangt Amerikaans collegeteam

Curaçao ontvangt Amerikaans collegeteam

Het Tio Dauo Ballpark op Curaçao.

Het Tio Daou Ballpark op Curaçao.
Foto: © Curaçao Baseball Week

De nationale selectie van Curaçao speelt tussen 24 en 26 november een serie van drie vriendschappelijke wedstrijden tegen BYU Cougars, het honkbalteam van Brigham Young University uit het Amerikaanse Utah. De wedstrijden om de Curaçao Cup worden gespeeld in het Tio Daou Ballpark.

De honkballers van Brigham Young University verblijven vijf dagen lang op Curaçao. Behalve het spelen van de oefenwedstrijden gaat de selectie van manager Mike Littlewood ook helpen bij vrijwilligerswerk voor de lokale kerk en jeugd. De Brigham Young University in Utah is een particuliere universiteit waar voornamelijk mormonen hun opleiding volgen. De BYU Cougars maakte eerder al trips naar de Dominicaanse Republiek (2011), Italië (1974) en Mexico (1965, 1978 en 1982).

De wedstrijden tussen Curaçao en BYU Cougars worden gespeeld onder de noemer van de Curaçao Cup. Vorig jaar werd de eerste editie van deze Curaçao Cup gespeeld. Toen was het honkbalteam van de Dallas Baptist University op Curaçao voor een serie van drie wedstrijden. Curaçao won daarvan één wedstrijd en speelde tweemaal gelijk. De wedstrijden van Curaçao tegen BYU Cougars staan onder leiding van coaches Raymond van Gurp en Johnny Balentina.

Tie-break regel

De eerste twee wedstrijden in het Tio Daou Ballpark op donderdag en vrijdag om 20.00 uur lokale tijd duren maximaal drie uur. De wedstrijd op zaterdag begint om 17.30 uurt en duur maximaal twee uur. Indien nodig wordt bij een gelijkspel gebruik gemaakt van de tie-break regel.

Na de Curaçao Cup neemt BYU Cougars in februari nog deel aan de Atlanta Challenge en het San Jose State Tournament, voordat in maart aan het nieuwe seizoen wordt begonnen. Dit jaar won de ploeg uit Utah 37 van zijn 54 wedstrijden en eindigde daarmee op de eerste plaats in de reguliere competitie. In het toernooi om de West Coast Conference Championships werd BYU Cougars hierna uitgeschakeld.

Curaçao Baseball Week

Gelijktijdig met de Curaçao Cup wordt van 25 november tot 2 december de Curaçao Baseball Week gehouden. Aan dit evenement, dat grotendeels in het teken staat van clinics voor jeugdspelers, nemen onder meer Major Leaguers Didi Gregorius, Jonathan Schoop en Jurickson Profar deel. Vanuit het Nederlands Koninkrijksteam reizen coaches Steve Janssen en Sidney de Jong af naar Curaçao. Zij worden daar herenidgd met internationals als Diegomar Markwell, Kalian Sams en Chris Garia. De verwachting is dat er zo’n 1200 kinderen aan de Curaçao Baseball Week gaan deelnemen.

Het evenement wordt op vrijdag 2 december afgesloten met Ball Park Night. Op deze avond wordt in het Tio Daou Ballpark onder meer een All Star Senior League wedstrijd, een Celebrity Softball Game en een Homerun Derby tussen de grootste honkballers van Curaçao gehouden.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Curaçao