Pitcher Matz Schutte keert voor het tweede jaar op rij terug in de Asia Winter Baseball.

AWBL 2016

Europees team aangekomen in Taiwan

Europees team aangekomen in Taiwan

Pitcher Matz Schutte keert voor het tweede jaar op rij terug in de Asia Winter Baseball.

Pitcher Matz Schutte keert voor het tweede jaar op rij terug in de Asia Winter Baseball.

De Europese selectie, die de komende weken deelneemt aan de vierde editie van de Asia Winter Baseball (AWB) is vandaag gearriveerd in Taiwan. Team Europe, met negen spelers uit het Nederlands Koninkrijk, speelt zaterdag 26 november zijn eerste wedstrijd.

De zes teams aan de Aziatische wintercompetitie hebben zich vandaag gemeld in Taichung. Morgen houden alle deelnemers hun laatste centrale trainingen voor de start van het seizoen. Vrijdag bijten de twee Taiwanese deelnemende teams het spits af. De nationale trainingsselectie en een team met talentvolle honkballers uit de CPBL spelen dan de openingswedstrijd.

Team Europe begint zaterdag aan zijn tweede seizoen in de Asia Winter Baseball League. Dan is in het Douliu Baseball Stadium het Zuid-Koreaanse team uit de KBO de tegenstander. De honkballers van de Europese selectie reisden gisteren vanuit hun eigen land naar Hong Kong. Vanaf daar reisden de spelers gezamenlijk door naar Taiwan.

Hofleverancier

Het Nederlands Koninkrijk is met negen spelers hofleverancier voor de Europese selectie. De meest ervaren speler is Dudley Leonora. De 24-jarige honkballer, die tussen 2009 en 2012 uitkwam voor de organisatie van Baltimore Orioles, maakte twee weken geleden nog deel uit van het Nederlands Koninkrijksteam tijdens de Warm-up Games tegen de nationale ploeg van Japan.

De andere spelers uit het Nederlands Koninkrijk zijn pitchers Taylor Clemensia, Misja Harcksen, Ross Ismail, Matz Schutte, catcher Paul Brands, binnenvelders Eugene Helder, Urving Kemp en Kevin Weijgertse. Schutte, Kemp en Weijgertse beginnen aan hun tweede seizoen in de AWB. Zowel Helder als Ismail zijn afkomstig van Aruba.

Voorkeur

Ook Abraham Taveras maakte aanvankelijk deel uit van het roster. De Arubaanse pitcher gaf echter de voorkeur aan de profcompetitie van Nicaragua, waar hij momenteel met onder meer Dashenko Ricardo, Yurendell de Caster en Curt Smith uitkomt voor Tigres de Chinandega. Inmiddels gooide Taveras (2.38) twee wedstrijden met vijf strikeouts in 11 1/3 inning. Door het besluit van Taveras is nu alsnog Owen Ozanich opgeroepen. De Franse international maakte ook vorig jaar al de trip met het Europese team mee.

Ook de Italiaan Filippo Crepaldi moest zich op het laatste moment terugtrekken. Hij liep vorig jaar een forse blessure op toen hij als pitcher voor Team Europe een bal op zijn hoofd had gekregen. Daardoor miste hij het restant van de wintercompetitie. Begin december moet hij zich voor controle melden in het ziekenhuis, waardoor er een streep door zijn deelname kon worden gehaald.

Amerikaanse profclub

In totaal zijn er 28 spelers uit acht Europese landen geselecteerd voor Team Europe. Italië vaardigt zeven spelers af, verliezend EK-finalist Spanje heeft vier spelers in de selectie. De overige spelers komen uit Duitsland (3), Frankrijk (2), Tsjechië, Roemenië en Polen. Tien spelers staan momenteel onder contract van een Amerikaanse profclub, waaronder New York Yankees, Minnesota Twins en Boston Red Sox.

De 28-hoofdige selectie staat onder leiding van voormalig Major Leaguer Desmond Relaford. Hij wordt geassisteerd door pitching-coach Manny Olivera, voormalig Italiaanse internationals Danny Gorrin en Seth Lafera, die met de Italiaanse nationale ploeg onder meer deelnam aan twee Olympische Spelen. Zowel Olivera (ADO) als LaFera (Neptunus) kwamen eerder ook uit in de Nederlandse hoofdklasse.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in AWBL 2016