Nederland staat nu negende op de wereldranglijst.

Honkbal

Nederland stijgt op wereldranglijst

Nederland stijgt op wereldranglijst

Nederland staat nu negende op de wereldranglijst.

Nederland staat nu negende op de wereldranglijst.
Foto: © Atusko Miyano

Nederland is weer het beste honkballand van Europa. Nadat het Nederlands Koninkrijksteam in september in Hoofddorp de Europese titel heeft geprolongeerd, is Nederland daarmee Italië ook op de wereldranglijst gepasseerd. Nederland staat nu op de vandaag door de World Baseball Softball Confederation (WBSC) gepubliceerde ranking op een negende plaats.

Door de in 2015 nieuw ingevoerde methodiek zakte Nederland vorig jaar van plaats vijf naar tien. Inmiddels is Nederland begonnen aan een lichte opmars. Dit jaar veroverde het Nederlands Koninkrijksteam ongeslagen de titels tijdens de Honkbal Week Haarlem, het France International Baseball Tournament en het Europees kampioenschap. Bij alle drie de toernooien waren punten te verdienen voor de wereldranglijst.

In de vandaag door de WBSC nieuw gepubliceerde wereldranglijst zakte Nederland in punten van 2146 naar 2071 punten, maar steeg het daarmee wel van de tiende naar de negende plaats. Daarmee heeft Nederland Italië als beste Europese land gepasseerd. Italië zakte in punten van 2173 naar 2008 en is nu terug te vinden op de tiende positie.

Stijger

De andere stijger in de top 10 was Mexico, dat van de achtste naar de zesde positie ging. Mexico wisselde van positie met Canada, onder meer door de winst op Japan tijdens de recent gehouden Warm-up Games in het Tokyo Dome. De wereldranglijst wordt nog altijd aangevoerd door Japan, dat zijn verschil met nummer twee de Verenigde Staten zag groeien na titels tijdens het U23 wereldkampioenschap in Mexico en het U18 Asia Championship.

Zuid-Korea (nummer 3), Chinese Taipei (nummer 4) en Cuba (nummer 5) completeren de top 5. Ook onder meer de Verenigde Staten en Chinese Taipei zakten in hun aantal punten. Team USA zelfs van 5453 naar 4928. Na Nederland en Italië is Tsjechië met een veertiende plaats het hooggeplaatste Europese land. Curaçao verdiende het afgelopen jaar geen extra punten en blijft met zeven punten de nummer 65 op de wereldranglijst. Daarmee heeft Curaçao nog slechts vijf landen onder zich. Aruba is zonder punten ongeplaatst op de wereldranglijst.

Top 15

1. Japan (5669 punten)
2. Verenigde Staten (4928 punten)
3. Chinese Taipei (4823 punten)
4. Zuid-Korea (4239 punten)
5. Cuba (3857 punten)
6. Mexico (3981 punten)
7. Venezuela (2684 punten)
8. Canada (2200 punten)
9. Nederland (2071 punten)
10. Italië (2008 punten)
11. Australië (1933 punten)
12. Puerto Rico (1759 punten)
13. Dominicaanse Republiek (1559 punten)
14. Tsjechië (1362 punten)
15. Panama (1318 punten)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal