Andrea Marcon

Honkbal

Andrea Marcon nieuwe bondsvoorzitter in Italië

Andrea Marcon nieuwe bondsvoorzitter in Italië

Andrea Marcon

Andrea Marcon
Foto: © FIBS

De opvolger van de inmiddels zestien jaar zittende voorzitter Riccardo Fraccari is bekend. Per direct wordt Andrea Marcon de nieuwe voorzitter van de Italiaanse bond FIBS. Met Marcon komt Italië met een opmerkelijk nieuw gezicht naar buiten na een vergadering die vanmorgen begon om 09.30 uur en duurde tot 19.30 uur.

Marcon is de eerste buiten Italië geboren voorzitter van de FIBS. Hij zag het levenslicht in Montreal (Canada) op 31 oktober 1973. Zijn Italiaanse ouders keerden acht jaar later terug naar het vaderland, waar de jonge Andrea geen gelegenheid had honkbal te spelen, waarmee hij in Canada al begonnen was.

In 1990 begon Marcon als scorer bij het softbal en in 1992 als coach en manager vanuit zijn woonplaats Castions di Strada (nabij Udine). Tijdens zijn militaire dienstplicht volgde Macron tevens een cursus softbalscheidsrechter. Sinds 2011 is hij directeur scheidsrechterzaken in de door de Nederlander André van Overbeek geleide Europese Softbal Federatie (ESF). Daarmee is Marcon ook de eerste voorzitter van de FIBS, die voortkomt uit de softbaltak in Italië.

Tegenstrevers

Het is daarmee de vice-voorzitter van de Italiaanse bond Massimo Fochi niet gelukt een plaatsje hoger in te nemen in de hiërarchie van het bondsbestuur. De laatste termijn van uittredende bondsvoorzitter Riccardo Fraccari was verlopen en Fochi had in de verkiezingen vandaag in Salsomaggiore twee tegenstrevers: naast softbalbestuurder Andrea Marcon van Ronchi dei Legionari ook honkbalbestuurder Alberto Antolini van San Marino.

Stemhokjes voor de verkiezing voor een nieuwe voorzitter.

Stemhokjes voor de verkiezing voor een nieuwe voorzitter.
Foto: © FIBS

Fochi won de eerste ronde met 43% met ruime voorsprong op Marcon (34%) en Antolini (21%). In de tweede verkiezingsronde ging het tussen Fochi en Marcon, waarbij de achterban van Antolini moest kiezen tussen een van de twee. De gevestigde orde wreef zich al in de handen, maar de Antolinianen kozen merendeels voor de andere opposant Marcon, die het net haalde met 51% tegen 49% voor Fochi.

Nieuwe bondsraad

De Italiaanse bond werd tot nu toe voorgezeten door Prins Steno Borghese sinds 1950, Giuseppe Ghillini sinds 1961, Bruno Beneck sinds 1969, Mario Pescante sinds 1984, Aldo Notari sinds 1985, Everardo Dalla Noce sinds 2001 en Riccardo Fraccari ook nog sinds 2001 wegens de slechte gezondheid van de eerder gekozen bejaarde Dalla Noce. Allen werden in Italië geboren en allen werden democratisch gekozen, behalve Pescante die namens het Italiaans Olympisch Comité CONI als zetbaas de zaken waarnam. Dat was nodig omdat Beneck wegens juridische vervolging zijn taak op het bondsbureau moest neerleggen na de Italiaanse deelname aan het Olympisch demonstratietoernooi in Los Angeles 1984. De financiële bandeloosheid van Beneck zal bij Marcon geen kans krijgen, want hij werkt al meer dan twintig jaar bij de Guardia di Finanza.

Na de overwinning van Marcon bij de strijd om het voorzitterschap voor de komende vier jaar, werd eveneens een nieuwe bondsraad gekozen. De enigen die de ondergang van het kabinet Fraccari overleefden zijn de vice-voorzitter softbalzaken Totoni Sanna en de leden Luigi Cerchio en Fabrizio de Robbio. Nieuw gekozen clubbestuurders in de bondsraad zijn Roberta Soldi, Marco Mannucci, Gigi Mignola en Lucio Silvetti. Namens de spelers nemen Daniela Castellani en Filippo Camelli zitting in de raad, alsmede Alessandro Cappuccini en Savino Loardi namens de technische commissie en de scorescommissie. Van de 276 clubs in Italië namen vandaag 175 clubs deel aan de Assemblee in Salsomaggiore. Aanwezig in de congreszaal waren 116 clubs en 59 clubs lieten zich met een machtiging vertegenwoordigen bij de stemmingen.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal