Honkbal

Nieuwe CAO voor Major League Baseball, gevolgen voor Europa?

Nieuwe CAO voor Major League Baseball, gevolgen voor Europa?

MLB Commissioner Rob Manfred is blij dat de MLB en de MLB Players Association tot een akkoord zijn gekomen over een nieuwe CAO. Foto: Wikimedia Commons

MLB Commissioner Rob Manfred is blij dat de MLB en de MLB Players Association tot een akkoord zijn gekomen over een nieuwe CAO. Foto: Wikimedia Commons

Major League Baseball en de spelersvakbond MLBPA zijn afgelopen nacht tot een akkoord gekomen over een nieuwe Collective Bargaining Agreement, een soort CAO voor de spelers in de MLB. In deze CAO worden afspraken gemaakt over de toekomst van MLB en een aantal van die afspraken heeft interessante gevolgen voor de sport in Europa.

Een paar van de belangrijkste afspraken in het nieuwe vijfjarenplan hebben betrekking op regelingen rond free agents. Zo hoeven teams die een free agent met een qualifying offer op zak aan zich willen binden in het volgende seizoen niet langer een first-round draft pick op te geven. Er is besloten dat het seizoen voortaan iets langer wordt. Opening Day zal een halve week eerder zijn dan dat wij gewend zijn, zodat er iets meer ruimte is om vrije dagen in te plannen binnen het gigantisch drukke speelschema. Bovendien is er besloten dat het thuisvoordeel tijdens de World Series niet langer op het spel zal staan tijdens de All-Star Game. Er werd al lange tijd geklaagd dat er zo iets belangrijks op het spel stond in een wedstrijd die door spelers en coaches toch vooral werd gezien als een veredelde oefenwedstrijd.

Geen international draft

Welke onderdelen van de nieuwe CAO hebben nu gevolgen voor honkbal in Europa? Ten eerste is de international draft waarover al maanden geruchten gingen er (nog) niet gekomen. In dit systeem zouden spelers zich jaarlijks aan kunnen melden voor een draft, zoals die ook jaarlijks gehouden wordt voor high school en college-spelers in Amerika. Teams mogen dan om en om een speler selecteren.

In plaats van die draft is er afgesproken dat teams per jaar nog maar vijf tot zes miljoen dollar mogen uitgeven aan internationale free agents. Dat betekent dat ze vindingrijker moeten worden en wellicht uit zullen komen op andere locaties dan de Dominicaanse Republiek en Venezuela. Dat zou een kans kunnen zijn voor Europese talenten.

MLB in Europa?

In de nieuwe CAO heeft de MLB duidelijk opgenomen dat er de wens is om, wellicht al in 2018, wedstrijden buiten Amerika te spelen. Verschillende bronnen melden dat Mexico City en Londen worden genoemd als mogelijke speelsteden. Voor wedstrijden op Europese bodem bieden de vier extra rustdagen in het seizoen door de vroegere start een mogelijke uitkomst. Rondom de All-Star Game zou de competitie dan iets langer stilgelegd kunnen worden. Dit biedt de twee teams die dan in Europa moeten spelen de kans om bij te komen van de jetlag.

Ook Hoofddorp is nog altijd in de race voor deze wedstrijden. Er is doorlopend contact tussen de KNBSB en de MLB en de hoop op deze wedstrijden in Nederland leeft nog altijd. De komst van deze nieuwe CAO is een positieve ontwikkeling en geeft aan dat dit boek nog altijd niet gesloten is.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal