Roger Bernadina in actie tijdens het onlangs gehouden Europees kampioenschap.

Honkbal

Roger Bernadina vervolgt carrière in Korea

Roger Bernadina vervolgt carrière in Korea

Roger Bernadina in actie tijdens het onlangs gehouden Europees kampioenschap.

Roger Bernadina in actie tijdens het onlangs gehouden Europees kampioenschap.
Foto: © Alfred Cop

Buitenvelder Roger Bernadina vervolgt zijn carrière in Zuid-Korea. De 32-jarige profhonkballer heeft hiervoor een contract ondertekend met KIA Tigers, dat uitkomt in de professionele Korea Baseball Organisation (KBO). De Koreaanse club heeft de overeenkomst vandaag bevestigd. Bernadina volgt daarmee het voorbeeld van zijn landgenoot Rick van den Hurk, die als pitcher twee seizoenen in Zuid-Korea uitkwam voor Samsung Lions.

Bernadina speelde tussen 2008 en 2014 zeven seizoenen in de Major League voor Washington Nationals, Philadelphia Phillies, Cincinnati Reds en Los Angeles Dodgers. De afgelopen twee seizoenen slaagde hij er voor Colorado Rockies en New York Mets niet meer in om terug te keren op het hoogste niveau in de Verenigde Staten. Voor beide clubs speelde hij het volledige seizoen in de Triple A Pacific Coast League.

Voor Las Vegas 51s kwam Bernadina in 2016 uit in 114 wedstrijden. Daarin sloeg de buitenvelder 113 honkslagen (.292), waaronder tien homeruns en had hij twintig gestolen honken. In zijn contract met New York Mets had Bernadina een optie laten opnemen dat hij op zoek kon naar een andere club als hij in juni niet zou zijn toegevoegd aan de hoofdmacht. Hoewel dat ook niet gebeurde, maakte de honkballer uit Den Haag wel het seizoen vol bij het Triple A-team Las Vegas 51s.

Free-agent

Drie weken geleden koos de 32-jarige Bernadina ervoor om als free-agent op zoek te kunnen gaan naar een nieuwe club. Die heeft hij nu gevonden in Zuid-Korea, waar hij aan de slag gaat voor Kia Tigers. De tienvoudig Koreaans kampioen speelt zijn thuiswedstrijden op het Gwangju-Kia Champions Field, een stadion met een capaciteit voor zo’n 27.000 toeschouwers. Dit jaar eindigde de club met zeventig overwinningen in 144 wedstrijden op een vijfde plaats. In de strijd om een wildcard verloor Kia Tigers van  LG Twins.

Bernadina volgt het voorbeeld van Rick van den Hurk. De Nederlandse pitcher tekende in januari 2013 een profcontract bij een club uit de KBO. Met Samsung Lions veroverde hij hierna twee seizoenen op rij de landstitel en kreeg hij uiteindelijk een lucratief contract aangeboden van de Japanse profclub Softbank Hawks. Eerder was ook de Nederlandse bondscoach Hensley Meulens al eens actief in de KBO. Hij speelde in 2000 voor SK Wyverns.

Europees kampioenschap

Bernadina tekende in 2001 op zeventienjarige leeftijd een contract bij Montreal Expos en komt sindsdien uit als profhonkballer. Behalve in de Verenigde Staten speelde hij ook onder meer in Venezuela en Mexico. Twee maanden geleden keerde hij voor het eerst sinds 2013 terug in het Nederlands Koninkrijksteam. Op het Europees kampioenschap in Hoofddorp speelde Bernadina vijf wedstrijden met vijf hits (.313), waaronder één homerun. Halverwege het toernooi verliet de butienvelder na een meningsverschil de nationale ploeg.

Gelijktijdig met Bernadina werd door Kia Tigers het contract met de Dominicaanse pitcher Héctor Noesí verlengd. Eerder in de week werd bovendien de Amerikaanse pitcher Pat Dean aangetrokken. Hij speelde dit seizoen negentien wedstrijden voor Minnesota Twins in de Major League. Met het aantrekken van Bernadina heeft Kia Tigers de limiet voor buitenlandse spelers bereikt. Elke club uit de KBO mag maximaal drie buitenlandse spelers hebben, waarvan in ieder geval één een positiespeler moet zijn. Door de komst van Bernadina en Dean moeten de Amerikaanse eerste honkman Brett Pill en Amerikaanse pitcher Zeke Spruill nu op zoek naar een nieuwe club.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal