De nieuwe bondsvoorzitter Andrea Marcon tijdens zijn eerste week op het hoofkantoor van de FIBS.

Softbal

Italië komt na vier jaar terug aan Europese tafels

Italië komt na vier jaar terug aan Europese tafels

De nieuwe bondsvoorzitter Andrea Marcon tijdens zijn eerste week op het hoofkantoor van de FIBS.

De nieuwe bondsvoorzitter Andrea Marcon tijdens zijn eerste week op het hoofkantoor van de FIBS.
Foto: © FIBS

Vier jaar geleden besloot het Italiaanse kabinet van Riccardo Fraccari zijn kandidaten terug te trekken uit de Europese besturen van de Europese honkbalbond CEB en de Europese softbalbond ESF. Bovendien moesten zittende commissieleden van Italiaanse afkomst kiezen tussen het voorzetten van hun Europese werk, of zich conformeren aan de boze delegaties van de FIBS naar de congressen. Zo verbitterd waren Fraccari en de zijnen over de stemming van de Europese landen voor twee Nederlandse voorzitters: Jan Esselman en Andre van Overbeek. De boycot van de Italianen duurde tot woensdagavond, toen de nieuwe bondsvoorzitter Andrea Marcon twee Italiaanse kandidaten aanwees voor een vice-voorzitterschap van de beide Europese koepels.

Vier dagen na zijn verkiezing tot nieuwe voorzitter van de Italiaanse bond FIBS, vergaderde Andrea Marcon vanuit het bondsbureau in Rome per video met de leden van zijn nieuwe bondsraad. Het voor Nederland en andere Europese landen belangrijkste besluit van Marcon was het einde van de Europese frustratie van Fraccari.

Namens Italië gaan Marco Mannucci en Daniela Castellani zich kandideren als vice-voorzitter van respectievelijk de CEB en de ESF. Daarmee onderstreept Marcon het belang van goede samenwerking in Europa, waar hijzelf de afgelopen jaren Directeur Scheidsrechterzaken was voor het Europese softbal. Als zodanig werd hij eind oktober opgevolgd door het Nederlands-Tsjechische duo Carolien Stadhouders en Pavel Prachar.

Bondscoach

Een ander besluit van de hernieuwde Italiaanse bond was deze week de bevestiging van de aanstelling van Marco Mazzieri als bondscoach van de Italiaanse honkbalploeg tijdens de deelname aan de World Baseball Classic komend voorjaar. Over twee weken maakt Marcon bekend wie de functie van bondscoach bij honkbal en softbal gaan vervullen na afloop van WBC 2017. Daartoe worden spoedig besprekingen gevoerd met kandidaten die Marcon nu op het oog heeft en die als zodanig gesolliciteerd hebben.

Wel zijn inmiddels de opvolgers van Massimo Fochi (vice-voorzitter honkbal) en Tonino Sanna (vice-voorzitter softbal) bekend gemaakt. Dat zijn Fabrizio de Robbio en Vincenzo Mignola geworden, die dus de eerste vertrouwelingen zijn van Andrea Marcon.

Italian Baseball League

Wat betreft het seizoen 2017 van de Italian Baseball League wil Marcon de uiterlijke inschrijvingsdatum van 15 december aanstaande afwachten. In ieder geval wil Marcon de besluiten van de Assemblee van jongstleden zaterdag respecteren. Later deze maand wil hij de alsdan voor de honkbal- en softballeagues ingeschreven clubs oproepen om de gemaakte afspraken te ratificeren.

Volgend jaar wordt er met de clubs gesproken over de aanpak van de volgende seizoenen tot en met 2020, waaraan dan verder niet meer kan worden getornd. In het teken van de nodige transparantie worden straks op de website van de Italiaanse bond alle beslissingen gepubliceerd. “Er zullen geen staatsgeheimen zijn!”, aldus Marcon.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal