Jessie van Aalst heeft Terrasvogels verruilt voor Olympia Haarlem.

Golden League

Van Aalst en Andringa naar Olympia Haarlem

Van Aalst en Andringa naar Olympia Haarlem

Jessie van Aalst heeft Terrasvogels verruilt voor Olympia Haarlem.

Jessie van Aalst heeft Terrasvogels verruilt voor Olympia Haarlem.
Foto: © Rob Jelsma

Internationals Jessie van Aalst en Ilona Andringa spelen aankomend seizoen voor Olympia Haarlem in de Golden League. Het tweetal maakte tijdens de overschrijvingsperiode, die gisteren officieel sloot, de overstap naar de winnaar van de European Winner’s Cup. Andringa, die afgelopen jaar in de Verenigde Staten uitkwam voor Chipola College keert voor Olympia Haarlem terug in de Golden League.

Andringa kwam in 2014 en 2015 voor respectievelijk Jong Oranje en Talent Team Holland al uit in de hoogste softbalcompetitie. Hierna maakte ze de overstap naar UVV. De Utrechtse club werd kampioen in de Silver League, maar moest het grotendeels doen zonder Andringa. Zij verbleef in de Verenigde Staten om te pitchen in dienst van Chipola College.

Met haar Chipola Lady Indians won Andringa dit jaar het FCSAA State Championship en eindigde ze als tweede in het NJCAA National Championship. Na afloop van het seizoen werd ze in juni, met een verdiende puntengemiddelde van 1.12, 21 overwinningen en drie nederlagen, uitgeroepen tot Conference Pitcher of the Year. Momenteel speelt ze voor het team van Embry-Riddle Aeronautical University, de ploeg waarvoor ook jeugdinternational Gabi Obia uitkomt.

Riet Vermaat-trofee

Ilona Andringa in actie voor UVV.

Ilona Andringa in actie voor UVV.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Eerder speelde Andringa ook voor Almere ’90, HCAW, OVVO, Amsterdam Pirates en Terrasvogels. In zowel 2012 als 2015 werd de twintigjarige pitcher winnaar van de Riet Vermaat-trofee voor beste jeugdwerpster. Dat was een onderscheiding die Jessie van Aalst in 2008 ook al eens ontving. Tegenwoordig is Van Aalst, die in 2014 bovendien werd onderscheiden met de Egbert van der Sluis Memorial Trophy als beste international onder de 23 jaar, ook inzetbaar als eerste honkvrouw en buitenveldster.

Het afgelopen seizoen speelde Van Aalst voor Terrasvogels, waarmee ze de Holland Series bereikte. In de reguliere competitie was Van Aalst met een gemiddelde van .495 de beste slagvrouw bij de club uit Santpoort-Zuid. Ze leidde in vrijwel alle aanvallende klassementen, waaronder binnengeslagen punten (26) en homeruns (2).

Andere nieuwkomers

De andere nieuwkomers in de selectie van hoofdcoach Stanley Doney zijn pitcher Amber Krijgsman (Tex Town Tigers), catcher Stephanie Pierce (Centrals), binnenveldster Emma Wojcik (Centrals) en de Japanse buitenveldster Tomoko Goda (Birds). Goda maakte tijdens de trip naar de European Cup Winner’s Cup al deel uit van de selectie van Olympia Haarlem. In het Tsjechische Ostrava speelde Goda acht wedstrijden met drie hits (.375). Momenteel is de Japanse speelster actief in Nieuw-Zeeland.

De komst van deze speelsters moet het vertrek opvangen van Tyla Morrisson (.333). Zij keert terug naar Nieuw-Zeeland. Ook De Française Pauline Prade (.264) keerde terug naar haar geboorteland. Verder keert Stephanie Ruiter (DSS) aankomend seizoen eveneens niet meer terug bij Olympia Haarlem. Judith Buschman blijft nog wel beschikbaar voor de hoofdmacht, maar zal volgend jaar grotendeels actief zijn voor het tweede team van de Haarlemse club.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League