Een overzicht van het Yokohama Stadium.

Honkbal

Olympisch honkbaltoernooi in Yokohama Stadium

Olympisch honkbaltoernooi in Yokohama Stadium

Een overzicht van het Yokohama Stadium.

Een overzicht van het Yokohama Stadium.
Foto: © Ayrcan

Het Yokohama Stadium is vandaag door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gepresenteerd als hoofdlocatie voor het honkbal- en softbaltoernooi tijdens de Olympische Spelen van 2020. Als tweede locatie is, tot onvrede van de World Baseball and Softball Federation (WBSC), bij de organisatie Tokyo 2020 nog altijd Fukushima in beeld.

Het Internationaal Olympisch Comité maakte vandaag tijdens een bijeenkomst in het Zwitserse Lausanne de accommodaties bekend voor de vijf extra sporten die afgelopen augustus aan het Olympisch programma zijn toegevoegd. Het eerste stadion dat is gepresenteerd als speellocatie voor de honkballers en softbalsters tijdens de Zomer Spelen in Tokyo, is het Yokohama Stadium. In deze accommodatie worden, naast wedstrijden uit de eerste ronde, ook de wedstrijden om de medailles gespeeld.

Het stadion werd geopend in 1978 en biedt plaats aan dertigduizend toeschouwers. Sinds de opening van het stadion speelt Yokohama DeNA BayStars hier zijn wedstrijden uit de Central League. Het Yokohama Stadium, dat is voorzien van kunstgras, ligt zo’n veertig kilometer ten zuiden van Tokyo en is gebouwd midden in het centrum van de stad. Al in juli bezochten officials van de World Baseball and Softball Federation (WBSC) dit stadion voor inspecties.

Tweede speellocatie

Voor een deel van de wedstrijden uit de eerste ronde wordt nu nog gezocht naar een tweede speellocatie. Al langere tijd is daarbij met name de prefectuur Fukushima in beeld. Dit gebied werd zwaar getroffen na de aardbeving en tsnuami en de daaropvolgende kernramp met de Fukushima Daiichi kerncentrale in 2011. In totaal zestienduizend mensen overleefden die ramp niet. Voor het organisatiecomité Tokyo 2020 is het houden van Olympische honkbal- en softbalwedstrijden in deze regio een unieke kans om een bijdrage te leveren aan de opbouw van het gebied.

Vorige maand bezocht een delegatie van de WBSC Japan opnieuw om verschillende locaties in deze regio te bekijken. Voor wedstrijden in de prefectuur Fukushima werden drie stadions bekeken, namelijk het Azuma Stadium (Fukushima), het Kaiseizan Stadium (Koriyama) en het Green Stadium (Iwaki).

Reisafstand

Als het echter aan de WBSC ligt, wordt ook voor de tweede speellocatie van het honkbaltoernooi een stadion in Tokyo gekozen. Met name vanwege de grote reisafstand die spelers anders moeten afleggen tussen Tokyo en Fukushima, dat ruim driehonderd kilometer van elkaar af is gelegen. WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari benadrukte dat die voorkeur niets te maken heeft met een mogelijk gezondheidsrisico voor deelnemers aan het Olympisch toernooi als wedstrijden wel worden gehouden in Fukushima. Dit jaar was Iwaki nog gastheer van het wereldkampioenschap honkbal voor spelers onder de 15 jaar.

De WBSC heeft nu bij het IOC een sterke eis voor een tweede stadion rondom Tokyo neergelegd, maar houdt de deur wel open voor mogelijk één wedstrijd in Fukushima. Bijvoorbeeld de openingswedstrijd. Meer duidelijkheid hierover wordt pas in 2017 verwacht. Dan maakt de WBSC ook bekend hoe de kwalificatieprocedure voor het Olympisch honkbaltoernooi wordt gehouden.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal