Overzicht van de accommodatie van Quick Amersfoort.

MEC Heren 2017

European Super Cup in 2017 in Amersfoort

European Super Cup in 2017 in Amersfoort

Overzicht van de accommodatie van Quick Amersfoort.

Overzicht van de accommodatie van Quick Amersfoort.

De beste softbalclubs uit Europa strijden volgend jaar in Amersfoort om de titel. De Europese softbalfederatie ESF heeft de organisatie van de Men’s European Super Cup toegewezen aan Quick Amersfoort, drie maanden geleden nog winnaar van de ESF Cup.

De zesde editie van de Men’s European Super Cup wordt volgend jaar gehouden van maandag 28 augustus tot en met zaterdag 2 september. Op Sportpark Dorrestein wordt gestreden om zowel de Super Cup als de ESF Cup.

Het wordt de tweede keer dat de European Super Cup voor het herensoftbal in Nederland wordt gehouden. In 2014 was DVH uit Amstelveen als eerste Nederlandse club gastheer van dit toernooi. Het werd het meest succesvolle jaar voor het Nederlandse heren softbal sinds 2006 toen Storks (European Cup) en EHS Haarlem (Cup Winners Cup) voor het eerst voor een dubbelslag hadden gezorgd.

Nederlands succes

In Amstelveen veroverde gastheer DVH, met onder meer de beste pitcher Adam Folkard en de Meest Waardevolle Speler Jerome Haretuku binnen de gelederen, voor het eerst de Super Cup door in de finale het Deense Horsholm Hurricanes met 4-0 te verslaan. Hoofddorp Pioniers maakte het Nederlandse succes compleet door in Amstelveen in de finale om de ESF Cup in tien innings met 5-6 te winnen van het Spaanse Magos Tenerife.

Het was tot aan dit jaar de enige keer dat een Nederlandse club een Europese clubtitel veroverde tijdens de European Super Cup. Begin september brachten de softballers van Quick Amersfoort daar verandering in. In de finale om de ESF Cup versloeg de club het Franse Pessac Panthères met 3-2.

Format

Eerdere edities van de European Super Cup werden gehouden in het Tsjechische Praag (2012 en 2015) en het Italiaanse Castions di Strada (2013) en Azzano (2016). Aan de vijfde editie van de European Super Cup namen dit jaar achttien clubs deel. Sinds 2012 wordt het het Europees clubtoernooi in een format gespeeld waarbij het evenement halverwege wordt gesplitst in een toernooi om de Super Cup en een toernooi om de ESF Cup.

Met de European Super Cup werden de toernooien om de Cup Winners Cup de European Cup samengevoegd. De European Cup werd acht keer in Nederland gespeeld. Dat gebeurde in Hilversum (1991 en 1992),
Alphen aan den Rijn (1995), Schiedam (1999), Uithoorn (1993, 1997 en 2001) en Haarlem (2004). De Cup Winners Cup werd tweemaal in Nederland gehouden. In 2006 was EHS Haarlem de gastheer en drie jaar later HSV Spikes uit Spijkenisse.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in MEC Heren 2017