Pitcher Donny Breek in actie tijdens het U 18 Europees kampioenschap.

HB Hoofdklasse

Nederlands drietal naar Power Showcase

Nederlands drietal naar Power Showcase

Pitcher Donny Breek in actie tijdens het U 18 Europees kampioenschap.

Pitcher Donny Breek in actie tijdens het U 18 Europees kampioenschap.
Foto: © Frans Wiesemann

Drie talentvolle Nederlandse honkballers vliegen later deze maand naar Miami om deel te nemen aan de elfde editie van de prestigieuze International Power Showcase. Nederland wordt in het Marlins Park vertegenwoordigd door hoofdklassespelers Donny Breek (DSS), Tijmen Takke (UVV) en Mic van de Ven (De Glaskoning Twins).

De Power Showcase wordt jaarlijks gehouden om talentvolle honkballers uit de hele wereld een kans te geven zich in de kijker te spelen bij Amerikaanse colleges en clubs uit de Major League. De wedstrijden worden gespeeld in het Marlins Park, de thuisbasis van Miami Marlins. Aan de elfde editie van het hoogaangeschreven internationale evenement nemen in totaal 170 spelers uit meer dan twintig verschillende landen deel.

Evenals de voorgaande jaren nemen ook nu verschillende Nederlandse honkballers op uitnodiging deel aan dit evenement. Op Tweede kerstdag vliegen Donny Breek, Tijmen Takke en Mic van de Ven vanaf Luchthaven Düsseldorf naar Miami. Het drietal verblijft tot dinsdag 3 januari in de Verenigde Staten.

World Classic Game

Van dinsdag 27 december tot en met zaterdag 31 december nemen de drie zeventienjarige honkballers deel aan onder meer Scout Day, de Homerun Derby en de World Classic Game. Takke en Van de Ven treden daarmee in de voetsporen van Julian Rip (2015), Nick Keur (2015), Jorin van Amstel (2013), Shane Boeree (2013), Jelle Kroft (2013), Ruar Verkerk (2012), Rachid Engelhardt (2011) en Mike Bazuin (2009). Aan de World Classic Game nemen spelers deel uit onder meer Canada, Tsjechië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Puerto Rico en Zuid-Korea.

Binnenvelder Tijmen Takke in actie voor UVV.

Binnenvelder Tijmen Takke in actie voor UVV.
Foto: © Jan Kruijdenberg

De Power Showcase gaat op dinsdag 27 december van start met een Scout Day, die bij wordt gewoond door scouts van alle dertig Major League-organisaties. Een dag later wordt de eerste ronde van de Homerun Derby gehouden. Hieraan is Takke de enige Nederlandse deelnemer. De speler van UVV neemt deel aan de Featured Homerun Derby, met onder meer ook de Fransman Fred Walter en de Duitser David Grimes.

Hoofdklasse

Na een vrije dag op donderdag 29 december wordt op vrijdag 30 december de World Classic Game gehouden. Ook vinden op deze dag de finales plaats van de Power Showcase Homerun Derby. De World Classic Game gaat tussen de selectieteams World National en World Classic American. Voor deze wedstrijd is Breek geselecteerd voor het team van World National van manager Alejandro Machado. Takke en Van de Ven komen tijdens de World Classic Game uit voor World Classic American, dat onder leiding staat van hoofdcoach Todd Fitz-Gerald.

Binnenvelder Takke debuteerde ditjaar op 14 april voor het Utrechtse UVV in de hoofdklasse in de wedstrijd tegen DSS. Twee dagen later maakte bij die Haarlemse club ook pitcher Breek zijn debuut op het hoogste niveau. Van de Ven maakte op 12 juni in de wedstrijd tegen titelverdediger Curaçao Neptunus voor De Glaskoning Twins zijn debuut in de hoofdklasse.

In de reguliere competitie gooide Breek twaalf wedstrijden voor DSS en kwam hij tot een verdiende puntengemiddelde van 7.51 met 33 strikeouts in 50 1/3 inning. Van de Ven gooide voor Twins acht innings in twee wedstrijden (4.50). In dienst van UVV sloeg rookie Takke tien hits in 22 wedstrijden (.213). Samen veroverden de drie talenten in juli van dit jaar met het Nederlands AAA-team de Europese titel. Breek nam bovendien begin dit jaar met een Europees talententeam deel aan het St. Petersburg International Baseball Tournament. Van de Ven en Takke namen deze zomer met een MLB World Select Team deel aan de Arizona Fall Classic.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse