Honkbal

Cuba zonder Major Leaguers naar WBC

Cuba zonder Major Leaguers naar WBC

De FCBA (La Federación Cubana de Béisbol Amateur) heeft deze week haar voorselectie van 50 spelers voor de World Baseball Classic gepubliceerd. Op die lijst ontbreken de namen van bekende Major Leaguers als Aroldis Chapman, Yoenis Cespedes en Yasiel Puig.

Manager Victor Mesa heeft tijdens de World Baseball Classic alleen de beschikking over spelers uit de Cubaanse Serie Nacional. Even leek het erop dat, dankzij de verbeterde band tussen Cuba en Major League Baseball, gevluchte Cubanen die tegenwoordig uitkomen in de MLB of de Minor Leagues deel mochten nemen aan de WBC.

De Cubanen besloten echter anders en dat betekent dat we mannen als Aroldis Chapman, Jose Abreu, Yulieski Gurriel, Alexei Ramirez, Yoenis Cespedes, Leonys Martin, Raisel Iglesias, Yasmany Tomas en nog een aantal andere Major Leaguers die eerder voor Cuba uitkwamen tijdens de WBC niet in actie zullen zien.

Leegloop
Dat Cubaanse spelers hun vaderland ontvluchten – vaak onder bizarre omstandigheden – is al langer bekend, maar over het algemeen waren dit de echte topspelers, die vrijwel zeker wisten dat er een Major League contract voor hen klaar lag. De laatste jaren zien we dat ook spelers van het niveau daaronder de gok wagen. Zij tekenen contracten bij Major League organisaties, maar slagen er vaak (net) niet in om volledig door te breken.

Deze leegloop heeft als gevolg dat het niveau van de Cubaanse Serie Nacional en daarmee dus het nationale team zakt. De laatste grote mondiale titel van de historisch gezien ongenaakbare Cubaanse honkballers stamt al weer van 2005 toen Cuba voor het laatst wereldkampioen werd. Daarna ging de titel twee keer naar de VS en natuurlijk in 2011 na een zinderende onderlinge finale naar Nederland. En tijdens de Premier 12 in 2015 was in de kwartfinale de uiteindelijke winnaar Zuid-Korea te sterk.

Ook bij de World Baseball Classic wil het de Cubanen niet lukken. In 2006 bereikten zij nog de finale, maar daarin was Japan te sterk. In 2009 strandden zij in de tweede ronde en in 2013 – en dat weten wij natuurlijk allemaal nog – werd Cuba uitgeschakeld door een ontketend Team Kingdom of the Netherlands.

Selectie
Zitten er dan helemaal geen bekende namen meer bij? Gelukkig herkennen we nog wel een paar goede spelers. Alfredo Despaigne is de absolute superster op het roster van Cuba. De outfielder sloeg in zijn loopbaan al meer dan 300 homeruns. Vanwege zijn goede prestaties en trouw aan de natie kreeg hij van de regering toestemming om uit te komen in de Mexicaanse profcompetitie en de Japanse NPB. In die laatste competitie speelt hij nu al drie seizoenen voor de Chiba Lotte Marines. Dit seizoen sloeg hij voor de Marines .280 met 24 homeruns en 92 binnengeslagen punten.

Andere namen die de Nederlandse fans wellicht nog herkennen op het roster van de Cubanen zijn Frank Morejon (catcher) en Freddy Alvarez (pitcher).

Cuba neemt het tijdens de World Baseball Classic in Groep B op tegen Australië, China en Japan in Tokyo. De kans is groot dat Cuba en Team Kingdom of the Netherlands voor aanvang van het toernooi in Seoul nog een oefenwedstrijd tegen elkaar zullen spelen.

Gewoon omdat het zo’n mooie wedstrijd was: de samenvatting van de laatste ontmoeting van Cuba en Team Kingdom of the Netherlands tijdens de World Baseball Classic van 2013

https://www.youtube.com/watch?v=kF9UTIUH4CE

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal