Honkballer Donny Breek met zijn prijs tijdens het STK Topsportgala.

HB Hoofdklasse

Donny Breek uitgeroepen tot Haarlems Sportalent

Donny Breek uitgeroepen tot Haarlems Sportalent

Honkballer Donny Breek met zijn prijs tijdens het STK Topsportgala.

Honkballer Donny Breek met zijn prijs tijdens het STK Topsportgala.
Foto: © Fred Versluis

De zeventienjarige Donny Breek is vanavond tijdens het STK Topsportgala in de Gravenzaal van het Haarlemse stadhuis uitgeroepen tot Sporttalent van de gemeente Haarlem. Breek maakte dit seizoen voor het Haarlemse DSS zijn debuut in de hoofdklasse en neemt later deze maand in het stadion van Major League-club Miami Marlins deel aan de prestigieuze Power Showcase.

Voor de categorie Sporttalent Jongens was jeugdinternational Donny Breek vanavond genomineerd met turner Max Kooistra en roeier Olav Molenaar. Het Pim Mulier-beeldje ging uiteindelijk naar het zeventienjarige honkbaltalent. Daarmee is de speler van DSS de opvolger geworden van Koen Halderman. Hij was in 2014 de laatste honkballer die de titel van Sporttalent ontving. Twee jaar eerder kreeg ook Max Draijer die onderscheiding al.

Breek, begonnen met honkballen bij Almere’90, kwam via Scimitars en HCAW terecht bij DSS. Bij deze Haarlemse club debuteerde hij dit seizoen in de hoofdklasse. In de Runner-up competitie werd de honkballer uit Almere de op drie na beste pitcher. In 11 1/3 inning stond Breek slechts vier verdiende punten toe (1.59). Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Stars Awards kreeg Breek als meest talentvolle jeugdpitcher van de honkbal- en softbalbond KNBSB twee maanden geleden al de Roel de Mon Award toegekend.

Succesvol seizoen

Internationaal kende Breek een zeer succesvol seizoen. Met het Nederlands AAA-team veroverde hij in het Spaanse Gijon de titel tijdens het Europees kampioenschap voor spelers onder de 18 jaar. Bovendien nam hij met door Major League samengestelde teams deel aan het St. Petersburg International Tournament en het MLB Spring Tournament in Barcelona. Later dit jaar is Breek in Miami bovendien één van de deelnemers aan de internationale Power Showcase.

De prijs voor Sportvrijwilliger van het Jaar ging vanavond naar Peter Vink, die zich al jarenlang onder meer inzet voor de Haarlemse honkbal- en softbalvereniging DSS. Sportploeg van het Jaar werd het softbalteam van Oolders Omaco Sparks Haarlem. De Europees clubkampioenen kregen daarmee de voorkeur boven de honkballers van het Rookie-team van DSS, die dit jaar kampioen waren geworden in de Rookie League.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse