Honkbal

Kenley Jansen tekent megacontract bij Los Angeles Dodgers

Kenley Jansen tekent megacontract bij Los Angeles Dodgers

Kenley Jansen keert terug bij de Los Angeles Dodgers (Foto: Dustin Nosler/Creative Commons)

Kenley Jansen keert terug bij de Los Angeles Dodgers (Foto: Dustin Nosler/Creative Commons)

Closer Kenley Jansen heeft een nieuw megacontract getekend bij de Los Angeles Dodgers. De 28-jarige Curaçaoënaar tekende voor vijf seizoenen en gaat in die periode maar liefst 80 miljoen dollar verdienen. Met dit bericht wordt de winter van Jansen nog mooier dan die al was. Afgelopen weekend stapte de speler van Team Kingdom of the Netherlands namelijk ook nog eens in het huwelijksbootje met zijn vrouw Gianni.

Het moet een soort perfecte storm geweest zijn voor Kenley Jansen. Na wederom een goed seizoen voor de Dodgers, waarin hij 47 saves pakte en afsloot met een ERA van 1.83, blonk hij uit in de play-offs vlak voordat zijn contract afliep en free agent werd in een markt die niet bepaald diep te noemen was. Na afloop van het seizoen werd hij nog even verkozen tot beste reliever in de National League. Dit krikte de waarde van Jansen, die al gezien werd als een van de beste free agents, alleen nog maar verder op. Sinds zijn debuut in 2010 is Jansen een van de meest dominante relievers in de MLB. In zeven volledige seizoenen verzamelde hij al 189 saves, waarmee hij al recordhouder is binnen de Dodgers franchise, en heeft hij een ERA van 2.20 achter zijn naam staan.

Opvallend genoeg bereikt hij dat succes met hoofdzakelijk één pitch: de cutter. Al jaren rijgt hij met die pitch strikeouts aaneen. In iets meer dan 400 innings gooide Jansen, voornamelijk dankzij zijn cutter, al 632 keer drie slag. Niet alleen levert zijn pitch hem nu vergelijkingen op met Mariano Rivera, de beste closer aller tijden die het ook van zijn cutter moest hebben, maar de pitch heeft ervoor gezorgd dat Jansen nu ons Koninkrijks bestbetaalde sporter is. Hoe goed is de cutter? Bekijk dit GIF-je maar eens:

Unhittable!

Unhittable!

Strijd
In een opvallend zwakke free agent class staken twee namen duidelijk boven de rest uit. Closers Aroldis Chapman en Kenley Jansen zouden records gaan verpulveren als het ging om salarissen voor relief pitchers. Het record stond op naam van Jonathan Papelbon en de Philadelphia Phillies met 4 jaar en 50 miljoen dollar. Dit record werd eerder deze winter al verbroken door Mark Melancon en de San Francisco Giants met 4 jaar en 60 miljoen dollar.

Teams die op zoek waren naar een closer richtten zich nu op Chapman en Jansen en al snel werd duidelijk dat als een team één van de twee absolute topclosers aan zich wilde binden, dat zij dan diep in de buidel zouden moeten tasten. Onder de geïnteresseerde teams konden zij de rijke Yankees, Dodgers en Nationals scharen en ook de Marlins waren bereid flink te spenderen om een topcloser binnen te halen. Vorige week bereikte Aroldis Chapman een overeenstemming met de New York Yankees voor een vijfjarig contract ter waarde van 85 miljoen dollar. Een verpulvering van het record van Mark Melancon, dat slechts enkele weken stond.

Nu was het de beurt aan Jansen. Drie teams streden om zijn diensten en zowel de Marlins als de Nationals waren naar verluidt bereid het contract van Chapman te matchen, maar Jansen koos voor een terugkeer bij zijn Los Angeles Dodgers met een vijfjarig contract ter waarde van 80 miljoen dollar. In zijn contract is ook een opt-out clausule opgenomen, waarmee hij na drie seizoenen uit zijn contract mag stappen en opnieuw de free agent markt mag testen. Dit soort clausules worden steeds vaker aan contracten toegevoegd in de MLB.

Al met al mogen we spreken van een fantastische week voor Kenley Jansen, die – voordat hij zich weer meldt bij de Dodgers en Team Kingdom of the Netherlands – eerst even lekker zal gaan genieten van zijn wittebroodsweken met zijn vrouw Gianni.

jansen-wedding

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal