De softbalsters van Sparks Haarlem tijdens het STK Sportgala.

Golden League

Sparks Haarlem opnieuw Sportploeg van het Jaar

Sparks Haarlem opnieuw Sportploeg van het Jaar

De softbalsters van Sparks Haarlem tijdens het STK Sportgala.

De softbalsters van Sparks Haarlem tijdens het STK Topsportgala.
Foto: © Fred Versluis

De softbalsters van Oolders Omaco Sparks Haarlem zijn vanavond voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar in de gemeente Haarlem. De Haarlemse club uit de Golden League ontving de onderscheiding vanavond tijdens het STK Topsportgala in de Gravenzaal van het Haarlemse stadhuis. Het bleef de enige titel voor de speelsters van Sparks Haarlem, die voor vier verschillende categorieën waren genomineerd.

Sinds 2014 heeft Sparks Haarlem jaarlijks beslag gelegd op de titel Haarlemse Sportploeg van het Jaar. In dat jaar werden de Haarlemse softbalsters de opvolgsters van de softbalploeg van Terrasvogels. Vanavond volgde ook de derde titel op rij voor Oolders Omaco Sparks Haarlem. De Haarlemse speelsters veroverden dit jaar zowel de European Premiere Cup als de landstitel. Voor Sparks Haarlem was het zelfs het derde landskampioenschap op rij.

Concurrentie was er vanavond tijdens het STK Topsportgala niet alleen van het karateteam van Kenamju, maar ook van de honkballers van DSS. Namens de Haarlemse club was het Rookie-team genomineerd voor de categorie Sportploeg van het Jaar. De honkballers van DSS waren dit seizoen kampioen geworden in de Rookie League. Uiteindelijk wist Sparks Haarlem de titel te prolongeren. Sparks Haarlem is de tweede softbalploeg, die dit jaar is uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar. Drie weken geleden ging die titel ook al naar de heren softballers van Quick Amersfoort.

Beste sportvrouw

Ook in verschillende andere categorieën was Sparks Haarlem vertegenwoordigd, maar de invidiuele titels gingen aan de Haarlemse softbalploeg voorbij. Ten koste van de genomineerde pitcher Rebecca Soumeru werd karateka Sherilyn Wold uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar. Daarmee blijft Kim Kluijskens nog altijd de laatste softbalster, die werd uitgeroepen tot beste sportvrouw. Dat gebeurde in 2006 toen zij, eveneens als speelster van Sparks Haarlem, Meest Waardevolle Speelster was geworden van de softbalhoofdklasse.

Soumeru verdiende haar nominatie dit jaar onder meer aan haar successen met Sparks Haarlem.  Met een verdiende puntengemiddelde van 1.38 was ze de beste pitcher bij de Haarlemse landskampioen. Na afloop van de gewonnen Holland Series werd Soumeru uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster van de finale.

Sporttalent

Ook haar ploeggenote Maxime van Dalen liep vanavond een titel mis. Van Dalen maakte kans op de prijs voor het Sporttalent Meisje. Twee maanden geleden werd Van Dalen door de honkbal- en softbalbond KNBSB al onderscheiden met de Egbert van der Sluis Memorial Trophy, een prijs voor de beste international onder de 23 jaar. Vanavond ging de voorkeur echter uit naar het schaatstalent Esther Kiel. Bij de jongens werd DSS-honkballer Donny Breek wel uitgeroepen tot Sporttalent.

Peter van Dalen was vanavond genomineerd voor de titel Sportcoach van het Jaar. In deze categorie kreeg Kenamju-coach René Oerlemans (karate) de voorkeur boven de hoofdcoach van Sparks Haarlem, die zijn team dit jaar naar een Europese en Nederlandse titel had geleid. De genomineerden waren deels bepaald op basis van publieke inzendingen en deels door een jury onder leiding van voorzitter en Haarlemse sportjournalist Theo Plasschaert. De jury bestond onder meer uit ex-topsporters, waaronder voormalig judoka Claudia Zwiers en oud-hockeyer Floris Jan Bovelander.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League