Ondanks volle tribunes tijdens de 28e editie is er toch een einde gekomen aan de Honkbal Week Haarlem.

HHW 2016

Stichting stopt met organisatie Honkbalweek

Stichting stopt met organisatie Honkbalweek

Ondanks volle tribunes tijdens de 28e editie is er toch een einde gekomen aan de Honkbal Week Haarlem.

Ondanks volle tribunes tijdens de 28e editie is er toch een einde gekomen aan de Honkbal Week Haarlem.
Foto: © Rob Jelsma

De stichting van de Honkbal Week Haarlem heeft vandaag bekendgemaakt een punt te zetten achter de organisatie van het tweejaarlijkse evenement. Vijf maanden geleden werd het Nederlands Koninkrijksteam nog ongeslagen winnaar van de 28e editie door in de finale Japan met 2-0 te verslaan. Hiermee keert het toernooi in 2018 niet meer terug op de speelkalender.

De afgelopen edities had het Haarlemse toernooi te kampen met financiële problemen, onder meer ingegeven door de economische crisis. Ook tijdens de dit jaar gehouden editie kon het tij niet voldoende worden gekeerd. “Van het aangekondigde herstel van de economie heeft de Honkbalweek 2016 niet veel gemerkt,” aldus de Stichting Honkbalweek in een officiële verklaring.

Uiteindelijk is daardoor besloten om het na 28 edities voor gezien te houden. Vandaag zijn alle betrokkenen ingelicht: “Met veel tegenzin is het besluit genomen dat het na 55 jaar financieel niet meer verantwoord is een Honkbalweek te organiseren.”

Aangekondigde herstel

Tussen 1961 en 2016 werden 28 edities van de Haarlemse Honkbalweek gehouden. In 2004, 2006, 2010 en 2016 won Nederland het toernooi. Andere winnaars werden onder meer Cuba (vijfmaal), de Verenigde Staten (vijfmaal), Japan (tweemaal) en het Amerikaanse Sullivans (vijfmaal). Met de titel in 2016 is het Nederlands Koninkrijk dit jaar vooralsnog de allerlaatste winnaar geworden.

“Vanaf de voorbereidingen voor de Week in 2012 werd de invloed van de economische crisis al merkbaar op de organisatie van de HWH 2012,” licht de Stichting Honkbalweek  de beslissing toe. “In 2014 was deze invloed nog duidelijker aanwezig. In de aanloop naar de Honkbalweek 2016 waren er positieve berichten over het herstel van de economie, zodat gematigd optimistisch werd gestart met de organisatie van de Honkbalweek Haarlem 2016. Van het aangekondigde herstel van de economie heeft de Honkbalweek 2016 niet veel gemerkt.”

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HHW 2016