Dudley Leonora speelde zijn eerste seizoen in de Aziatische wintercompetitie.

AWBL 2016

Europa sluit AWB af met zesde plaats

Europa sluit AWB af met zesde plaats

Dudley Leonora speelde zijn eerste seizoen in de Aziatische wintercompetitie.

Dudley Leonora speelde zijn eerste seizoen in de Aziatische wintercompetitie.
Foto: © Asia Winter Baseball

Het Europese team dat de afgelopen weken deelnam aan de vierde editie van de Asia Winter Baseball (AWB) heeft vandaag in de wedstrijd om de vijfde en zesde plaats teleurstellend met 0-13 verloren van het Taiwanese CPBL. Gisteren sloten de honkballers uit Europa de reguliere competitie nog af met winst op datzelfde CPBL. Met de ruime nederlaag is Team Europe voor het tweede jaar op rij op de laatste plaats geëindigd in de Aziatische wintercompetitie.

Vorig jaar kwam het Europese selectieteam bij zijn debuut in de Aziatische wintercompetitie, een competitie voor jonge talentvolle spelers, tot één overwinning en twee keer een gelijkspel. Die prestatie werd dit jaar verbeterd, maar nog altijd bleek het verschil met de Aziatische tegenstanders zeer groot voor de honkballers uit Europa. De Japanse Nippon Professional Baseball-honkballers uit de NPB West wonnen veertien van hun zestien wedstrijden, terwijl ook KBO (negen overwinningen) en NPB East (acht overwinningen) ver buiten bereik van Europa bleven.

Dudley Leonora in actie in de wedstrijd tegen één van de teams uit de NPB.

Dudley Leonora in actie in de wedstrijd tegen één van de teams uit de NPB.
Foto: © Asia Winter Baseball

De afgelopen weken boekte Team Europe vier overwinningen en werd eenmaal gelijk gespeeld. Twee wedstrijden werden gewonnen van het team uit de Chinese Professional Baseball League (CPBL). In de laatste wedstrijd sloeg de jarige MVP Dudley Leonora gisteren tegen hekkensluiter CPBL met twee hits, waaronder een homerun, drie punten binnen en scoorde hij tweemaal. Met die vijf runs had hij een belangrijk aandeel in de 7-6 zege voor Team Europe. Daarmee hielden de Europese honkballers CPBL in het klassement achter zich en eindigden zij in de reguliere competitie op de vijfde en voorlaatste plaats.

Zwaar

Behalve twee overwinningen op CPBL werd één keer gewonnen van het team uit de Korea Baseball Organisation (KBO) en kwam Europa tegen het nationale trainingsteam van Chinese Taipei eenmaal tot winst en één keer tot een gelijkspel. In zestien wedstrijden scoorde Europa 86 punten en kreeg het 139 runs tegen. Met de vijfde plaats was Europa veroordeeld tot het spelen van de wedstrijd om de vijfde en zesde plaats waarin opnieuw CPBL de tegenstander was. Maar zo voortvarend als het gisteren tegen CPBL ging, zo zwaar werd het voor vandaag voor de Europese honkballers.

Startend pitcher Owen Ozanich moest in het Taoyuan Baseball Stadium al vier punten toestaan in de eerste drie innings. Die achterstand wist Europa geen enkele keer meer goed te maken. Via vijf runs in de zesde en nog eens vier in de achtste inning liepen de Taiwanese honkballers uit naar de 0-13 monsterscore. Het was de grootste overwinning voor een team in dit vierde seizoen van de AWB. Matz Schütte was de enige Nederlandse pitcher die vandaag in actie kwam. In de zevende inning hield hij de Taiwanese honkballers puntloos. Openingsslagman Urving Kemp sloeg één van de zeven Europese honkslagen, maar uiteindelijk wist zijn ploeg vandaag niet te scoren.

Play-Offs

Pitcher Taylor Clemensia.

Pitcher Taylor Clemensia.

Met de nederlaag tegen CPBL is het seizoen voor Team Europe ten einde. Morgen spelen NPB East, NPB West, KBO en titelverdediger Chinese Taipei in de Play-Offs om het kampioenschap. Bij de Europese ploeg van manager en voormalig Major Leaguer Desmond Relaford leidde international Dudley Leonora in aantal homeruns (2) en gestolen honken (3). Daarnaast werd hij de nummer twee in aantal gescoorde punten (13) en nummer drie in binnengeslagen punten (9). In Taiwan kwam Leonora tot dertien hits (.232), waaronder twee tweehonkslagen.

Eugene Helder was met een slaggemiddelde van .269 de beste speler uit het Nederlands Koninkrijk, In acht wedstrijden sloeg de Arubaanse profhonkballer zeven honkslagen en scoorde hij drie runs. Ook Kevin Weijgertse was aanvallend belangrijk. Hij sloeg tien hits (.244), waaronder twee tweehonkslagen. Verder was Weijgertse goed voor zes binnengeslagen en zes gescoorde punten. Paul Brands kwam in zeven wedstrijden tot twee honkslagen (.182). In zijn tweede seizoen in de AWB scoorde Kemp zesmaal na onder meer negen honkslagen. Hij bracht vier ploeggenoten over de thuisplaat en kwam tot een slaggemiddelde van .184.

Nederlandse pitchers

Van de Nederlandse pitchers sloot Misja Harcksen het seizoen af met het laagste verdiende puntengemiddelde. De speler van Curaçao Neptunus stond in tien innings drie verdiende punten toe (7.20). De Arubaanse Ross Ismail speelde slechts 2/3 inning waarin hij vijf tegenstanders tegenover zich kreeg, driemaal vier wijd hoogte en één punt moest incasseren (13.50).

Taylor Clemensia debuteerde met drie strikeouts en vijf vrije lopen in 6 2/3 inning. De profhonkballer uit de organisatie van Minnesota Twins sloot het seizoen af met een verdiende puntengemiddelde van 18.90. In zijn tweede seizoen in de AWB kwam Matz Schütte tot een verdiende puntengemiddelde van 11.57 in zeven innings.

Uitslagen Team Europe

26-11: KBO – Team Europe 14-9
28-11: Chinese Taipei – Team Europe 3-2
29-11: Team Europe – CBPL 9-5
01-12: Team Europe – NPB East 4- 8
02-12: NPB West – Team Europe 10-5
03-12: Team Europe – Chinese Taipei 9-5
04-12: Team Europe – KBO 0-9
05-12: NPB East – Team Europe 8-2
06-12: KBO – Team Europe 9-4
08-12: Team Europe – NPB West 1-13
09-12: Chinese Taipei – Team Europe: 5-5
10-12: NPB West – Team Europe 15-9
11-12: Team Europe – NPB East 3-12
12-12: Team Europe – KBO 13-3
14-12: CPBL – Team Europe 14-4
15-12: Team Europe – CPBL 7-6
16-12: Team Europe – CPBL 0-13

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in AWBL 2016