De nieuwe voorzitter Andrea Marcon licht zijn plannen toe.

Honkbal

Het Italië van Marcon bereidt zich voor op 2017

Het Italië van Marcon bereidt zich voor op 2017

De nieuwe voorzitter Andrea Marcon licht zijn plannen toe.

De nieuwe voorzitter Andrea Marcon licht zijn plannen toe.
Foto: © FIBS

De nalatenschap van ex-voorzitter Riccardo Fraccari omvatte een Italian Baseball League van het oneven aantal van zeven clubs, maar de nieuw gekozen Andrea Marcon heeft binnen een maand de aanmelding van de achtste club voor het seizoen van 2017 binnen. Het is één van de veranderingen onder het prille bewind van de nieuwe preses.

De nieuwe aanmelding voor de Italian Baseball League betreft die van Polisportiva Padule uit Sestio Fiorentino, een stadje van 40.000 inwoners op tien kilometer afstand van de grote stad Florence. De club speelde in de Serie A en eindigde met twintig zeges in 28 wedstrijden als eerste in één van de drie divisies van elk acht deelnemers.

In de Play-Offs won Padule één van de twee poules van zes clubs door acht van de tien wedstrijden te winnen: evenveel als Redskins Imola. In de halve finales verloor Padule uit en thuis in een best-of-three tegen Bollate, dat zelf de finaleserie met 2-3 verloor van Red Sox Paterno.

Uitzondering

Afgelopen weekend vergaderden de acht honkbalclubs onder FIBS-voorzitterschap van Andrea Marcon in het kantoor van de bondsregio in Bologna. Daar werd bevestigd dat het komende seizoen voor iedere club zal bestaan uit twee wedstrijden per week, die gespeeld mogen worden op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. De thuisclub kan kiezen voor aanvangstijdstippen tussen 19.00 en 21.00 uur.

Uitzondering op die regel is nieuwkomer Padule, die bedongen heeft altijd op zaterdag zijn twee wedstrijden te mogen spelen: zowel thuis als uit. Vast ligt voor alle acht clubs dat buitenlands geschoolde pitchers de eerste wedstrijd voor hun rekening nemen en dat de tweede wedstrijd is voorbehouden aan Italiaanse pitchers. Deze mogen desnoods ook in de eerste wedstrijd worden ingezet.

Promotie en degradatie

Voorzitter Marcon maakte ook bekend dat zijn plan is om de sluis tussen Italian Baseball League en Serie A te openen voor de sportieve prestatie van de betrokken clubs. Dat betekent dat er weer promotie en degradatie gaat worden toegepast om te bepalen welke clubs in de als professioneel beoogde Italian Baseball League uitkomen. Onder Fraccari was deze league eigenlijk een gesloten winkel, waaruit niet zonder meer gedegradeerd werd.

De praktijk bleek echter dat San Marino en vier Italiaanse clubs steeds op de eerste vijf plaatsen eindigden en dat de overige clubs het soms een jaartje mochten proberen in de IBL. Dat lukte vaak niet of het beviel de club niet goed genoeg op het hoogste niveau met de langste afstanden, waarna de nieuwkomer zelf koos voor terugkeer naar de vertrouwde Serie A.

Verbetering

Pijnlijk voor het afgetreden kabinet Fraccari was dat een van de eerste beslissingen inzake hun prestigieus project Italian Baseball League de hoognodige verbetering betrof voor de Play-Offs. Het afgelopen seizoen werd niet beslist door de spelers van Bologna en Rimini, maar door de hoofdscheidsrechter. Deze beëindigde de zesde wedstrijd van de Italy Series vroegtijdig wegens regen in Bologna bij voorsprong van de thuisclub, waardoor Rimini werd uitgeschakeld in de serie en Bologna kampioen werd. Ingaande 2017 worden wedstrijden uit de Play-Offs in geval van onderbreking altijd uitgespeeld. Beslissingen in dit verband worden niet langer  genomen door de scheidsrechter, maar door een geheel nieuwe functionaris in het Italiaanse honkbal: de veldcommissaris.

De kans dat het World Port Tournament in Rotterdam kan worden opgeleukt door de deelname van de nationale selectie van Italië, lijkt weer kleiner te zijn geworden. Zowel de Honkbalweek als het WPT heeft in het verleden herhaaldelijk bij de Italiaanse bond gepeild naar de mogelijkheid om de Azzurri op het programma te krijgen in het Pim Mulier en het Familiestadion. Altijd was het antwoord dat spelers en coaches in Italië heel graag aan de traditionele toernooien in Haarlem en Rotterdam willen meedoen, maar dat helaas de clubs dwars lagen bij de bespreking van een Nederlandse uitnodiging. De vele dure buitenlandse spelers in de IBL mogen van hun clubs niet zo lang passief blijven. Die clubs bepalen nu dat zelfs de All Star Game van de Italiaanse kalender verdwijnt.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal