Saskia Kosterink aangesteld als Talent Coach Softbal

Saskia Kosterink is aangesteld als Talent Coach Softbal en zal fulltime actief zijn in het opleidingsprogramma softbal van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB). De voornalige speelster van het Nederlands Softbal Team wordt ook de nieuwe Hoofd Coach van Jong Oranje. In die functie is ze de opvolgster van Mary-Ann Hatt, die de ploeg de afgelopen jaren onder haar hoede had. Als Talent Coach wordt Saskia Kosterink verantwoordelijk voor het opleidingsprogramma, waarin softbaltalenten worden opgeleid voor het internationale niveau.

Saskia Kosterink, die voornamelijk in het outfield speelde, maar ook regelmatig actie zag als eerste honkvrouw, speelde elf jaar in het Nederlands Softbal Team (2005-2015). Met Oranje nam ze deel aan veel hoogstaande internationale evenementen, waaronder de Olympische Spelen van 2008 in Peking (China). Het Nederlands Team is de laatste jaren bijzonder succesvol geweest en klom van de 12 naar de vierde plaats tijdens de Wereldkampioenschappen sinds 2010. Vorig jaar bereikte Nederland een historische vierde plaats, de hoogste klassering ooit. Kosterink maakte toen geen deel uit van de ploeg, want zij speelde haar laatste wedstrijd in Oranje tijdens het Europees Kampioenschap van 2015 in het Nederlandse Rosmalen.

Als speelster van het Nederlands Team won Saskia Kosterink de titel op de Europese Kampioenschappen in 2009, 2011 en 2013. In deze drie toernooien, onder leiding van Hoofd Coach Craig Montvidas, bleef Oranje ongeslagen. In 2015 moest Nederland genoegen nemen met het zilver na verlies van de Finale tegen Italiė. In totaal nam ze sinds 2005 deel aan zes Europese Kampioenschappen. Ze speelde verder in vier Wereldkampioenschappen (2006, 2010, 2012, 2014) en vele andere evenementen, waaronder de Canada Cup en de World Cup of Softball. Saskia Kosterink kwam uit in 151 officiėle interlandwedstrijden, het tweede hoogste aantal in de historie, en was zeven jaar co-captain van de nationale ploeg.

Saskia Kosterink speelde op het hoogste niveau in Nederland, Italiė en Australiė. Nadat ze haar loopbaan was begonnen bij Run ’71 in Oldenzaal debuteerde ze in de Hoofdklasse in 2003 als speelster van het Enschedese Tex Town Tigers. Daar speelde ze vijf seizoenen, waarna ze verhuisde naar Sparks Haarlem, voor wie ze uitkwam in 2008-2009. Hierna speelde Saskia Kosterink vier seizoenen (2010-2013) in de Italian Softball League voor Bollate, maar speelde ook voor Sparks Haarlem in het ‘postseason’ in 2010-2012. In oktober 2012 debuteerde ze in de Australische softbal-competitie. Ze keerde terug naar Sparks Haarlem in 2014 voor wie ze ook uitkwam in 2015. Vorige maand speelde Saskia Kosterink in het Australische Kampioens Toernooi met het team van Western Australia, voor wie ze ook uitkwam in het seizoen 2015/2016.

De outfielder speelde ook nog in twee Amerikaanse college-seizoenen in het team van Gulf Coast Community College. In november 2008 was ze één van de twaalf internationale speelsters die werd benoemd tot Athlete Ambassador van de International Softball Federation ter ondersteuning van de BackSoftball-campagne voor de terugkeer van softbal op het Olympische Programma. Al deze internationale ervaringen zullen Kosterink ten goede komen in haar positie als Talent Coach, maar ook als Hoofd Coach van Jong Oranje. Ze krijgt de leiding over het dagelijkse trainingsprogramma in Amsterdam. In dit programma worden toptalenten voorbereid op komende internationale evenementen, maar ook de Olympische Spelen van 2020 in Japan en daaropvolgende jaren. Ze zal ook Nederlands Team Hoofd Coach Juni Francisca assisteren tijdens de trainingen van de Nationale Ploeg in Amsterdam.

Gijs Selderijk, Technisch Directeur van de KNBSB, stelt in een persbericht: ,,Met Saskia hebben we een zeer gedreven talentcoach aangesteld, die met haar kennis en ervaring, maar zeker ook haar persoonlijkheid een belangrijke rol gaat spelen in het topsport- en opleidingsprogramma.”

 

Softbalsite.com heeft een samenwerking met Grand Slam Stats & News. Meer nieuws en stats? Bekijk snel de website Grand Slam Stats & News

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal