Kevin Weijgertse aan slag voor Team Europa.

AWBL 2016

Weijgertse kijkt tevreden terug op AWB

Weijgertse kijkt tevreden terug op AWB

Kevin Weijgertse aan slag voor Team Europa.

Kevin Weijgertse aan slag voor Team Europa.

Kevin Weijgertse, eerste honkman van HCAW, speelde aan het einde van 2016 een maand in de Asia Winter Baseball League. Tijdens deze wintercompetitie in Taiwan speelde hij met Team Europe achttien wedstrijden tegen teams uit Taiwan, Japan en Korea. In 2015 deed Weijgertse ook al mee aan de AWBL.

Naast Kevin Weijgertse deden er nog meer spelers uit het Nederlands koninkrijk mee, waaronder Paul Brands (GCL Pirates), Taylor Clemensia (GCL Twins), Matz Schütte (GCL Twins), Dudley Leonora (Hoofddorp Pioniers), Urving Kemp, Misja Harcksen (Curaçao Neptunus), Eugene Helder (DSL Mariners) en Ross Ismail (free-agent).

Tijdens de laatste editie van de AWBL was de manager van Team Europe voormalig Major Leaguer Desi Relaford. De 43-jarige Amerikaan maakte in 1996 zijn Major League debuut bij de Philadelphia Phillies, later in zijn carriere speelde hij bij de Padres, Mets, Mariners, Royals, Rockies en Rangers. “Van een coach met ervaring op het hoogste niveau kan je heel veel leren, hij zag dingen net weer anders en deelde dat met de spelers,” aldus Weijgertse.

Resultaten

Kevin Weijgertse kwam voor het tweede jaar op rij uit in de AWB.

Kevin Weijgertse kwam voor het tweede jaar op rij uit in de AWB.

In 2015 wist Team Europe slechts één overwinning te behalen. Afgelopen winter ging het beter en wist de ploeg vol jonge Europese talenten vier wedstrijden te winnen. Met deze vier overwinningen eindigde Team Europe wel op de zesde en laatste plaats. Weijgertse: “De Aziatische ploegen maakten altijd hard contact met de bal waardoor ze veel minder vaak aan de kant moesten met drie slag, wij kregen veel meer strikeouts.”

Over het algemeen kijkt Weijgertse tevreden terug op de maand in Taiwan met Team Europe. De start was een beetje roestig, maar na een paar kleine aanpassingen warmde hij op en daardoor sloot hij, ondanks een pijntje hier en daar, de competitie goed af. “Het niveau van de competitie is ongeveer te vergelijken met High A of AA in de VS. Het zijn eigenlijk allemaal prospects die meedoen. Vooral de Japanse teams sprongen er uit qua niveau. Het was dan ook niet voor niets dat de finale ging tussen de twee Japanse teams: NPB East en NPB West.”

Cultuur

Na een maand in Taiwan te zijn geweest, heeft Weijgertse een goede indruk gekregen van de Taiwanese cultuur. “De mensen zijn allemaal heel gastvrij en beleefd en dat is nog meer het geval als er honkballers zijn.”

Ondanks deze positieve indruk van de Taiwanese cultuur ziet de eerste honkman van HCAW voor zichzelf geen toekomst in het Aziatische honkbal. “Dit was misschien anders geweest als ik deze kans had gehad net na mijn ontslag bij de New York Mets, maar nu wil ik ook in verband met school en werk liever in Nederland blijven.”

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in AWBL 2016