Marco Mazzieri in gesprek met voormalig Major Leaguer Alex Liddi.

Honkbal

Zwaard van Damocles boven bondscoach Mazzieri

Zwaard van Damocles boven bondscoach Mazzieri

Marco Mazzieri in gesprek met voormalig Major Leaguer Alex Liddi.

Marco Mazzieri in gesprek met voormalig Major Leaguer Alex Liddi.
Foto: © Ezio Ratti-FIBS

Nieuwe bezems vegen schoon: ook in het Italiaanse honkbal. De nieuwe bondsvoorzitter Andrea Marcon vergadert met de regelmaat van de klok. In tegenstelling met zijn voorganger Riccardo Fraccari blijft hij in het land beschikbaar voor besprekingen bij de clubs en in het bondsbureau.

In Nettuno regelde hij samenwerking met de burgemeester over het beheer van het Stadio Steno Borghese voor het komend seizoen en in Rome (adres: Viale Tiziano 74) belegt hij videovergaderingen met de vaak op honderden kilometers verwijderde medebestuurders. De eerste ontslagen zijn ook al gevallen: bondscoach softbal Marina Centrone was het eerste slachtoffer en bij de Coach Convention in Treviso van 27 tot en met 29 januari bekend worden gemaakt of bondscoach honkbal Marco Mazzieri zal blijven of gaan.

Laatstgenoemde is bezig met de samenstelling van de Italiaanse delegatie naar de World Baseball Classic 2017, hetgeen gesanctioneerd is door het nieuwe bondsbestuur. Voor wat er na de WBC gebeurt met de 54-jarige coach zal dus ruim voor de WBC wereldkundig worden gemaakt door bondsvoorzitter Marcon, zo kondigde hij aan bij een persconferentie in Nettuno.

Embargo

Ook het ontslag van softbalcoach Centrone stond geagendeerd voor publicatie bij de Coach Convention, maar haar nieuwe baan als sportief directeur bij de club Nuoro op het eiland Sardinië verbrak het embargo. Als de bondscoach van de Europese kampioen softbal al ontslagen wordt, waaraan kan bondscoach Mazzieri van de bij het Europees kampioenschap dubbel verliezende honkballers dan hoop op verlenging van zijn contract ontlenen?

Marco Mazzieri werd in een diepe crisis van het Italiaanse honkbal aangesteld als nieuwe bondscoach: bij het EK 2007 in Barcelona werd Italië vroegtijdig uitgeschakeld en eindigde de ploeg van Giampiero Faraone als zevende. Deze werd spoedig na terugkeer in Italië ontslagen door bondsvoorzitter Fraccari, die het roer in handen gaf van de voormalige buitenvelder uit Grosseto (1980-2000). Als manager van de Azzurrini (Jong Italië) had hij zojuist in het hol van de Nederlandse leeuw het EK 2007 te Rosmalen veroverd. Ook met de volwassen spelers bleek Mazzieri succesvol bij Europese Kampioenschappen, want zowel in Stuttgart 2010 als in Rotterdam 2012 versloeg hij Oranje in de finale. Helaas voor Italië ging het Europees in 2014 en 2016 weer mis. Het is nu afwachten voor Mazzieri.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal