Gonny Farley reikt de medailles uit na het behalen van het landskampioenschap door het U17-team van Red Mosquitos.

Softbal

Farley opnieuw aan de slag met nationale selectie

Farley opnieuw aan de slag met nationale selectie

Gonny Farley reikt de medailles uit na het behalen van het landskampioenschap door het U17-team van Red Mosquitos.

Gonny Farley reikt de medailles uit na het behalen van het landskampioenschap door het U17-team van Red Mosquitos.
Foto: © Red Mosquitos Softball

Voormalig international en bondscoach Gonny Farley keert terug bij de nationale selectie van het Nederlands Koninkrijksteam. Zij gaat helpen bij het klaarstomen van de softbalsters voor deelname aan de Olympische Spelen van 2020. Met dat doel is Farley door de honkbal- en softbalbond KNBSB aangesteld als Programmamanager Topsport Softbal. Farley: “Ik heb erg veel zin om samen met de technische staf een programma neer te zetten om onze topprestaties op Europees, wereld- en Olympisch niveau te kunnen realiseren.”

Afgelopen december maakte sportkoepel NOC*NSF op Papendal de verdeling bekend van de topsportgelden richting de Olympisch Spelen van 2020. Daarbij was € 300.000 gereserveerd voor het softbal, dat het in de afgelopen jaren nog moest doen zonder financiële ondersteuning. In het Japanse Tokyo keert softbal over drie jaar voor het eerst sinds 2000 terug op het Olympisch programma. Eén van de eisen van NOC*NSF bij de toekenning van de bijdrage was de aanstelling van een Programmamanager Topsport Softbal. Die is nu gevonden in Gonny Farley.

Met de 49-jarige Farley krijgt het softbal een zeer ervaren programmamanager aan het roer. Farley kwam tussen 1994 en 1996 als speelster uit voor Oranje en was later eerst als assistent-coach (2000-2001 en 2005-2006) en zelfs als bondscoach (2001-2004) verbonden aan de nationale ploeg. Als speelster nam Farley onder meer deel aan de  Olympische Spelen van 1996 in Atlanta.

Doelstelling

Als manager gaat Farley de bondscoaches en programma’s van de A-selectie en Jong Oranje teams coördineren. Daarnaast gaat zij in samenwerking met het Centrum voor Topsport en Onderwijs Amsterdam het nationale trainingscentrum opstarten. In dit centrum gaat het fulltime trainingsprogramma van de A-selectie en Jong Oranje plaatsvinden. Hier bereiden deze teams zich voor op de verschillende internationale toernooien met als hoofddoel Tokyo 2020. “Met Gonny Farley halen we iemand binnen met een ruime ervaring binnen de topsport, die weet hoe een topsportprogramma voor talenten en topsporters eruit ziet en die ervoor gaat zorgen dat er een sterk begeleidingsteam komt te staan,” laat Gijs Selderijk, Technisch Directeur van de KNBSB, weten.

Met behulp van Farley moet de doelstelling van de KNBSB worden gehaald. Die doelstelling gaat uit van het winnen van een medaille tijdens de Olympische Spelen 2020 in Tokyo. Tijdens het wereldkampioenschap van afgelopen juli toonde het Nederlands Koninkrijksteam met een historische vierde plaats al aan een serieuze kanshebber te zijn op Olympisch eremetaal. Farley: “Het afgelopen jaar hebben wij laten zien dat het Koninkrijksteam tot de wereldtop behoort. Ook op lange termijn moeten wij blijven presteren en daarom is het opzetten van een nationaal trainingscentrum een belangrijk speerpunt.”

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal