Israël wordt één van de tegenstanders van het Nederlands Koninkrijksteam.

Honkbal

Vooruitblik WBC 2017: Israël

Vooruitblik WBC 2017: Israël

Israël wordt één van de tegenstanders van het Nederlands Koninkrijksteam.

Israël wordt één van de tegenstanders van het Nederlands Koninkrijksteam.
Foto: © MLB/World Baseball Classic

Gedurende de World Baseball Classic komt Team Kingdom of the Netherlands uit in poule A. De overige teams uit poule A zijn gastland Zuid-Korea, Israël en Taiwan. In deze rubriek lees je meer over de tegenstanders van het Nederlands Koninkrijksteam tijdens de poulefase. Dit keer is Israël aan de beurt.

Israël is in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul in de poule-fase de derde en laatste tegenstander van Team Kingdom of the Netherlands. De wedstrijd wordt gespeeld in het Gocheok Sky Dome waar 17.000 mensen in kunnen. Het stadion is pas open sinds 15 september 2015 en wordt in de reguliere competitie bespeeld door de Nexen Heroes uit de KBO (Korean Baseball Organization). Op 9 maart vindt de wedstrijd tussen het Koninkrijksteam en Israël plaats. Israël is dit duel het thuisspelende team.

Volgens de regels van de World Baseball Classic mag elke speler die de mogelijkheid heeft om burgerschap van het land te krijgen, uitkomen voor het desbetreffende land. Volgens de Israëlische Wet op de Terugkeer heeft iedereen die een Joodse grootouder, ouder of partner heeft ook recht op het burgerschap in Israël. Wat dit voor Team Israël betekent, is dat de ploeg beschikking heeft over Major League-spelers. Ook al zijn er momenteel geen Major Leaguers, die zijn geboren in Israël.

Manager

Tijdens de WBC Qualifiers, die voor het Israëlische team in september van 2016 plaatsvond op het kunstgrasveld van de Brooklyn Cyclones (Low Single-A team van de New York Mets), was de Amerikaanse Jood Jerry Weinstein de manager. Ook tijdens het hoofdtoernooi in maart gaat Weinstein de line-ups vormgeven.

Weinstein coachte eerder in de Minor Leagues bij de Montreal Expos, Chicago Cubs en Colorado Rockies. In 2016 was hij de manager van de Wareham Gatemen, dat uitkomt in de Cape Cod Baseball League, een zomercompetitie voor collegespelers.

Major League

Voor zover nu bekend is, heeft Weinstein de beschikking over acht spelers met ervaring in de Major League. Dit zijn: Ty Kelly (3B), Sam Fuld (OF), Ike Davis (1B), Jason Marquis (RHP), Nate Freiman (1B/3B), Josh Zeid (RHP), Ryan Lavarnway (C) en Cody Decker (1B). Ook zijn er al een aantal Minor Leaguers die toestemming hebben van hun organisatie. Zoals Jeremy Bleich (LHP), Tyler Krieger (2B), Nick Rickles (C), Corey Baker (RHP), Dean Kramer (RHP), Jake Kalish (LHP) en Alex Katz (RHP).

Er wordt door Weinstein nog gehoopt dat Joc Pederson, Danny Valencia, Jason Kipnis en Craig Breslow zich ook willen en mogen toevoegen aan het roster van Team Israel. De naam van Kevin Pillar ging ook in de rondte. Maar er wordt niet vanuit gegaan dat hij in maart mee gaat doen met het Israëlische team.

Trip

Israël kan tijdens de World Baseball Classic dus terugvallen op een combinatie van  ervaren spelers met meerdere jaren ervaring in de Major League en jonge spelers uit de Minor League voor wie een toernooi op dit niveau een mooie ervaring wordt. Toch is de verwachting dat Israël geen grote kans maakt om de tweede ronde te bereiken. Van de vier landen in Poule A gaan er namelijk slechts twee door naar de tweede ronde.

Gedurende een trip van zes dagen zijn tien van de Joods-Amerikaanse spelers naar Israël gegaan om een betere ban met Israël te creëren. De groep is onder andere naar Tel Aviv, Jeruzalem, de Dode Zee en Masada geweest. Ook zijn de spelers naar een honkbalveld geweest om een lichte training te houden en handtekeningen uit te delen aan de Israëlische honkbaljeugd.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal