Het Nederlands U18-team werd afgelopen zomer Europees kampioen.

Honkbal

CEB maakt poule-indelingen EK bekend

CEB maakt poule-indelingen EK bekend

Het Nederlands U18-team werd afgelopen zomer Europees kampioen.

Het Nederlands U18-team werd afgelopen zomer Europees kampioen.
Foto: © Frans Wiesemann

Het Nederlands Koninkrijksteam treft deze zomer tijdens de allereerste editie van het Europees kampioenschap voor spelers van 23 jaar en jonger onder meer Rusland. De Russische honkballers werden vorig jaar nog verliezend finalist tijdens het U21 Europees kampioenschap in Israël. Utrecht is in juli gastheer voor het Europees kampioenschap voor pupillen.

De Technische Commissie van de Europese honkbalbond CEB heeft vandaag de groepsindelingen bekend gemaakt voor de verschillende Europese kampioenschappen. Aan drie van die toernooien nemen Nederlandse teams deel. De honkbal- en softbalbond KNBSB vaardigt een nationaal team af naar het U23 EK, het U15 EK en het U12 EK. De eerste twee Europese evenementen gelden als kwalificatietoernooien  voor de wereldkampioenschappen.

Het wordt voor het eerst dat de CEB een Europees kampioenschap houdt in de leeftijdsklasse U23. Het toernooi komt in plaats van het U21 EK, dat vorig jaar voor het laatst is gehouden. Met deze verandering volgt de Europese honkbalbond het voorbeeld van de World Baseball Softball Confederation (WBSC), dat al vorig jaar voor de tweede keer het U23 WK organiseerde. Aan die titelstrijd namen namens Europa Tsjechië en Oostenrijk deel. Op het EK van dit jaar ontbreken de Oostenrijkse honkballers.

U23 EK

Aan de eerste editie van het U23 Europees kampioenschap nemen in totaal zestien teams deel. De deelnemers zijn verdeeld over vier poules, die verspreid over drie landen de wedstrijden uit de eerste ronde spelen. Nederland reist voor poule A van het EK af naar het Tsjechische Brno, terwijl de overige poules worden gespeeld in Wels (Oostenrijk) en Trnava (Slowakijke). In de eerste ronde van het U23 Europees kampioenschap treft Nederland van maandag 7 tot en met zondag 13 augustus behalve Rusland ook Kroatië en Wit-Rusland. Vorig jaar werd Rusland nog verliezend finalist van het laatste U21 EK. In de eindstrijd werd met 7-5 verloren van Oekraïne, dat zelf uitkomt in poule A. Aan die Europese titelstrijd namen verder overigens alleen nog gastheer Israël en Litouwen deel. Nederland nam nog nooit deel aan een U21 EK.

De Nederlandse talenten kwamen zelf drie weken eerder uit tijdens het U18 EK. In het Spaanse Gijon werd Oranje ongeslagen Europees kampioen door in de finale Italië met 3-7 te verslaan. De Italiaanse honkballers ontbreken op de eerste editie van het U23 EK. Onder meer Spanje (poule B), Duitsland, Frankrijk (beiden poule C), Tsjechië en België (beiden poule D) vaardigen wel een nationale ploeg af naar dit nieuwe WK-kwalificatietoernooi.

U15 EK

Het Europees kampioenschap voor spelers onder de 15 jaar wordt van maandag 17 tot en met zondag 23 juli gehouden in het Oostenrijkse Wiener Neustadt. Voor dit toernooi is Nederland ingedeeld in poule A. Daarin treft Oranje naast gastheer Oostenrijk ook de nationale jeugdselecties van Tsjechië, Rusland en Polen. Poule B bestaat uit Frankrijk, Duitsland, Litouwen, Italië en Spanje. Tsjechië werd in 2016 winnaar van het U16 EK.

De laatste keer dat een Nederlands team deelnam aan het Europees kampioenschap voor cadetten, was in 2014. In het Duitse Paderborn werd Oranje in dat jaar Europees kampioen door in de finale Tsjechië met 11-10 te verslaan. Nederland scoorde driemaal in de tweede helft van de negende inning om de titel in de wacht te slepen. Het was de derde Europese titel op rij. In 2011 werd Italië Europees kampioen in deze klasse. Komende zomer keert Italië voor het eerst sinds 2011 weer terug op het U15 EK.

U12 EK

Utrecht is van maandag 10 tot en met zondag 16 juli gastheer van het Europees kampioenschap voor spelers onder de 12 jaar. Op Sportpark De Paperclip van hoofdklasser UVV maakt Nederland na jarenlange afwezigheid zijn rentree in deze leeftijdsklasse. De jeugdige Nederlandse talenten nemen het in Utrecht in de eerste ronde in poule B op tegen titelverdediger Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Wit-Rusland.

Duitsland veroverde vorig jaar oppermachtig de Europese titel. De Duitse pupillen bleven in zes wedstrijden ongeslagen en wonnen onder meer in drie innings met 2-35 van Roemenië. Pas in de finale tegen het eveneens nog ongeslagen Tsjechië speelde Duitsland de volledige zeven innings. Daarin werd met 9-2 gewonnen. Verliezend finalist Tsjechië is ingedeeld in poule B en moet voor een nieuwe finaleplaats in ieder geval eerst afrekenen met Italië. De andere teams in deze poule zijn Rusland, Polen en Oekraïne.

Steun de jeugdteams op weg naar hun EK’s

De nationale jeugdselecties zijn dit jaar voor het eerst weer teruggekeerd in het topsportprogramma van de KNBSB. Dat topsportprogramma wordt, zoals bekend, grotendeels ondersteund door NOC*NSF, maar er moet nog meer geld binnengehaald worden. Om fondsen te werven voor de nationale jeugdselecties verkoopt de KNBSB dit jaar een kalender met prachtige actiefoto’s van de honkballers en softbalsters van Team Kingdom of the Netherlands. Voor € 7,50 (excl. verzendkosten) heb je de kalender al in huis en steun je onze toekomstige internationals!

Het is uiteraard ook een goede cadeautip! Koop de kalender nu en maak kans op een gesigneerd exemplaar door de spelers en speelsters die erin staan.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal