Cuba werd in de afgelopen negen edities zeven keer winnaar.

Honkbal

Cuba terug op World Port Tournament

Cuba terug op World Port Tournament

Yoelvis Fiss breekt zijn knuppel in de finale tussen het Nederlands Koninkrijksteam en Cuba.

Yoelvis Fiss breekt zijn knuppel in de finale tussen het Nederlands Koninkrijksteam en Cuba.
Foto: © Rob Jelsma

De Cubaanse titelverdediger keert deze zomer terug op het World Port Tournament. Cuba is één van de vijf deelnemers aan de zestiende editie van het Rotterdamse toernooi, dat van zaterdag 1 tot en met zondag 9 juli 2017 wordt gehouden. Nieuwkomer tijdens het achtdaagse evenement wordt Zuid-Korea.

Vier van de vijf teams van de vorige editie zijn ook dit jaar van de partij tijdens het World Port Tournament. Twee jaar geleden bleef het Nederlands Koninkrijksteam zes wedstrijden ongeslagen en won het zelfs tweemaal (7-12 en 8-4) van titelverdediger Cuba. Maar in de finale herstelden de Cubaanse honkballers van manager Victor Mesa in een uitverkocht Neptunus Familiestadion de verhoudingen en versloegen ze de gastheer met 3-5.

Voor de tiende keer in vijftien edities werd daarmee een Cubaans team winnaar van het World Port Tournament. Sinds 1997 veroverde de nationale Cubaanse ploeg in negen edities zeven titels. De Nederlandse honkballers werden winnaar van het World Port Tournament in 1989 en 1999. In de laatste tien edities plaatste Oranje zich achtmaal voor de finale.

Debutant

Achter Cuba en Oranje eindigden Curaçao, Japan en Chinese Taipei op de respectievelijk derde, vierde en vijfde plaats. Van 1 tot en met 9 juli keren behalve het Nederlands Koninkrijksteam en Cuba ook vertegenwoordigende teams van Curaçao en Japan terug op het World Port Tournament. De plek van hekkensluiter Chinese Taipei wordt in Rotterdam ingenomnen door debutant Zuid-Korea. Sinds 1997 nam Chinese Taipei negen keer op rij deel aan het World Port Tournament.

Het wordt voor het eerst dat een Koreaans team deelneemt aan het World Port Tournament. In 1976 en 1978 nam wel een nationaal team van Zuid-Korea deel aan de Haarlemse Honkbalweek. Het leverde beide keren een finaleplaats op. Vier keer eerder nam een Japans team deel aan het Rotterdams toernooi. Curaçao keert voor de vierde keer op rij terug. Het wedstrijdprogramma van de zestiende editie van het World Port Tournament wordt op een later moment bekendgemaakt.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal