Hainley Statia in actie tijdens Instructional League afgelopen september.

Honkbal

Nieuw team voor hitting-coach Statia

Nieuw team voor hitting-coach Statia

Hainley Statia in actie tijdens Instructional League afgelopen september.

Hainley Statia in actie tijdens Instructional League afgelopen september.
Foto: © John Hazelton

Voormalig international Hainley Statia, die in navolging van zijn eilandgenoten Hensley Meulens en Sharnol Adriana zijn carrière heeft vervolgd als hitting-coach, is voor het aankomende seizoen door zijn werkgever Milwaukee Brewers toegewezen aan het Class A-team Wisconsin Timber Rattlers.

De pas 31-jarige Hainley Statia zette na afloop van het seizoen 2015 officieel als profhonkballer in dienst van Milwaukee Brewers een punt achter zijn spelersloopbaan. Dat gebeurde nadat hij in 2015 niet in actie was gekomen en van zijn werkgever een aanbod had gekregen om in de organisatie aan de slag te gaan als hitting-coach.

Statia accepteerde het aanbod en debuteerde in 2016 als hitting-coach bij het Rookie League-team AZL Brewers. Zijn team kwam in 53 wedstrijden tot 24 overwinningen, waarmee AZL Brewers op de vierde plaats eindigde in de Central Division en de twaalfde plaats in de gehele Arizona League.

Niveau hoger

Voor het aankomende seizoen mag Statia het een niveau hoger proberen. Door Milwaukee Brewers is de voormalig korte stop toegewezen aan het Class-A Wisconsin Timber Rattlers. Hij gaat daar deel uitmaken van de technische staf van manager Matt Erickson, die aan zijn zevende seizoen in dienst van het team uit Wisconsin begint. Met Statia maakt ook pitching-coach Steve Cline de overstap vanuit Arizona.

Wisconsin Timber Rattlers bereikte afgelopen seizoen de Play-Offs van de Class A Midwest League, maar werd in de eerste ronde in twee wedstrijden uitgeschakeld door Cedar Rapids Kernels. Voor dat team speelde Statia zelf in 2006 nog in de Midwest League. In dat jaar speelde hij zelfs in de All Star Game van de Midwest League.

Premier 12

Als speler kwam Statia tussen 2005 en 2014 tien seizoenen uit in de Amerikaanse Minor League. De eerste zes seizoenen voor Los Angeles Angels of Anaheim en sinds 2011 voor Milwaukee Brewers. In totaal speelde hij in vijf seizoenen 219 wedstrijden in de Triple A Pacific Coast League. Zijn laatste wedstrijden speelde Statia in dienst van het Nederlands Koninkrijksteam tijdens de Premier 12 van 2015.

In dienst van Oranje kwam Statia sinds zijn debuut in 2006 onder meer driemaal uit tijdens de World Baseball Classic en Europees kampioenschap en tweemaal tijdens het wereldkampioenschap.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal