Het bondsbestuur van de FIBS kwam vandaag bijeen in het BHR hotel in Treviso.

Honkbal

Personeel Fraccari in Italië aan de kant gezet

Personeel Fraccari in Italië aan de kant gezet

Het bondsbestuur van de FIBS kwam vandaag bijeen in het BHR hotel in Treviso.

Het bondsbestuur van de FIBS kwam vandaag bijeen in het BHR hotel in Treviso.
Foto: © FIBS/ML Oldman

Tegelijkertijd met de KNBSB in Nieuwegein, vergaderde vandaag ook de Italiaanse bond FIBS. De nieuwe bondsvoorzitter Andrea Marcon had enkele weken geleden aangekondigd, dat hij nu de nieuwe coaches van de nationale selecties bekend zou maken. Dat deed hij vandaag inderdaad, maar uit respect voor de huidige en vertrekkende bondscoach honkbal Marco Mazzieri noemde hij diens opvolger nog niet.

De vergadering van de FIBS werd vandaag bij gelegenheid van de 32e Coach Convention, die vrijdag, zaterdag en zondag voor ongeveer 350 coaches wordt gehouden in het BHR hotel in het noordoostelijke Treviso. Een belangijk agendapunt was de aanstelling van nieuwe coaches voor de nationale teams.

Vrijwel alle coaches uit de Fraccari dinastie zijn inmiddels aan de kant gezet. Alleen Mazzieri roeit nog tegen de Golfstroom in naar de World Baseball Classic poule D in Mexico. Daarbij ontmoet hij veel tegenslag van Amerikaanse afzeggingen. Na afloop van de WBC wacht ook Mazzieri zijn ontslag, waarna zijn opvolger bekend zal worden gemaakt.

Eerst bekende ontslag

Het eerst bekende ontslag was dat van Marina Centrone, de bondscoach van de Europese kampioen softbal Italië. Vandaag maakte de Italiaanse bond in Treviso bekend, dat zij wordt opgevolgd door de mannelijke coach Enrico Obletter. Jongere softbalselecties worden vanaf dit seizoen geleid door Giulio Brusa en Maria-Grazia Barberis.

Afgelopen week liet honkbalcoach Marco Mazzieri zich in een interview met de Italiaanse journalist Mino Prati ontvallen dat hij na de World Baseball Classic niet terugkeert als manager van de Azzurri. Zijn opvolger wordt echter pas na de World Baseball Classic bekendgemaakt. Vandaag werden wel Roberto De Franceschi en John Cortese genoemd als de nieuwe managers voor de nationale selecties U15, respectievelijk U18.
Opvallende afwezige in Treviso was ook de markante en voorheen ijverige communicatiemanager Riccardo Schiroli, zestien jaar lang woordvoerder en tekstschrijver van de vorige bondsvoorzitter Fraccari. Die taken worden nu ad interim verricht door Marco Landi.

Amerikaanse afzeggingen

Op eigen initiatief houdt bondscoach Marco Mazzieri in Grosseto trainingen met een aantal Italiaanse spelers, die zich – zonder zekerheid op definitieve selectie – willen voorbereiden op deelname aan de World Baseball Classic.

Op website Baseball.it verscheen een artikel door de journalist Mino Prati, die na een gesprek met Mazzieri een lijst van Amerikaanse afzeggingen opsomde waarmee de Italiaanse keuzeheer te kampen heeft. In de eerste plaats de World Series winnende Anthony Rizzo van de Chicago Cubs. Verder Michael Conforto, de startende pitchers Rick Porcello en Jake Odorizzi en de relievers Jason Grilli, Joe Biagini en Adam Ottavino.

Verschrikkelijk

“Het werken met Major League Baseball als organisatie is verschrikkelijk”, klaagt de Italiaanse bondscoach. “We kregen pas de eerste antwoorden binnen op 20 december, hoewel de voorlopige spelerslijst al op 1 december moest zijn ingediend.”

Wie wel vanuit de Verenigde Staten zijn medewerking toezegde, is de van een langdurige schorsing wegens doping teruggekeerde Chris Colabello. Verder verwacht Mazzieri de beschikbaarheid van de ook in Nederland bekende spelers Drew Butera, Chris Denorfia, Pat Venditte, Daniel Descalso, Francisco Cervelli en Johnny Giavotella. Zodra hij getekend heeft bij een nieuwe club, kan ook Mike Napoli berichten of hij mag meedoen. Willen meedoen doet hij wel, verzekert Mazzieri.

Verheugd

Een waarlijk nieuwe naam is Darrell Ceciliani, buitenvelder met dertien wedstrijden voor Toronto Blue Jays. Verheugd is Mazzieri over de deelname door Brandon Nimmo, jonge buitenvelder van New York Mets. Met nog veertig dagen te gaan bereidt de 55-jarige bondscoach zich voor op de openingswedstrijd in Mexico tegen de thuisploeg op donderdag 9 maart, plaatselijke tijd 21.00 uur. Op zaterdag 11 maart om 15.00 uur ontmoetten de Italianen Venezuela en de volgende middag 12 maart om 15.30 uur Puerto Rico.

In de voorbereiding op de WBC speelt Italië onder meer twee oefenwedstrijden tegen Major League-teams. Op dinsdag 7 maart wordt in Mesa (Arizona) gespeeld tegen World Series-winnaar Chicago Cubs. Een dag later wordt ook gespeeld tegen Oakland Athletics.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal