Yurendell de Caster, Dashenko Ricardo en Curt Smith met de trofee.

Honkbal

Internationals winnen Serie Latinoamericana

Internationals winnen Serie Latinoamericana

Yurendell de Caster, Dashenko Ricardo en Curt Smith met de trofee.

Yurendell de Caster, Dashenko Ricardo en Curt Smith met de trofee.
Foto: © Liga de Beisbol Profesional Nacional

Voor het tweede jaar op rij is Yurendell de Caster met zijn team winnaar geworden van de Serie Latinoamericana de Beisbol Profesional. Vorig jaar veroverde hij het kampioenschap nog met Gigantes de Rivas. Nu was hij in de finale de sterkste met Tigres de Chinandega. Hij kon het feest ditmaal vieren met zijn Curaçaose ploeggenoten Curt Smith en Dashenko Ricardo. Na afloop van de gewonnen finale werd De Caster uitgeroepen tot beste eerste honkman van het toernooi.

Tigres de Chinandega opende de vijfde editie van de Latijns-Amerikaanse kampioenschappen in Montería (Colombia) eerder deze week met overwinningen op de gastheer (2-5) en Mexico (2-7). Daarmee plaatste de kampioen uit Nicaragua zich als eerste ploeg voor de eindstrijd. Een 5-7 nederlaag tegen Panamá Metro in de laatste wedstrijd uit de eerste ronde maakte daarvoor geen verschil meer.

Doordat de kampioen uit Liga Colombiana de Beisbol Profesional eerder in het toernooi Panama met 2-1 had verslagen, ontliep Tigres de Chinandega in de eindstrijd de honkballers uit Panama en stonden ze gisteravond voor de tweede maal dit toernooi tegenover de gastheer. De drie spelers uit het Nederlands Koninkrijksteam begonnen opnieuw in de basis, zoals ze het gehele toernooi al hadden gedaan.

In evenwicht

In het Estadio Dieciocho de Junio in Montería hielden de kampioenen uit de Liga de Beisbol Profesional Nacional en de Liga Colombiana de Beisbol Profesional elkaar lang in evenwicht. Pas in de vijfde inning wist Tigres de Chinandega de wedstrijd open te breken. Tot dat moment was de slagploeg van Leones de Montería er nog niet in geslaagd een honkslag te slaan.

Nicaragua kwam in de eerste vier innings tot drie hits. Nog eens twee honkslagen van Osman Marval en Jimmy González leverden in de vijfde inning het eerste punt van de wedstrijd op. De enige serieuze kans voor Colombia kwam in de zevende inning, toen de ploeg na twee hits een loper op het derde honk kreeg. Het waren uiteindelijk slechts twee van de drie hits die startend pitcher Raúl Ruiz (5-1-3-0) in zeven innings toestond.

Toernooiwinst

Voor het tweede jaar op rij is een clubteam uit Nicaragua winnaar geworden van de Serie Latinoamericana.

Voor het tweede jaar op rij is een clubteam uit Nicaragua winnaar geworden van de Serie Latinoamericana.
Foto: © Liga de Beisbol Profesional Nacional

In de achtste inning besliste Tigres de Chinandega definitief de wedstrijd. Tweehonkslagen op rij van Edgard Montiel en Curt Smith (1 uit 2) brachten Nicaragua op een 3-0 voorsprong, voordat Osman Marvel met zijn tweepitter Smith voor het vierde en laatste punt van de wedstrijd over de thuisplaat sloeg. Uitblinker dit duel voor Tigres de Chinandega werd Edgard Montiel (3 uit 5). Hij sloeg drie tweehonkslagen en zorgde daarmee voor twee van de vier punten voor zijn ploeg. Jimmy González (2 uit 4), Everth Cabrera (2 uit 5) en Osman Marval (2 uit 4) sloegen elk twee hits

Met de 4-0 overwinning prolongeerde Tigres de Chinandega voor Nicaragua de titel. Na de toernooiwinst van vorig jaar door Gigantes de Rivas was het de tweede keer dat een team uit de Liga de Beisbol Profesional Nacional uit Nicaragua winnaar is geworden van de Serie Latinoamericana. Na afloop van de finale werd international Yurendell de Caster uitgeroepen tot beste eerste honkman van het toernooi. Hij was daarmee één van de vier spelers van Tigres de Chinandega in het All Star Team. De andere spelers uit Nicaragua werden korte stop Jesús López, derde honkman Darrell Campbell en midvelder César Díaz.

Speellocatie

Voor Tigres de Chinandega was het de tweede finaleplaats tijdens de Latijns-Amerikaanse kampioenschappen. Tijdens de eerste editie plaatste de club zich ook al voor de eindstrijd, waarin toen werd verloren van het Mexicaanse Brujos de Tuxlas. In de twee daaropvolgende jaren werden teams uit Colombia (Tigres de Cartagena en Leones de Montería) kampioen. Maar een derde Colombiaanse winnaar bleef gisteravond uit.

Morgenochtend keert de kampioensploeg terug in Managua, de hoofdstad van Nicaragua, waar de spelers van Tigres de Chinandega een grootse huldiging staan te wachten. Na afloop van de huldiging keren de internationals De Caster, Smith en Ricardo terug naar Curaçao waar ze zich met de overige spelers van het Nederlands Koninkrijksteam gaan voorbereiden op de aankomende World Baseball Classic. De zesde editie van de Serie Latinoamericana wordt in 2018 voor de tweede keer in drie jaar tijd gehouden in Nicaragua. Dan wordt het nieuwe Estadio Denis Martínez in Managua de speellocatie.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal