Het nieuwe bestuur van de CEB met als vierde van links de nieuwe voorzitter Didier Seminet. Tweede van links in het Nederlandse bestuurslid Roderick Balk.

Honkbal

Fransman Seminet nieuwe voorzitter CEB

Fransman Seminet nieuwe voorzitter CEB

Het nieuwe bestuur van de CEB met als vierde van links de nieuwe voorzitter Didier Seminet. Tweede van links in het Nederlandse bestuurslid Roderick Balk.

Het nieuwe bestuur van de CEB met als vierde van links de nieuwe voorzitter Didier Seminet. Tweede van links in het Nederlandse bestuurslid Roderick Balk.
Foto: © CEB

Jan Esselman is vandaag afgetreden als voorzitter van de Europese honkbalbond CEB. Tijdens het jaarlijkse congres van de CEB werd de Nederlandse bestuurder in Belgrado opgevolgd door de Fransman Didier Seminet. Esselman was sinds 2013 voorzitter van de Europese honkbalbond.

Voor de functie van voorzitter van de Europese honkbalbond hadden Jan Esselman, de Tsjech Petr Ditrich en de Fransman Didier Seminet zich beschikbaar gesteld. Eerder trok Ditrich zijn kandidatuur al terug en gaf hij aan zich achter de kandidatuur van zijn Franse concurrent te scharen. Vandaag trok in Belgrado ook Esselman zijn kandidatuur voor een tweede termijn tijdens het CEB-congres officieel terug. Daardoor werd Didier Seminet uiteindelijk unaniem gekozen tot de nieuwe voorzitter van de CEB. In totaal 32 federaties woonden het congres bij.

Esselman kreeg van de aanwezigen een staande ovatie voor zijn inzet voor de CEB. “Dat was indrukwekkend en volledig verdiend”, laat KNBSB-directeur Bart Volkerijk vanuit Belgrado weten. Samen met voorzitter Ron Schel vertegenwoordigde hij in de Servische hoofdstad de Nederlandse honkbal- en softbalbond. Volkerijk: “Het nieuwe bestuur, waarin zowel Italië als Nederland zitting hebben, moet een zorgen voor een confederatie van honkbal en softbal, die uiteindelijk moet leiden tot groei van onze sporten.”

Uitdagingen

Seminet is de eerste Franse voorzitter van de CEB. De andere voorzitters kwamen uit Italië, Nederland, Duitsland en Tsjechië. Eind januari werd Seminet in Parijs al met 96 procent van de stemmen herkozen als voorzitter van de Fédération Française de Baseball et Softball (FFBS), een functie die hij al vervult sinds 2010. In 2014 stond Seminet bovendien aan de wieg van de Association Francophone de Baseball et Softball. Van deze organisatie is hij eveneens voorzitter.

“Ik ben vereerd om het Europese honkbal te kunnen dienen”, liet Seminet na zijn uitverkiezing weten. “Mijn dank gaat uit naar de nationale bonden voor hun vertrouwen.”  Hij had ook een speciaal dankwoord voor zijn Nederlandse voorganger. “Ik wil voormalig voorzitter Jan Esselman bedanken voor zijn werk en toewijding voor het Europees honkbal.” Eén van de uitdagingen die Seminet wil oppakken, is de fusie tussen de Confederation of European Baseball (CEB) en de  European Softball Federation (ESF). Daarnaast wil hij zich inzetten voor het verbeteren van de Europese competities en toernooien om deze attractiever te maken voor onder meer het publiek, de media en de sponsors.

Afvaardiging

Jan Esselman was de tweede Nederlandse voorzitter van de CEB. Eerder vervulde Guus van der Heijden die rol tussen 1985 en 1987. Esselman werd zaterdag 16 februari 2013 gekozen als voorzitter van de CEB, nadat hij al ruim acht jaar voorzitter was van de Technische Commissie van de CEB. Hij werd daarmee de opvolger van de interim-preses Petr Ditrich, die actief bleef als vice-voorzitter.

Nederland houdt een afvaardiging in het bestuur van de CEB. Roderick Balk trad vandaag als één van de leden toe tot het bestuur. Daarnaast werd onder meer Petr Ditrich herkozen als vice-voorzitter van het uitvoerende bestuur. De rest van het bestuur bestaat uit de Duitser Jürgen Elsishans (tweede vice-voorzitter), de Oostenrijkse Rainer Husty (derde vice-voorzitter), De Kroaat Krunoslav Karin (secretaris-generaal), de Belg Rene Laforce (penningmeester) en de Italiaan Marco Mannucci en Oleg Boyko uit Oekraïne, die beiden evenals Balk werden gekozen als bestuurslid.

Seminet is de achtste voorzitter sinds de oprichting van de CEB in 1953. Gelijktijdig met het aftreden van Esselman legde bij de Europese softbalbond ook de Nederlandse voorzitter André van Overbeek zijn taken neer. Hij werd in 2013 gelijktijdig met Esselman gekozen. Het volgende gezamenlijke congres van de CEB en de ESF wordt op 19 februari 2018 gehouden in Parijs (Frankrijk).

 

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal