Het Nederlands Koninkrijksteam treft op het EK in ieder geval Frankrijk en Litouwen.

EK dames 2017

Lotingen verricht voor Europese kampioenschappen

Lotingen verricht voor Europese kampioenschappen

Het Nederlands Koninkrijksteam treft op het EK in ieder geval Frankrijk en Litouwen.

Het Nederlands Koninkrijksteam treft op het EK in ieder geval Frankrijk en Litouwen.
Foto: © Rob Jelsma

Het Nederlands Koninkrijksteam is voor het aankomende Europees kampioenschap ingedeeld in poule G. De loting voor het EK werd vandaag verricht tijdens het congres van de Europese softbalfederatie ESF in Belgrado. Het Nederlandse U16-team werd gekoppeld aan titelverdediger Italië.

Aan de twintigste editie van het Europees kampioenschap nemen deze zomer in totaal 26 teams deel. Die zijn verdeeld over acht poules. Voor de eerste ronde is het Nederlands Koninkrijksteam in poule G gekoppeld aan Frankrijk en debutant Litouwen. De poule van Oranje is één van de zeven poules met drie teams. Twee jaar geleden eindigde Frankrijk op een negende plaats. De laatste keer dat Nederland en Frankrijk op een EK tegenover elkaar stonden, was op 4 augustus 2011. Oranje won dat duel met 8-1 in vijf innings.

Gastheer Italië is ingedeeld in poule A. Daarin treffen de Italiaanse softbalsters de nationale teams van Griekenland, Israel en Servië. Het Europees kampioenschap wordt dit jaar van zondag 25 juni tot en met zaterdag 1 juli gehouden in het Italiaanse  Bollate. Twee jaar geleden heroverde Italië in Rosmalen de Europese titel van Nederland. In de eindstrijd werd Oranje met 1-2 verslagen. Het was de tiende Europese titel voor Italië. Nederland won het Europees kampioenschap tot dusver negenmaal.

U16 Europees kampioenschap

Tijdens dezelfde bijeenkomst werd vandaag in Belgrado ook de loting verricht voor het U16 Europees kampioenschap, dat van maandag 10 tot en met zaterdag 15 juli in Ostrava (Tsjechië) wordt gehouden. Voor dit toernooi werden Nederland en titelverdediger Italië al in de eerste ronde aan elkaar gekoppeld. De twee teams treffen in poule B verder ook de nationale teams van België en Litouwen. Gastheer Tsjechië treft in poule A Duitsland, Slowakijke en Frankrijk. In totaal nemen veertien landen deel aan het toernooi. De deelnemers zijn verdeeld over vier poules.

Tijdens de vorige editie ontbrak Nederland op het U16 EK, nadat Oranje in 2013 derde was geworden. Tweemaal werd door het Nederlandse U16-team de Europese titel veroverd. Dat gebeurde in 2011 in Deurne (België) en in 2007 in Pilsen (Tsjechië).

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2017