Jurickson Profar is één van de Major Leaguers in de selectie van het Nederlands Koninkrijksteam.

Honkbal

Tien hoofdklassers in definitieve WBC-selectie

Tien hoofdklassers in definitieve WBC-selectie

Jurickson Profar is één van de Major Leaguers in de selectie van het Nederlands Koninkrijksteam.

Jurickson Profar is één van de Major Leaguers in de selectie van het Nederlands Koninkrijksteam.
Foto: © Atusko Miyano

Tien spelers van Nederlandse hoofdklasseteams maken deel uit van de definitieve selectie van het Nederlands Koninkrijksteam voor de vierde editie van de World Baseball Classic. De selectie wordt aangevoerd door maar liefst vijf actieve Major League-spelers, waarmee manager Hensley Meulens op papier de beschikking krijgt over het sterkste Koninkrijksteam ooit. Ook pitcher Kenley Jansen blijft in beeld voor Oranje.

Een trainingsselectie van 31 spelers vertrekt aan het einde van deze week naar Arizona voor een twee weken durend trainingskamp op het Spring Training-complex van de San Francisco Giants. Van die selectie reizen uiteindelijk twintig spelers door naar Zuid-Korea waar het Nederlands Koninkrijksteam op dinsdag 7 maart in het Gocheok Sky Dome in Seoul de vierde editie van de World Baseball Classic opent met een wedstrijd tegen de Zuid-Koreaanse gastheer.

Eerder werd al bekend dat manager Hensley Meulens de beschikking krijgt over een groot aantal spelers met ervaring in de Major League. Maar liefst tien spelers kwamen uit op het hoogste niveau in de Verenigde Staten. Het vijftal Didi Gregorius (New York Yankees), Andrelton Simmons (Los Angeles Angels), Xander Bogaerts (Boston Red Sox), Jonathan Schoop (Baltimore Orioles) en Jurickson Profar (Texas Rangers) maakt ook komend seizoen weer zijn opwachting in de Major League.

Sterkste Oranje

Manager Hensley Meulens kan rekenen op een zeer sterke selectie.

Manager Hensley Meulens kan rekenen op een zeer sterke selectie.
Foto: © Atusko Miyano

Simmons won onder meer een Gold Glove Award in 2013 en 2014. Bogaerts werd winnaar van de Silver Slugger Award in 2015 en 2016. In navolging van mede-international Jair Jurrjens maakte hij bovendien vorig jaar zijn debuut in de MLB All Star Game. Met Shawn Zarraga, die uitkomt voor het Triple A-team Oklahoma City Dodgers, voegen Gregorius, Simmons, Bogaerts, Schoop en Profar zich in Zuid-Korea bij de nationale selectie. De formatie van manager Meulens wordt daar ook aangevuld met voormalig Major Leaguers Rick van den Hurk (Fukuoka Softbank Hawks) en Wladimir Balentien (Yakult Swallows) die zich met hun Japanse club voorbereiden op het nieuwe seizoen.

In het sterkste Oranje tot dusver komen straks in Zuid-Korea ook tien spelers uit de Nederlandse hoofdklasse uit. Van hen maken pitchers Tom de Blok (L&D Amsterdam), Lars Huijer (Pioniers), Jim Ploeger (HCAW) en utility-speler Dwayne Kemp (Curaçao Neptunus) hun debuut op de World Baseball Classic. Hoofdklassepitchers Rob Cordemans, Diegomar Markwell en Tom Stuifbergen beginnen, evenals Yurendell de Caster, aan hun vierde World Baseball Classic.

Designated Pitcher Pool

Behalve de 28 spelers uit de definitieve selectie krijgt manager Meulens ook de beschikking over een zogenaamde Designated Pitcher Pool van tien pitchers, die mogen worden opgeroepen als Oranje zich voor een volgende ronde plaatst. Eén van de namen op deze lijst is Major Leaguer Kenley Jansen. In overleg krijgt Meulens daarmee later in het toernooi wellicht alsnog de kans om de troef van Los Angeles Dodgers op te roepen.

Pitchers Berry van Driel, Kevin Heijstek, Kevin Kelly, Ryan Oduber en Mark Pawelek, die komende twee weken met Oranje in Scottsdale (Arizona) verblijven, maken ook deel uit van deze pool. De groep reservepitchers is aangevuld met vier andere spelers, waaronder Curaçao Neptunus-pitcher Misja Harcksen. De voormalig profhonkballer die eind vorig jaar  weer terugkeerde bij Curaçao Neptunus speelde nog nooit een wedstrijd voor het Nederlands Koninkrijksteam. Dat geldt ook voor reservepitchers Nelmerson Angela, Ryan Oduber en Ruderly Manuel, die uitkomt in de competitie op Curaçao.

Definitieve WBC-selectie

Pitchers (13)
Tom de Blok (L&D Amsterdam)
Mike Bolsenbroek (Buchbinder Legionäre, Duitsland)
Rob Cordemans (L&D Amsterdam)
Lars Huijer (Pioniers)
Rick van den Hurk (Fukuoka Softbank Hawks, Japan)
Jair Jurrjens (geen club)
Diegomar Markwell (Curaçao Neptunus)
Shairon Martis (Lincoln Saltdogs, Verenigde Staten)
Loek van Mil (Curaçao Neptunus)
Jim Ploeger (HCAW)
Tom Stuifbergen (DSS)
Juan Carlos Sulbaran (Springfield Cardinals, Verenigde Staten)
Orlando Yntema (Curaçao Neptunus)

Catchers (2)
Dashenko Ricardo (Lincoln Saltdogs, Verenigde Staten)
Shawn Zarraga (Oklahoma City Dodgers, Verenigde Staten)

Binnenvelders (7)
Xander Bogaerts (Boston Red Sox, Verenigde Staten)
Yurendell de Caster (geen club)
Didi Gregorius (New York Yankees, Verenigde Staten)
Jonathan Schoop (Baltimore Orioles, Verenigde Staten)
Sharlon Schoop (Bowie Baysox, Verenigde Staten)
Andrelton Simmons (Los Angeles Angels, Verenigde Staten)
Curt Smith (Lincoln Saltdogs, Verenigde Staten)

Buitenvelders (6)
Wladimir Balentien (Yakult Swallows, Japan)
Chris Garia (Lincoln Saltdogs, Verenigde Staten)
Dwayne Kemp (Curaçao Neptunus)
Jurickson Profar (Texas Rangers, Verenigde Staten)
Kalian Sams (L&D Amsterdam, Capitales de Québec, Canada)
Randolph Oduber (Lincoln Saltdogs, Verenigde Staten)

Designated Pitcher Pool (10)
Nelmerson Angela (DSL Mets, Dominicaanse Republiek)
Berry van Driel (Curaçao Neptunus)
Wendell Floranus (Vallejo Admirals, Verenigde Staten)
Misja Harcksen (Curaçao Neptunus)
Kevin Heijstek (L&D Amsterdam)
Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers, Verenigde Staten)
Kevin Kelly (Curaçao Neptunus)
Ryan Oduber (GCL Red Sox, Verenigde Staten)
Mark Pawelek (geen club)
Ruderly Manuel (Wildcats, Curaçao)

Technische staf:
Hensley Meulens – manager
Andruw Jones – coach
Bert Blijleven – coach
Steve Janssen – coach
Sidney de Jong – coach
Ben Thijssen – coach
Wim Martinus – coach
Greta Schouten – teammanager
Paul Venner – trainer
Pepijn van Ingen – fysiotherapeut
Kevin Sprengers – fysiotherapeut
Jaap Visser – materiaalman
Seb Visser – persvoorlichter

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal