Pitcher Ryan Oduber in actie. De Arubaan is in Arizona de enige debutant in de trainingsselectie.

Honkbal

Oranje oefent tegen Koreaanse profclubs

Oranje oefent tegen Koreaanse profclubs

Pitcher Ryan Oduber in actie. De Arubaan is in Arizona de enige debutant in de trainingsselectie.

Pitcher Ryan Oduber in actie. De Arubaan is in Arizona de enige debutant in de trainingsselectie.
Foto: © Freek Bouw

Het Nederlands Koninkrijksteam speelt de komende twee weken tijdens het trainingskamp in Arizona in ieder geval vijf oefenwedstrijden. Vier daarvan worden gespeeld tegen Zuid-Koreaanse profclubs uit de KBO, waaronder verliezend finalist NC Dinos.

De selectie van het Nederlands Koninkrijksteam is gistermiddag het trainingskamp van start gegaan. Vandaag werkte de selectie van manager Hensley Meulens op het Giants Baseball Complex de tweede centrale training af. Dagelijks worden de trainingen op het Minor League-complex gevolgd door een krachttraining in de fitnessruimte op het complex van Major League-club San Francisco Giants.

Ook voor dinsdag en woensdag staan trainingen op het programma. Donderdag speelt het Nederlands Koninkrijksteam zijn eerste oefenwedstrijd. In Tucson (Arizona) is dan om 14.00 uur lokale tijd het Zuid-Koreaanse KT Wiz de eerste tegenstander. Deze club uit Suwo komt sinds 2015 uit in de Korea Baseball Organisation (KBO). Een dag later speelt Oranje op hetzelfde complex ook een oefenduel tegen NC Dinos, dat afgelopen seizoen zelfs de Korean Series bereikte.

Collegeteam

Na twee trainingsdagen wordt het oefenprogramma op maandag 20 februari hervat met een wedstrijd in Scottsdale tegen het lokale collegeteam van GateWay Community College. Ook vier jaar geleden oefende Oranje tegen deze ploeg. Toen als voorbereiding op de derde editie van de World Baseball Classic. Op het Indian School Minor League Complex in Scottsdale werd in dat jaar met 4-1 van GateWay Geckos gewonnen.

Het Nederlands Koninkrijksteam werkte in Scottsdale vandaag de tweede training af.

Het Nederlands Koninkrijksteam werkte in Scottsdale vandaag de tweede training af.
Foto: © Freek Bouw

Tijdens de oefencampagne in Arizona speelt Oranje bovendien twee oefenwedstrijden tegen LG Twins. De wedstrijden tegen de tweevoudig Koreaanse kampioen worden op vrijdag 24 en zaterdag 25 februari gespeeld op het Giants Baseball Complex. Maandag 27 februari reist het Koninkrijksteam door naar Zuid-Korea.

Moeite

In totaal zes van de tien Koreaanse KBO-teams bereiden zich momenteel in de Verenigde Staten voor op het nieuwe seizoen. De Koreaanse clubteams moeten het in Arizona doen zonder hun internationals. Zo mist NC Dinos tijdens het trainingskamp pitcher Won Jong-hyun, catcher Kim Tae-goon en derde honkman Park Suk-min. LG Twins reisde uit Seoul zonder pitchers Im Jung-Woo en Cha Woo-chan. KT Wiz treedt tegen Oranje aan zonder pitcher Jang Shi-hwan. De zes honkballers bereiden zich momenteel in het Japanse Okinawa met de nationale ploeg van Zuid-Korea voor op de World Baseball Classic.

Tijdens het officiële wereldkampioenschap is Zuid-Korea op 7 maart de eerste tegenstander van het Nederlands Koninkrijksteam. Manager Kim In-sik had in de aanloop naar de trainingsstage alle moeite zijn selectie van 28 spelers rond te krijgen. Tijdens de World Baseball Classic moet hij het onder meer stellen zonder Major Leaguers Ryu Hyun-jin (Los Angeles Dodgers), Park Byung-ho (Minnesota Twins), Choo Shin-soo (Texas Rangers), Kim Hyun-soo (Baltimore Orioles) en Kang Jung-ho (Pittsburgh Pirates). Diverse andere sterren moesten zich met blessures afmelden. Zuid-Korea speelt in de aanloop naar de WBC in Okinawa nog oefenwedstrijden tegen de Japanse profclubs Yomiuri Giants en Yokohama DeNA BayStars en tegen twee lagere teams uit de organisatie van LG Twins. Na terugkeer in Zuid-Korea volgen nog oefenwedstrijden tegen de WBC-teams van Cuba (25 februari) en Australië (28 februari).

Oefenprogramma

Donderdag 16 februari: KT Wiz – Nederlands Koninkrijksteam (14.00 uur lokale tijd)
Vrijdg 17 februari: NC Dinos – Nederlands Koninkrijksteam (13.00 uur lokale tijd)
Maandag 20 februari: Nederlands Koninkrijksteam – Gateway Community College (14.00 uur lokale tijd)
Vrijdg 24 februari: Nederlands Koninkrijksteam – LG Twins (14.00 uur lokale tijd)
Zaterdag 25 februari: Nederlands Koninkrijksteam – LG Twins (14.00 uur lokale tijd)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal