Honkbal

Mike Bolsenbroek: Honkbalavonturier

Mike Bolsenbroek: Honkbalavonturier

Mike Bolsenbroek staat voor zijn eerste deelname aan de WBC, maar heeft toch al wat ervaringen met dit toernooi. Foto: Phrake Photography

Mike Bolsenbroek staat voor zijn eerste deelname aan de WBC, maar heeft toch al wat ervaringen met dit toernooi. Foto: Phrake Photography

Mike Bolsenbroek is een naam die we al jaren voorbij zien komen in selecties van Team Kingdom of the Netherlands, maar het is niet een speler die we vaak zien spelen op de Nederlandse velden. Bolsenbroek speelde in de jeugd voor alle nationale teams en debuteerde in 2005 voor HCAW in de hoofdklasse, maar toen begon zijn honkbalavontuur pas. Wist u bijvoorbeeld dat hij al ervaring heeft in de World Baseball Classic, terwijl hij er nooit voor het Koninkrijksteam uitkwam?

Op achttienjarige leeftijd vertrok de Apeldoorner naar Amerika voor een avontuur op El Modena High School. In die zomer keerde hij even terug in Nederland en sloot hij aan bij HCAW. Na zijn jaartje high school kreeg Bolsenbroek de kans om op college niveau uit te komen voor Santa Ana Junior College. Een mooie kans, die hij met twee handen aangreep en de rechtshandige werper gooide er zo goed dat hij opviel bij scouts van verschillende Major League organisaties.

Draft
In de draft van 2006 werd Bolsenbroek geselecteerd in de 41e ronde door de Chicago White Sox. Het was een zogenaamde ‘draft and follow’ waarbij hij zich voor nog een jaar verbond aan Santa Ana, maar verder gescout werd door de White Sox. Een jaar later besloten diezelfde White Sox hem opnieuw te draften en nu in de 26e ronde. Het gebeurt niet vaak dat Europese spelers in de draft geselecteerd worden dus het was een mooi moment voor Bolsenbroek, die zich maar al te graag bij de White Sox wilde melden. Toen gebeurde er echter iets vreemds.

“Het regime bij de ploeg uit de South Side van Chicago veranderde. De general manager werd ontslagen en met hem verschillende belangrijke mannen in de Minor League organisatie, waaronder de mannen die mij gedraft hadden. Op de een of andere manier ben ik toen, met een aantal andere spelers, over het hoofd gezien en is de administratie nooit rondgekomen.”, aldus Bolsenbroek.

“Toen heb ik besloten om in Duitsland te gaan honkballen. Ik kwam bij Regensburg en had een goed seizoen. Ook daar viel ik op bij de scouts en in 2008 werd ik opnieuw gedraft. Deze keer door de Philadelphia Phillies.” Bolsenbroek tekende een zevenjarig contract en mocht zich in Florida melden bij de Gulf Coast League Phillies. Opvallend genoeg was hij, ondanks zijn indrukwekkende lengte van 2.03m, niet de langste Nederlandse werper in de Minors. Op dat moment waren er zelfs twee werpers die langer zijn: Loek van Mil en Swen Huijer.

Prof
Als speler van de Phillies deed Bolsenbroek het goed. Verspreid over drie seizoenen en drie verschillende niveau’s (Rookie League, Short Season en Single-A) ging Bolsenbroek 2-4 met een ERA van 2.55 met 65 strikeouts in 75 innings. Helaas bleek het niet genoeg voor een langer verblijf. Na zijn vertrek bij de Phillies keerde de righty terug bij Regensburg Legionäre. In Duitsland groeide hij uit tot een van de beste werpers in de Bundesliga.

Die status is de reden dat Bolsenbroek, zonder dat hij ooit voor Team Kingdom of the Netherlands uitkwam bij de World Baseball Classic, wel al enige ervaring heeft in het toernooi. Omdat Bolsenbroek in Duitsland werkt en woont, mocht hij voor Duitsland uitkomen in de kwalificatie voor de WBC van 2013. “Het was wel grappig om voor Duitsland uit te komen. Ik pakte de eerste Duitse win ooit in de geschiedenis van de WBC!”

Uiteindelijk koos de voormalig jeugdspeler van Robur ’58 voor het Nederlands Koninkrijksteam, waarmee hij inmiddels al twee keer Europees Kampioen werd en tevens uitkwam op de Premier 12. Nu staat Bolsenbroek ook op het roster voor de World Baseball Classic. Laten we hopen dat hij zijn ervaringen uit de kwalificatie voor de voorgaande editie kan omzetten in mooie resultaten tijdens de WBC van dit jaar!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal