Honkbal

KT Wiz te sterk voor Koninkrijksteam in oefenduel

KT Wiz te sterk voor Koninkrijksteam in oefenduel

tucson

Kino Sports Complex in Tucson, Arizona

Vandaag speelde Team Kingdom of the Netherlands de eerste oefenwedstrijd van het trainingskamp in Arizona. Op het Kino Sports Complex in Tucson, het voormalige Spring Training thuishonk van de Arizona Diamondbacks, bleek het Koreaanse profteam KT Wiz nog te sterk.


Na een busreis van twee uur kwam het Koninkrijksteam om half twaalf aan in Tucson, waar KT Wiz zich deze weken voorbereid op het nieuwe seizoen in de KBO. Na de batting practice op het bijveld verhuisden de spelers van Oranje naar het stadion voor een lunch, verzorgd door de Koreaanse gastheren, en de wedstrijd.

Bij afwezigheid van Hensley Meulens, die ’s ochtends zijn werkzaamheden als hitting coach van de San Francisco Giants nog moet vervullen, was bench coach Andruw Jones de manager bij de start van de wedstrijd. Jair Jurrjens was eerder al aangewezen als starter. Vooraf werd al bepaald dat de voormalig Major League All-Star twee innings zou gooien.

Nadat er in de eerste inning niet gescoord werd, mede dankzij een perfecte aangooi van catcher Dashenko Ricardo bij een steelpoging, namen de Koreanen in de tweede inning de voorsprong. Met de honken vol, konden zij via een sacrifice fly in het rechtsveld het eerste (onverdiende) punt van de wedstrijd scoren. Jurrjens wist zich vervolgens uit deze benarde situatie te werken zonder extra schade.

Homerun
In de derde inning sloeg Christopher Garia de eerste honkslag voor Oranje, een tweehonkslag. Direct daarna bracht Randolph Oduber zijn ploeg op een 2-1 voorsprong met een two-run homerun vlak naast de bullpen in het linksveld.

HR Randolph Oduber! 2-1 #TeamKingdomNL

Een bericht gedeeld door HonkbalNL (@honkbalnl) op 16 Feb 2017 om 2:06 PST

Diegomar Markwell verving Jurrjens op de heuvel en leverde twee sterke innings af zonder een punt toe te staan. Hij kreeg daarbij hulp van Kalian Sams, die op een honkslag de loper van twee uitgooide op de thuisplaat.

De slagploeg van het Koninkrijksteam had duidelijk moeite met de pitchers van het KBO team, dat al een aantal wedstrijden achter de rug had. De ploeg kwam niet verder dan vier honkslagen en manager Hensley Meulens gaf na de wedstrijd aan dat hij vond dat zijn slagmensen iets agressiever mochten zijn en vooral de fastballs van de Koreaanse pitchers beter aan hadden kunnen vallen.

Slordig
In de vijfde inning waren het defensieve slordigheden, die het Koninkrijksteam de voorsprong kostten. Na een honkslag en een veldfout zorgde een tweehonkslag, die net buiten bereik van rechtsvelder Oduber geslagen werd, voor een 3-2 voorsprong. Met twee uit en een loper op het tweede honk leek Orlando Yntema, die aan het begin van de slagbeurt Markwell vervangen had, uit de inning te komen. Korte stop Stijn van der Meer maakte een schitterende fieldactie, maar zijn aangooi trok eerste honkman Curt Smith van het honk. Smith ving de bal en tikte in dezelfde beweging de loper, maar bij die actie schoot de bal uit zijn handschoen, waardoor de loper van het tweede honk de 4-2 kon scoren.

Rentree
In de zesde inning, een 1-2-3 inning voor nieuwe werper Mike Bolsenbroek, verving Gianfranco Wawoe op het tweede honk Nick Urbanus, terwijl Chad Tromp het catchen overnam van Dashenko Ricardo.

Een inning later keerde L&D Amsterdam werper Kevin Heijstek voor het eerst sinds de Europa Cup finale van 2016 terug op de heuvel. In die finale liep hij bij een actie op het eerste honk een zeer zware hamstringblessure op, waarna een lang en zwaar hersteltraject volgde. Het feit dat Heijstek nu al weer op de heuvel staat en nog altijd kans maakt op selectie voor de WBC (hij is lid van de designated pitchers pool) mag gezien worden als een persoonlijke overwinning.

Zijn terugkeer op de heuvel verliep waarschijnlijk niet helemaal zoals hij zelf gehoopt had. De Koreanen liepen uit naar 5-2 dankzij een solo homerun en sloegen nog een harde honkslag, maar dankzij een dubbelspel kwam hij uit de inning.

Jim Ploeger, Kevin Kelly en Tom de Blok gooiden ieder 2/3 inning en kwamen niet in de problemen. De slagploeg wist helaas ook niet meer dreigend te worden, waardoor deze oefenwedstrijd als een nachtkaars uit ging.

Scherper
Bondscoach Hensley Meulens gaf na de wedstrijd aan niet bezig te zijn geweest met het eindresultaat. “We moeten vooral wat scherper zijn. Aan slag moeten we agressiever durven te zijn; zeker tegen deze Aziatische tegenstanders. Zij proberen voor te komen met de fastball en komen daarna met hun off speed pitches. In het veld moeten we de slordigheden eruit zien te werken en dan komen we snel waar we moeten zijn.” Over de pitching waren Meulens en pitching coaches Blyleven en Janssen zeer te spreken.

Morgen staat er opnieuw een oefenwedstrijd gepland in Tucson. Dan zijn om 13.00u lokale tijd de eveneens Koreaanse NC Dinos de tegenstanders.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal