Julian Rip werd uitgeroepen tot Sporttalent van het Jaar.

Honkbal

Julian Rip uitgeroepen tot Utrechts Sporttalent

Julian Rip uitgeroepen tot Utrechts Sporttalent

Julian Rip werd uitgeroepen tot Sporttalent van het Jaar.

Julian Rip werd uitgeroepen tot Sporttalent van het Jaar.

Honkballer Julian Rip is woensdagavond tijdens de uitreiking van de Sportprijs Utrecht 2016 verkozen tot Sporttalent van het Jaar. De achttienjarige honkballer komt momenteel in de Verenigde Staten uit voor het Hutchinson Community College in Kansas en staat daarnaast op het roster voor UVV. In zijn plaats nam de vader van Julian de prijs in de Utrechtse Jaarbeurs in ontvangst.

De prijs voor Sportvrouw van het jaar ging naar de Olympische atlete Dafne Schippers. Sportman van het Jaar werd zwemmer Jesse Puts. Daarnaast ging de prijs voor het Sporttalent van het jaar donderdagavond in het MediaPlaza van de Jaarbeurs naar een honkballer.

Tijdens de feestelijke uitreiking werd UVV-speler Julian Rip uitgeroepen tot winnaar. Hij kreeg daarmee de voorkeur boven zijn zeventienjarige UVV-ploeggenoot Tijmen Takke, die eveneens een nominatie voor de talentprijs had verdiend. De andere genomineerden waren judoka Christiaan Hendriksen en karateka Kyra Wapperom. “Ik ben heel blij en dankbaar dat ik deze prijs heb gekregen”, laat Rip weten vanuit Kansas. “Ik heb er hard voor gewerkt. Het is een speciale erkenning.”

Succesvol seizoen

Tijmen Takke (links) en Julian Rip waren beiden genomineerd voor de titel Sporttalent van het Jaar.

Tijmen Takke (links) en Julian Rip waren beiden genomineerd voor de titel Sporttalent van het Jaar.
Foto: © Frans Wiesemann

De prijs werd uitgereikt door Dennis van Luijk, mede-initiatiefnemer van de Utrechtse Sportkrant, die zijn naam aan de prijs heeft verbonden. De talentvolle Rip moest zelf in verband met zijn collegeverplichtingen verstek laten gaan. In zijn plaats nam zijn vader de prijs in de Jaarbeurs in ontvangst.

Rip kende vorig jaar een uitermate succesvol seizoen. Dat begon al met een sensationele finaleplaats tijdens de Homerun Derby van de International Power Showcase. In het grote stadion van Major League-club Miami Marlins was Rip zelfs dichtbij de eerste plaats in de Championship Round. Bovendien werd hij geselecteerd voor het Europese U18 All Star Team, waarmee hij in Florida een aantal wedstrijden speelde. Afgelopen zomer veroverde de buitenvelder met het nationale AAA-team de Europese titel in het Spaanse Gijon.

Debuut

Vorige maand keerde Rip terug naar de Verenigde Staten voor zijn tweede seizoen als collegehonkballer. Maandagavond maakte hij met een overwinning zijn debuut voor Hutchinson Community College in Kansas. Bij dit team is Rip ploeggenoot van mede-jeugdinternational Timo van Lingen. Een jaar eerder tekende Rip voor het eerst een overeenkomst met een Amerikaanse college. Toen kwam hij na het succesvolle EK uit voor San Jacinto College in Houston (Texas).

Rip is de opvolger geworden van Danny Rombley, die in 2011 de laatste honkballer werd met een onderscheiding tijdens de Sportprijs Utrecht. Rombley werd in dat jaar uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. De Sportprijs Utrecht 2016 werd georganiseerd door de Vereniging Sport Utrecht en werd gepresenteerd door voormalig tophockeyer en radiopresentator Tom van ’t Hek.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal